Witam
Mam zamiar otworzyć sklep internetowy z materiałami do drukarek. Starałem sie dosc dokładnie przegladnac forum i reszte zasobów netu. Ale mimo to mam jeszcze kilka wątpliwości…
- nie bardzo wiem jaka to jest grupa w PKD – mam wrazenie ze ta klasyfikacja pochodzi z XVI wieku, ale konkretniej – nie wiem czy to podchodzi pod usługi informatyczne, sprzedaż itp., bo o tonerach nie ma tam ani słowa – co będzie jeśli popełnie błąd?
- działalność otwieram w domu ojca (gdzie jestem zameldowany) – jaki papier będę potrzebował i gdzie go powinienem dołączyć?
- czy powinienem dokonac wpisu do KRS-u?
- czy potrzebuje kase fiskalną? (będę płatnikiem VATu) – klienci docelowi to firmy
- jestem studentem, poza tym mam rente rodzinna – czy podlegam pod jakies zwolnienia np. z płacenia ZUS-u ?
- czy będę mogł używać nazwy skróconej, bez imienia i nazwiska? Jeśli tak to jak to załatwic?
- kiedys kupilem sporo tonerów które teraz chciałbym sprzedac, niestety nie mam na to faktur bo kiedys o tym nie myślałem – czy mogę to zaliczyc do majatku firmy i sprzedac na fakture VAT ? gdzie deklaruje się składniki majatku firmy ?
- jeśli wykupiłem usługe telefonu internetowego, który teraz jest zarejestrowany na moje imie i nazwisko, to czy automatycznie będę mogł zmienic dane do faktury na dane mojej działalności ? – to samo dotyczy mojego tel komorkowego, serwera, domeny itd.
- czy KPiR i podatek 19% będzie dobrym wyborem ?
- czy jeśli kupuje tonery w hurtowni, przepakowuje we własne pudełka z własnym logo to jestem ich producentem czy dystrybutorem ?
Z góry dziekuje za pomoc :)