|
Otwieranie nowej dzialalności stolarnia |
Otwieranie nowej dzialalności stolarnia
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam obecnie pracuję w Islandii na budowie w grudniu zamierzam wrócić do polski mam zamiar po powrocie otworzyć stolarnie. Zamierzam budować domki letniskowe. Mój problem polega na tym ze nie mam zawodu STOLARZ i nie wiem czy bez zawodu będę mógł założyć taką działalność. Słyszalem kiedyś ze maja się zmienić przepisy prawne i takowej działalności nie mógłbym otworzyć. Jeśli ktoś by coś wiedział na ten temat bardzo bym prosił o odpowiedz
Witaj za komuny to było tak ze musiałes mieć papiery mistrza /czeladnika w zawodzie żeby otworzyć firme , a teraz mozesz otwierać co ci sie podoba .
Nowa ustawa o rzemiośle i działalności gospodarczej wprowadzi z powrotem wymóg posiadania wykształcenia zawodowego kierunkowego dla danej branży (minimum technikum) lub posiadanie papierów mistrzowskich z Cechu. Służyć to ma poprawie jakości usług na rynku - w szczególności chodzi o budownictwo i branże pokrewne. Nie dotyczy to handlu.
a mógłbyś mi powiedzieć czy ta ustawa weszła w życie ??
Z tego co wiem stary sejm nie zdążył z jej uchwaleniem. Jest już po pierwszym czytaniu.
Nie wiadomo co zrobi z tym nowy sejm ? To się okaże dopiero za kilka tygodni, czy pójdzie do kosza, czy też wejdzie w życie, a jak wejdzie to od kiedy i na jakich warunkach. W tej chwili to tylko gdybanie.
Śliczne dzięki za zainteresowanie się postem i odpowiedz
Witam. Takze zastanawiam sie nad stolarnia. Posiadam praktycznie cale wyposazenie , (nowe), oraz budynek do dyspozycji , ktory kiedys sluzyl jako zaklad stolarski. Chcialbym kontynuowac historie... Lecz sie zastanawiam wlasnie jak to jest z tymi przepisami.
Czy w takiej sytuacji kiedy przepisy sie jeszcze nie zmienily ( bo chyba jeszcze nie , prawda ? ) , moge zalozyc firme , tzn stolarnie bez wymaganego zaswiadczenia o zawodzie (ktorego nie mam;). Wydaje mi sie ze tak , wiec pytanie czy jesli zaloze stolarnie , a po tym przepisy sie zmienia tak jak wspomniane powyzej , to czy bedzie mialo to plyw na funckojonowanie stolarni? Czy tylko bedzie sie to tyczylo nowo powstajacych zakladow ?? Jesli tak to czy sa jeszcze szanse aby zdarzyc przed zmiana przepisow , jesli ich puzniejsza zmiana nie bedzie przeszkadzala w funcjonowaniu zakladu. THX za jakie klowiek info, Pozdrawiam. []\/[] - DIIL 4 LIFE
Prawo nie działa wstecz. Zakładaj póki możesz.
Dzieki wielkie. A czy orientuje sie ktos kiedy ma wejsc ta ustawa w zycie ? Chcialbym wystartowac po nowym roku, tzn ubiegac sie o dotacje z urzedu pracy na otworzenie dzialalnosci ... i tak by to poszlo , Czy lepiej nie ryzykowac i zakladac odrazu ?
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Otwieranie nowej dzialalności stolarnia": - kilka pytan o prowadzeniu nowej dzialalnosci - stolarnia - stolarnia - stolarnia ogólnobudowlana - stolarnia schody drewniane
• Strona 1 z 1
|
|