|
Otwarcie szwalni |
Otwarcie szwalni
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam. Poważnie myślę nad otwarciem szwalni. W rodzinie była już kiedyś więc posiadam trochę maszyn, mam pomieszczenia w których mogę to zrobić (60m2) wystarczy mały remont jak i mam kogoś kto może mi w tym na początku pomóc. Mam zamiar starać się o dotacje z PUP u mnie max 18tyś. Początkowo zakład mógłby zatrudnić 2-3 ludzi. Chciałbym się zapytać jakie warunki musi spełniać zakład żeby przeszedł wszystkie kontrole i był dopuszczony do otwarcia ? Pomieszczenie socjalne ? Łazienka (jak wyposażona?) coś jeszcze o czym nie pomyślałem ? Jakie w ogóle kontrole mnie czekają (sanepid i pip ?) Pozdrawiam.
żeby się utrzymać musisz spełniać dwa warunki. Wyroby nie droższe niż chińskie i nie gorsze niż kolekce paryskie. a o pip czy sanepid nie myśl. nikt cię nie będzie kontrolował i zamykał firmę
O tym że rynek jest trudny to wiem. Nie mam zamiaru aktualnie nastawiać się na produkcje-sprzedaż a raczej na przeszycia chodź wiem że i tutaj w cale nie jest lekko. To już nie to co kiedyś.
Czy na prawdę nie ma co się przejmować kontrolami ? Czy podczas procesu rejestracji nie muszą czasem zjawić się u mnie i wydać przychylną mi opinie ?
nie robisz spożywki i nikt nie będzie się zjawiał. idziesz jutro do urzędu gminy i jeśli we wniosku wpiszesz jutszejszą datę to od jutra masz działającą firmę.
Gdy zatrudnisz pracownika musisz to zgłosić do PiP-y. Musisz prowadzić jego kartę i dokumentacje związaną z godzinami pracy. Musisz mu zapewnić szkolenia BHP wstępne i okresowe ,opłacić badania lekarskie , ustalić czynniki szkodliwe w pracy określić ryzyko zawodowe, zapewnić odpowiednie warunki pracy, np. kubatura miejsca pracy na jednego pracownika,wysokość pomieszczenia, oświetlenie, sanitariaty itp.. Maszyny muszą spełniać też określone warunki BHP, czyli zapewniać pewne standardy bezpieczeństwa. Pracownikowi trza odprowadzać składki na ubezpieczenie zdrowotne, społeczne i wypadkowe.
Nie pisze tego po to żeby cię zniechęcić ale jako BHP-owiec wiem co moze cię czekać gdy tego zaniedbasz.
gdyby tak restrykcyjnie były przestrzegenae te sprawy to 99 % małych firm które widziałem dawno wyleciałaby w powietrze. jedyne co trzeba bezwzględnie przestrzegać to opłaty. Poza tym wiadomo że nie da się szyć w piwnicy przy świecy, ale napewno nikt nie przyjdzie mierzyć powierzchnię czy zaglądać do kibla.
Za brak szkoleń ,badań lekarskich, umów o prace lub cywilno-prawnych inspektor PiP-y może dać niewiele bo do dwóch tysiecy. Do 30 tys. kary może na jego wniosek odpalić Sąd Grodzki. Jeśli stwierdzi poważne uchybienia w konstrukcji hali lub bezpieczeństwie pracy osób zatrudnionych to " stop orkiestra" z mety, koniec produkcji.
Co do restrykcyjności to częściowo się zgadzam nikt nie będzie latał z miernikiem oświetlenia i licznikiem decybeli żeby celowo zaszkodzić pracodawcy, ale do czasu gdy coś się nie wydarzy w razie wypadku to nawet sprzątaczka dostanie mandat za brak tablicy "mokra podłoga" choć wypadek nie będzie tego dotyczył. A pracodawca może mieć spore kłopoty. Znalem kiedyś taki przypadek, facet latami składał mebelki w podziemiach swojego lokalu a na górze miał salon meblowy. Wszyscy mieli umowy i pracowali legalnie, ale była spora rotacja pracowników. Jeden z nich uważał ,ze został niesłusznie zwolniony i poszedł ze swoją umową i jej wypowiedzeniem do PiPy. Okazało się ze zwolnienie było legalne ale sutereny ........... no cóż trzeba było szybko szukać nowego lokalu i przenosić maszyny.
no zgoda. lekarz szkolenia itp to tak, ale nikt nie przestrzega szczegółowo przepisów. Ja na ten przykład z racji prowadzonej działalności wykonywałem pewną usługę, którą może wykonać tylko kto ma pewien certyfikat UDT, ja tego akurat certyfikatu nie mam. A usługę wykonwałem w... siedzibie głównej urzędu dozoru i nikt nie wpadł żeby cokolwiek sprawdzać
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Otwarcie szwalni": - co sądzicie o szwalni... - Szukam szwalni - Szukam szwalni - Szukam szwalni - Posiadam budynek po szwalni
• Strona 1 z 1
|
|