|
Otwieranie nowej dzialalności stolarnia |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam obecnie pracuję w Islandii na budowie w grudniu zamierzam wrócić do polski mam zamiar po powrocie otworzyć stolarnie. Zamierzam budować domki letniskowe. Mój problem polega na tym ze nie mam zawodu STOLARZ i nie wiem czy bez zawodu będę mógł założyć taką działalność. Słyszalem kiedyś ze maja się zmienić przepisy prawne i takowej działalności nie mógłbym otworzyć. Jeśli ktoś by coś wiedział na ten temat bardzo bym prosił o odpowiedz
Witaj za komuny to było tak ze musiałes mieć papiery mistrza /czeladnika w zawodzie żeby otworzyć firme , a teraz mozesz otwierać co ci sie podoba .
Nowa ustawa o rzemiośle i działalności gospodarczej wprowadzi z powrotem wymóg posiadania wykształcenia zawodowego kierunkowego dla danej branży (minimum technikum) lub posiadanie papierów mistrzowskich z Cechu. Służyć to ma poprawie jakości usług na rynku - w szczególności chodzi o budownictwo i branże pokrewne. Nie dotyczy to handlu.
a mógłbyś mi powiedzieć czy ta ustawa weszła w życie ??
Z tego co wiem stary sejm nie zdążył z jej uchwaleniem. Jest już po pierwszym czytaniu.
Nie wiadomo co zrobi z tym nowy sejm ? To się okaże dopiero za kilka tygodni, czy pójdzie do kosza, czy też wejdzie w życie, a jak wejdzie to od kiedy i na jakich warunkach. W tej chwili to tylko gdybanie.
Śliczne dzięki za zainteresowanie się postem i odpowiedz
|
|