Witam!!! PONAWIAM PROŚBĘ
SZUKAŁEM NA FORUM
JEST DUŻO O OUTLET ALE PROSZĘ O OPINIE ZNAWCÓW TEMATU
Posiadam sklep internetowy z galanterią skórzaną i skóropodobną.
Zamierzam do tego otworzyć stacjonarny sklep z nową odzieżą OUTLET. W Puławach (miasto ok 60 tys, woj LUBELSKIE).
Znalazłem lokal o powierzchni ok 40 m2 w samym, ścisłym centrum Puław.
Koszt lokalu to 2500 tys zł miesięcznie. W tym mieście, w centrum nie ma tańszych lokali. Jest to ciąg sklepów (można powiedzieć że długi pawilon), z okazałą witryną. Znajdują dwa pomieszczenia, które pomimo nie wielkiego metrażu sklepu są dość spore.
Dodam, że w mieście nie ma Takiego sklepu jak ja chcę otworzyć. Jest jakiś outlet o powierzchni może 10 m2, gdzie ciuszki są tak ściśnięte, że nic nie widać. Jest jeden, w osiedlu, całkiem na uboczu, gdzie mają ciuchland i outlet, ale te ceny outlet są tak kosmiczne, że nigdy nikogo tam nie ma, a i jeszcze VABBI factory outlet, ale to tez lipa, bo ceny jak w normalnym sklepie.
Znalazłem hurtownie, w której, jak zapłacę cenę netto, (nie jestem vatowcem) to bede miał ceny jak bezpośrednio z angli.
nie nastawiam się na marżę 500%.
Ale jeśli zamówię np ciszki VERO MODA, ORSAY to za sztukę wyjdzie ok 16 zł. Wiadomo, że na spodniach mogę wrzucić wiekszą marzę na ok 200 procent, ale na bluzeczki nap 70%.
Przy minimalnej dziennej sprzedaży 10- 12 szt.
Załóżmy po 20 zł na każdym wyjdzie 200-240 zł zysku i jakieś 500 zł obrotu.
wszystko razy 25 dni roboczych to daje 5000-5800 zł zysku i jakieś 10000-12000 zł.
odejmiemy lokal(pierwsze 3 miesiące rabat na start) jakieś 2000
opłaty 500zł
zus pomniejszony 337zł
zostaje 2000 zarobku.
To są moje kalkulacje minimalne, na podstawie obserwacji sklepu w lublinie. gdzie sprzedają ok 4 rzeczy na godz, a sklep jest na uboczu w osiedlu.
Dodam, iz to sklep z przeważającą liczbą ciuszków damskich, ale też trochę męskich i dziecięcych.
urządzenie jakieś 4 000 zł
zatowarowanie ok 10 000 zł.
Narazie sam będę sprzedawał, potem jakaś stażystka i wkońcu kogoś zatrudnię, gdy będę realizował kolejne pomysły, ale o tym kiedy indziej.
Jeszcze raz proszę o opinię o moim pomysle.