|
Outsourcing IT - strona 3 |
Outsourcing IT
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Jakiego typu firmy najczęściej wyrażają chęć korzystania z takich usług?
Witam planuje zalozyc firme zajmujaca sie Outsourcingiem IT w moim miescie, bylem na stazu w takiej firmie i mam juz pare pomyslow. Firme chce zalozyc za pieniadze z dotacji czyli 35tys z uni mam pytanie czy wiecie moze czy mozna za te pieniadze kupic uzywany samochod?
Jesli chodzi o firme to chce zajmowac sie glownie outsourcingiem, wdrazaniem oprogramowania i urzadzen dodatkowo monitoring i alarmy. Najwiekszy problem mam z tym na co wydac te 35 tys co bedzie mi najbardziej potrzebne czy macie jakies rady ? Rzeczami ktore chce kupic: 2 jednostki PC wraz z win xp i officem (najlepiej po leasingowe) 1 serwer win 2003 ( tez po leasingowy zeby bylo taniej ) 1 switch np 3com 48portowy 1 router 2 switcze jakies 5 portowe 1 router z wifi jakis podstawowy do tego jakies narzedzia do montażu kabli wkretarka, wiertarka itp laptop dla mnie za jakies 5 kola :D jakiegos dobrego smartfona np htc z win 7 lub cos z anroidem zeby miec remote desktop wszedzie i jesli mozna by bylo to samochod za jakies 10tys i reszte na reklame w gazecie, radiu i jakies ulotki Czekam na wasza pomoc
Witam,
posiadam średniej wielkości firmę telekomunikacyjną i z powodu nadmiaru obowiązków zastanawiam się nad powierzeniem budowania zespołu programistycznego firmie outsourcingowej. Czy z waszego doświadczenia wynika, że korzystanie z usług takich firm jest jednak opłacalne, jakie są za i przeciw? dodam, że programiści w mojej firmie stanowią trzon zespołu, więc zależy mi na doborze b. dobrych specjalistów.
Jezeli Twoja firma sie rozwija a procesy rekrutacyjne, szkolenia, zakupy sprzetowe itp. generuja zbyt wysokie koszty (czas oczywiscie tez jest kosztem) to powierzenie czesci Twoich obowiazkow firmie outsourcingowej jest jak najbardziej wskazane. Szczegolnie, że jak sam mowisz programisci/informatycy sa kluczowa grupa pracownikow w Twojej firmie i zalezy ci, żeby zatrudniac prawdziwych a nie udawanych fachowcow. Pośrednik z jednej strony sam poniesie koszty rekrutacji - odpada ryzyko poniesenia podwójnych kosztów jeśli nowy pracownik zrezygnuje, a jak wiadomo programisci sa bardzo kapryśni ;) Ponadto jeśli będzie trzeba, ściągną specjalistę z drugiego konca Polski. Tylko raczej nie kieruj sie do agencji doradztwa personalengo, czy innych tego typu cudów, a firm specjalizujacych tylko i wylacznie IT. Z moich doswiadczen wynika, ze mozna im zaufac
Bardzo dziękuję za radę. Dobrze wiedzieć, że jest ktoś, kto nie mówi, że chyba zwariowałem ;) W Polsce ten rodzaj usług jest wciąż mało popularny, bo wszyscy myślą, że to niepotrzebne wydawanie kasy, podczas gdy w UK bardzo dużo firm zatrudnia pracowników "zewnętrznych". Tak jak mówisz, to tak naprawdę może być nie kosztem a inwestycją dla firmy, bo unikamy ryzyka związanego z rotacją pracowników. Oczywiście rozważam skorzystanie z usług firmy wyspecjalizowanej w IT. Wspominasz, że mialeś już jakieś doświadczenie z outsourcingiem, czy możesz kogoś polecic lub ewentualnie poradzic kogo omijać z daleka? :)
Co do omijania z daleka to tak jak mowilem - lepiej unikaj firm molochow zwanych agencjami doradztwa personalnego, pracy tymczasowej, rekrutacyjnymi itp. bo jak mowi stare ludowe przyslowie, jak cos jet od wszystkiego to jest do niczego ;-)) Nie sugeruj się też wielkoscia firmy - duze maja tendencje do osiadania na laurach tzn. nie rozwijaja swojej kadry a male chcac byc konkurencyjne musza czyms przyciagnac klientow dlatego starają sie pozyskac dobrych pracownikow i ich utrzymac za wszelka cene.
