Witam. Jestem nowym użytkownikiem tego forum.
Zacznijmy od tego; Chcę otworzyć firmę związaną z branżą produkcyjną, jestem w trakcie pisania biznes planu, wszystkie wyliczenia związane z surowcem do produkcji towaru, opłatą pracowników, składek ZUS, a także kosztem maszyn, na cały biznes potrzebne jest około ~50 tys złotych, dlatego zwracam się z pytaniem, gdzie mógłbym dostać takowe dofinansowanie o tak wysokiej kwocie, skończone 19 lat i nie jestem pewien czy dostanę tak wysokie dofinansowanie. Sprwadzałem rynek w Polsce w tej branży, zyski są bardzo wysokię, na początku chciałbym zacząc od wykupienia jednej maszyny sprowadzanej z Chin, także posiadam informację skąd to dostac i jakie są koszta maszyny i transportu do Polski, wykupieniu surowca do produkcji. Troche czytalem o surowcu i podobno dofinansowania nie ma z Unii na tą rzecz. Jeszcze do końca nie jestem pewien co ze zbyciem, ale rozmawiałem z różnymi firmami, które używają tego materiału. Nie wiem też, czy dofinansowanie które dostałbym z Unii Europejskiej, mógłbym częściowo pokryć na opłatę jednego pracownia , lub wynajmu lokalu. Ale jeśli chodzi o zyski i straty w tej branży, jest ona opłacalna sprwadzona przez bliskie osoby i sprwadzona w innym kraju. Gdzie mógłbym dowiedzieć się dużo o dofinansowaniu z Unii Europejskiej i gdzie takie dokumenty składać i jakie są wymagania? Czy można się ubiegać o taką kwotę w Urzędzie Pracy?
Dziękuję i proszę o rzetelne odpowiedzi