|
Otwarcie komisu GSM |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Chciałbym otworzyć komis gsm w miasteczku ok 10 tyś,nie ma takiego w tym mieście,czy jest to dobra inwestycja,co o tym myślicie?ile potrzeba na rozruch takiego interesu i jak zacząć to znaczy gdzie szukać dostawców,na czym najlepiej zarobić(jakie modele,ściągnięcie simlocka,wgrywanie softu itp)proszę o pomoc!!!
Marianek_79, Musisz to lubić, i się na tym znać, myślę że 50 tysięcy wystarczy, interes opłacalny, generalnie może się spotkam z krytyką, ale żeby lepiej na tym zarobić trzeba trochę być oszustem, zmiana imie- choć nielegalna ale bez tego taki komis trudno przeżyje, za telefony musisz mało płacić a drogo sprzedawać. Ja osobiście co dwa lata nowy telefon dostaje za 1 zł, a później stary daje do komisu za co za co.
Podstawa zarobku takiej działalności to serwis. Warto zainwestować w sprzęt i oprogramowanie do simlocków, języków itp. Komis telefonów i sprzedaż akcesoriów to "zarobek uboczny" choć np na akcesoriach marża sięga czaem kilkaset %.
no bardzo ciekawe teorie tutaj slysze ale chyba od osób które nie mają bladego pojęcia o tym biznesie ;]
zmienianie imei ? nie sorry w życiu bym w to nie wszedł<ściana> BOSMAN102 zresztą jeśli sprzedajesz telefon w komisie zamiast sprzedać na allegro/znajomemu to już świadczy o tym, że niewiesz ile na takiej komórce sie zarabia w komisie. 50 tys na 10 tysieczne miasto? to o wiele za duzo - bez problemu 15 by starczyło a wtedy i tak miałbyś duże wyposażenie, taki mały kosztorys: laptop/komputer - 1000zł (bez problemu pociagnie xp i wszystkie programy boxowe) kasa fiskalna - 1000zł 2x box do noki - 800zł box do sonyericssonow - 600zl dostawka do siemensow - 300zł box do samsungów nie pamietam ceny przyjmijmy kolo 500zl śrubokręty i inne pierdoły - 100zł więc na rzeczy do serwisowania wydamy 4300zł - na inne boxy do sagemów itp nie ma sie w co pakować - będą sie bardzo długo zwracały wyposażenie sklepu - lady i inne badziewia - jak sie dobrze zakręcisz to 2000zł i masz super wyposażony lokal (używane lady itp ale w bdb stanie). Akcesoria - za 4tysiące złotych będziesz miał kable, baterie, obudowy, ładowarki, futerały, silikony do WSZYSTKICH popularnych modeli - najmniejsza marża to 100% - często 700% na akcesoriach. 3 tysiące powinieneś mieć w gotówce przeznaczone na telefony żeby tą gotówką obracać - to i tak za duża kwota jak na miasto 10tys ludzi bo tam raczej będą schodzić telefony do 200-300zł (ty je skupisz po 50-200zł więc za 3000zł powinieneś mieć z 25-30telefonów jak za dużo skupisz to puszczasz pare sztuk na allegro) - droższe mówisz, że na zamówienie - musisz upatrzyć sobie jakiegoś sprzedawce w dużym mieście i od niego brać wyższe modele. Jeśli sam skupisz wyższy model (taki od około 600zł wzwyż) - sprzedajesz go na allegro bo szanse, że kupią u ciebie w sklepie - nikłe a telefon traci na wartości. Spokojnie mieścimy się w granicy 15 tysięcy złotych - jeśli nie znasz sie na serwisie (i to dobrze) to nie masz co sie pakować w naprawianie telefonów i kupowaniu do tego sprzętu. Ściąganie simlocków i wgrywanie oprogramowania - tego sie nauczysz po czasie. Jeśli obok jest jakieś miasto to możesz tam poszukać dobrego serwisu gsm z którym sie dogadasz i będzie ci w cenach hurtowych naprawiał telefony i ściągał simlocki z tych modeli z których nie robisz (te do których w małym mieście nie opłaca sie boxa kupować bo sie nie zwróci) ogólnie bez problemu taki interes w twoim mieście otworzysz z samej dotacji 12tys zł i gwarantuje Ci - będzie sie dobrze kręcił jeśli jesteś osobą przedsiębiorczą 50 tysięcy to trzeba na większe miasta (chociaż np na centrum katowic to wg mnie za mało)
50 tys na 10 tysieczne miasto? to o wiele za duzo - bez problemu 15 by starczyło a wtedy i tak miałbyś duże wyposażenie, taki mały kosztorys:
No w sumie racja, choć wiesz czasem ludzie w małej miejscowości są dość wybredni, to zależy ile jest km do miasta, bo jeśli 20-30 minut jakimś bus-em to wtedy będą zaglądać i mówić a w mieście X jest wszystko.