Jesli koniecznie chcesz konkretow, to moge Ci polecic ostatnia firme, z ktorej uslug korzystalem Team connect - wlasnie malej firmy, choc wczesniej bylem dosyc sceptycznie nastawiony do takich firm X. gosc z tej firmy zrobil na mnie profesjonalne wrazenie i zaryzykowalem. no i oplacilo sie, tak wiec nie trzeba sie bac malych firm :D
To i ja dorzucę 3gr jako osoba która prowadzi firmę typu outsourcing IT:
- musisz mieć własny lokal, a nie robić dziadostwo w mieszkaniu, Nikt nawet nie otworzy twojej oferty jeśli zobaczy twój prywatny adres., - musisz pomyśleć odpowiednio wcześnie w jaki sposób pozyskasz nowych klientów Do wyboru masz: Kupno bazy danych z GUS, szukanie w Internecie, itd... - jak już będziesz miał bazę zweryfikowanych klientów np. 2tys rekordów to z mojego doświadczenia wynika, że najskuteczniejszą formą dotarcia do osoby decyzyjnej jest telefon i umówienie się na spotkanie. A zatem musisz obdzwaniać sam albo zatrudnić utalentowanego handlowca - to połowa sukcesu. - musisz mieć orientację co proponuje konkurencja w twojej okolicy. Przyjmij sobie, że standardem dla małych firm bez referencji jest 30-50zł za komputer. - małe firmy (do 20 PC) będą zainteresowane "pakietem godzinowym" a nawet tylko "gotowością serwisową" w kwocie 200-500zł za np. 10godz w miesiącu Nie potrzebujesz sprzętu na początek, co najwyżej laptopa. Postaraj się o pisemne referencje od firm które uda ci się złapać. Myślę, że na początek na to co opisałem wystarczy ci 3tys zł w zależności skąd weźmiesz dane klientów. Ogólnie - niestety temat jest trudny. W większości firm pokutuje przekonanie "radzimy sobie sami". Duże firmy nie wezmą nikogo bez referencji lub z polecenia. Nastaw się, że zanim zaczniesz zarabiać cos więcej niż na paliwo i koszty podatków i ZUS minie co najmniej rok...
Dziękuję jeszcze raz za cenne rady. Zgadzam się w 100%, że warto zaufać mniejszym, ale wyspecjalizowanym firmom pod warunkiem że mają już jakieś referencje. Duże, znane firmy są z kolei mniej elastyczne, no i niestety drogie, choć niestety cena czesto nie przehcodzi w jakość. Poczytałem troche o tej firmie team connect i rzeczywiście ich portfolio przedstawia się interesujaco jak na tak niedużą społkę. Na pewno wezmę ich pod rozwagę ;) pozdrawiam!
Miałem otworzyć firmę wcześniej ale nie wypaliło więc ruszam od września, mam pytanie dla osób z branży jak sporządzać umowy co w nich umieszczać a czego nie. Jeśli z jakąś firmą podpiszę umowę np (firma ma 1-5 komputerów) na 1-2 godziny w miesiącu za 100-200zł ( w tym czasie to jakieś doradztwo, archiwizacja danych, jakieś drobne naprawy zdąży się zrobić). A co kiedy padnie komputer to w jedną czy nawet dwie godziny to się nie da tego zrobić takie minimum to trzy godzinki a nieraz to nawet cały dzień zleci gdy padnie płyta i jest dużo danych na dysku. To kasować jakoś dodatkowo, w umowie to pisać że w przypadku jakieś reinstalacji to dodatkowe koszty?
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Outsourcing IT - strona 3": - Outsourcing - TAK-Outsourcing - TAK-Outsourcing - Outsourcing - e-Outsourcing
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
|
|