Witam :)
Postanowiłem napisać o planie założenia przeze mnie firmy, który powstaje od początku tego roku. Mam zamiar otworzyć działalność zajmującą się:
- Outsorcingiem informatycznym dla firm [stała abonamentowa opieka, wezwania na telefon, całkowita opieka oraz udzielanie kursów]
- Klasycznym pogotowiem komputerowym
- Reklamą [głównie graficzną oraz internetową] firm
Na początku planuję sam przejść się po firmach w roli przedstawiciela handlowego, dla każdej firmy będę miał przygotowany pliczek dokumentów zawierających proponowane przeze mnie usługi. Uważam że to będzie najlepszy sposób na zdobycie pierwszych klientów. Po ich zdobyciu skupiłbym się głównie na rozgłosie mojej firmy [dobry rozgłos jest opłacalny], przez co moim zdaniem klienci sami będą napływać. Outsorcing polegałby na wykupieniu sobie abonamentu. Abonamenty różniłyby się w zależności od ceny takimi czynnikami jak np. Ilość godzin w abonamencie na miesiąc, czas reakcji na zgłoszenie [do 2h, do 4h], pomoc zdalna [autorski program]. Oczywiście jeśli dana firma przekroczy limit godzin na dany miesiąc będzie musiała zapłacić xzł/h [tutaj oczywiście im wyższy abonament tym niższa cena za dodatkowe godziny].
W mieście w którym planuję to otworzyć [60tys mieszkańców] nie działa żadna firma świadcząca outsorcing informatyczny dla firm, co więcej prowadziłem już pogotowie komputerowe w tym mieście przez 3 miesiące [Listopad-Styczeń] i trzeba przyznać że klientów było naprawdę wielu [wiem że oczywiście były święta i sezon na tego typu usługi, aczkolwiek zawsze warto mieć coś na czarną godzinę.
Co do reklamy - skupiłbym się tutaj na tworzeniu ulotek, plakatów, stron internetowych oraz reklamie internetowej gdyż posiadam w tym niezbędne umiejętności oraz doświadczenie. Wiem że o klientów w tym kierunku ciężko, ale dobre portfolio [które już posiadam], często przekonuje ludzi do wybrania mnie jako zleceniobiorcy/usługodawcy :).
Pieniądze na rozpoczęcie działalności chciałbym uzyskać z dotacji UE wynoszącej do 40tys złotych - spodziewam się max. 25tysięcy, które wydam na niezbędny sprzęt - i tutaj muszę pominąć sprzęt do drukowania ulotek, plakatów oraz wielkoformatowych grafik, gdyż mam bdb znajomego prowadzącego drukarnie który ustali mi indywidualny cennik [ oczywiście umowa "współpracy" będzie :) ].
Tak wygląda ogromny skrót tego czym i na jakiej zasadzie prosperowałaby moja DG. Posiadam już biznesplan w którym wszystko jest bardzo szczegółowo opisane. :)
Nadszedł czas na moje pytania. Otóż:
1. Jestem biegły w informatyce. spędziłem rozwijając się przy komputerze wiele czasu, lecz posiadam tylko średnie wykształcenie [zamierzam iść na studia, mam 20lat]- czy warto otwierać teraz firmę czy jednak lepiej poczekać i otworzyć np. na drugim roku studiów?
2. Czy podołam samemu w firmie [chodzi głównie o fakt, że u klientów spędza się trochę czasu], czy będę musiał kogoś zatrudnić? Jeśli tak w którym momencie powinienem się na to zdecydować?
3. Czy warto liczyć na dotację czy lepiej mieć samemu odłożone pieniążki?
Proszę o opinię tego tematu :) Każda rada jest dla mnie bezcenna gdyż dopiero się uczę i chciałbym ustrzec się największych błędów :) Obecnie dorabiam pisaniem prezentacji maturalnych oraz przygotowaniem merytorycznym do nich, udzielam korepetycji z języka angielskiego i prowadzę własne forum internetowe.