ok dobra - wiec dolozmy jeszcze 5 tys i przeznaczmy to na akcesoria - wtedy bedziemy miec juz akcesoria do wszystkich telefonow - srednie ceny w hurtowniach: baterie 10-15zł ładowarki 1-3zł kable usb 5-15zł obudowy 3-10zł silikony - 60gr-2zl łatwo policzyć ile za 5tys mozna kupic towaru
KaZi, znam gościa co ma komis, a w nim najdroższy telefon to 250 zł, 300 jeśli się zdarzy takowy to hit, w miejscowości 75000 tysięcznej. Twierdzi że woli sprzedawać starsze modele.
a gdzie napisalem inaczej? ja takie powyzej 200 to odrazu puszczam na allegro bo do mnie przychodza klienci i chca telefon góra do 100zł przeważnie - miasto również 70tys
A macie może namiary na hurtownie do tanich akcesoriów GSM i części zamiennych do telefonów np. wyświetlacze itp
co do 50.000zł mój kumpel w centrum krakow za 50.000zł otwozył renomowany salon play a nie jakis komi . słuchaj a czy interesuje cię nowe fony bosom firm ze jak wpłacisz 10.000zł
dadzą ci telefony w komis jak ci nie zejdą za 12miec to zabieram ale 10 oddadzą apropo hurtowni jest wyprzedaż np w medmar jezus i kupujesz zależy jak daleko masz wystawisz fikcyjną gwarancje i jak cos sie zepsuje to odwiedzisz im no chyba że masz daleko do dużych sklepów. sory z błedy ale mam problem z laptoem
witam chciałem sie dowiedziec gdzie mozna wziąsc te telefony w komis za 10tys ???
Co do serwisu GSM to bez doswiadczenia ja bym sie nie pchal ... mam juz ponad 4-letnie doswiadczenie w tym biznesie (coprawda nie moja firma, ale dobrze mi sie pracuje) i powiem ze nawet jezeli by ktos zainwestowal 15tys w same boxy do simlockow i jezykow to brak wiedzy w 50% przypadkach ubija telefon, za ktory trzeba klientowi oddac kase. Tak wiec ja najpierw polecam dobrze sie zastanowic i duzo poczytac co i jak sie robi.
a niby skad ta wiedze brac jak nie od ubiajnia telefonow? sam tak zaczynalem i poza kasa na boxy stracilem mysle ze wiecej na ubitych telefonach ale nie boxami bo ja startowalem w czasach gdzie nie szlo boxem uwalic telefonu tak ze nie dalo sie go postawic...
No niestety ale dawne dobre czasy juz minely. Teraz jak chcesz robic np najnowsze Nokie BB5 to trzeba juz miec troche doswiadczenia i umiejetnosci. Wyobraz sobie nauke na bledanch przy zdejmowaniu Simlocka z Nokii N95 ... ja poprostu pisze ze przed otworzeniem takiego biznesu trzeba sie dobrze zastanowic czy sie da rade to wszystko ogarnac ... szczere checi tu nie wystarczal. Ale jak tos chce juz sie w to bawic to polecam poczytac na forach internetowcy co jak sie robi. Wtedy bedzie mniej problemow. Ja tez zczynalem dosyc dawno, ale w sumie to malo telefonow ubilem, moze to dlatego ze z wyksztalcenia jestem elektronikiem / informatykiem.
Witam, mieszkam w Łodzi, interesuje mnie otwarcie komisu na osiedlu (100 tys. mieszkancow), sprzedarz osiedlowa, allegro, sprzedaz akcesoriow. Intereuje mnie to, w jaki sposob mozna zdejmowac simloki, czy sam PC z odpowiednim softem starczy, czy sa inne metody, moze kupno tel z hurtowni, moze import z krajow gdzie kosztuja grosze np Czechy,Słowacja, gdzie podobno sa bardzo tanie telefony? Zdejmowanie simlockow z tel angielskich i wygrywanie polskiego softu? Jakie moga byc koszty? Co potrzeba i ile to wyniesie?
Odnosnie poprzednich postow, co to sa boxy, bo z tego co wywnioskowalem, sluza do sciaga simlokow. Pozdrawiam
|
|