|
Paintball - strona 4 |
Paintball
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Jestem studentem 3 roku studiów dziennych. Prace dorywcze jakich dotej pory sie trzymałem są mało opłacalne. Ostatnio zaczołem sie zastanawiać, czy nie otworzyć własnej firmy. niemam zadnych funduszy, ale wydaje mi sie, ze da się jakies skombinować. Mieszkam w poblizu warszawy. Narazie zastanawiałem sie nad wynajeciem jakiejs powierzchni i zrobienie tam terenu do gry w paintball'a. Co o tym myslicie? Ktos sie orientuje jakie kroki musiałbym w tym celu przedsiewźąść? Opłacalny interes?
poszukaj na forum, bylo juz o tym kilka postów.
Dzięki. Przeczytałem. Narazie jeszcze mi nie przeszła ochota na rozkęcenie tego biznesu.
Jeszcze jedno pytanie: Kumpel ma działke we wsi Kampinos. czy to miejsce będzie odpowiednie na rozkręcenie tego typu działalnosci?
Grałeś kiedyś w Unreala lub Counter Strike? Tam są różne mapki. I żeby ludzie chcieli u Ciebie robić mecze musiałbyś zmienić troszeczke teren jakieś małe wieże lasek jeziorko runa domu zepsuty samochód takie coś
O to własnie chodzi jakieś urozmaicenia terenu!
kto by chciał strzelać do siebie na gołej łące?
Wiem, ze trzeba zadbać o odpowiedni teren. Ale liczy się chyba jeszcze lokalizacja działki. Wiem, że w tej branży najlepiej szukać klientów wśród dużych firm, jednak na początek swoją oferte powinnienem kierować do osób indywidualnych i małych przedsiebiorstw, bo jaka duza firma się zainteresuje moja ofertą jeżeli na stanie będe miał 10 markerów i tyle samo masek.
Do głowy wpadł mi pomysł, aby załatwic sobie przenośne pole do speedballa.chodzi mi o to, aby zakupic łatwe do przenoszenia przeszkody (np.dmuchane) i wzależnosci od zapotrzebowania zmieniać miejsce gry. Wtedy możnaby wykorzystać takie okazje jak festyny, czy inne imprezy masowe. Wystarczy wydzierżawić na 1 dwa dni pole 100 na 50 metrów i mozna sie rozkładać, a na takiej imprezie chętnych napewno nie zabraknie. Jak myslicie, to dobry pomysł?
Moim zdaniem pomysł z obsługą festynów jest niezły. Problem w tym, że to zarobek sezonowy (od maja do września) ale przy odrobinie szczęścia pewnie można zarobić tyle, że wystarczy na cały rok ;-)
Gdybyś miał własny teren to możesz działać cały rok - paintball mógłby być tylko jednym z elementów team buildingu oferowanego firmom. Co do terenu to przychodzi mi na myśl jakaś stara stodoła :D
na festynach nie wiem czy to ujdzie bo teren musi być zabezpieczony żeby żaden z oglądających nie dostał kulką w oko.
[ Dodano: Sro Lip 26, 2006 1:59 pm ] Zastanów się jakbyś to zabezpieczył? [ Dodano: Sro Lip 26, 2006 2:27 pm ] Możesz organizować zawody o tytuł mistrza paintballa bierzesz wpisowe i masz zawsze troche kasy
To nie jest problem, są specjalne siatki ale sporo kosztują. Co do dmuchanych przeszkód to czy orientowałeś się ile takie coś kosztuję?;] Jeden balon wysokości 2m kosztuje około 1,5 tyś. Jeśli miałbyś pole do speeda o wielkości 300m2 potrzboewałbyś z 10 takich balonów + inne przeszkody. Swego czasu z Thorem rozmyślaliśmy o paincie jednak pomysł upadł bądź został zawieszony z braku kasy. Nie rozumiem tylko po co chcesz kupować - wynajmować ziemię? Grać można przecież w lasach państwowych. Powiedz gdybyś był takim graczem to po ilu graniach znudziłoby ci się takie pole? Wciąz ta sama morfologia ten sam krajobraz, po 5 razach? Zastanów się nad tym... pzdr
Dzięki małpo. Niemyslałem, że to, aż takie kosztowne jest,ale właśnie poto sie pytam, abyście pomogli zweryfikować mi moje plany. Jeżeli się pokombinuje to pieniadze da się załatwić. wystarczy ruszyć głową i ich poszukać, niestety kiedys trzeba będzie je odać:/ i dlatego chce wiedzieć, czy to jest opłacalne. Ktos się orientuje ile mniej więcej wyniesie mnie przenośne pole do peintball'a? Ma ktos namiary na gdzie moge sie rozejrzeć za wyposażeniem do takiego obiektu?
Lasy to całkiem niezły pomysł. szczególnie, ze w pozyskaniu miejscówki mógłbymi być pomocny mój kierunek studiów. Studiuje Leśnictwo, wiec moze dałoby sie to jakos wykorzystać :twisted: . Problem z tymi lasami, że trzeba by było załatwic wtedy jakis transport na miejsce akcji, najlepiej bus, a to dodatkowe koszty.jak tego nie będzie to mogą być trudności z pozyskanie klientów. Mysle jednak, że na początek warto zacząć od czegośmałegoi nie robić dużych inwestycji.dopiero jak będą zyski będe mógł coś zmodernizować. Co o tym myslicie?Od czego zacząć?
Policzmy, wspomniałeś o 10 zestawach do gry, liczmy jeden zestaw średniej klasy (marker+maska+strój) 800zł = 8000. Pole do speeda dla 10 osób powinno mieć powiedzmy 2500 m2 Czyli obwód 200m. 10 metrów siatki to koszt rzędu 150zł http://www.dragon-paintball.com.pl/shop ... cts_id=345, ogrodzenie takiego pola to 3000. Przeszkody: będziesz potrzebował około 8-10 balonów + jakiś wrak samochodu + jakieś opony. Balony kosztują około 1200 zł x 8 = 9600, samochód około 300 zł + opony 300zł.
Jak masz 22000 to mozesz działać, według mnie taki interes może wypalić sam chciałbym takie cośzrobić niestety nie mam kasy;]
Mam typowo laickie pytanie dotyczące paintballa: czym rónią się markery sprzedawane na allegro za 19 PLN od tych sprzedawanych w specjalnych w sklepach za 1000PLN? Są tam inne kulki?
Te z allegro to pradopodobnie jakieś tandetne podróby ASG (air soft gun) zrobione z plastiku strzelające małymi plastikowymi kulkami. Trzeba je pradopodobnie ręcznie przeładować natomiast markery przeładowują sie automatycznie dzięki gazom, które znajdują się w butli podczepionej do markera.
Małpo dolicz do tego koszt transportu, koszty związane z zarejestrowaniem firmy, koszt zgody na organizowanie imprez i inne nieprzewidziane wydatki. Wyjdzie conajmniej 30 tys. a to nie mało, więc trzeba się zatanowić, czy warto?
Dla chcacego nic trudnoge.Macie tu tylko przykładowy spsób pozyskania funduszy na pierwszy biznes, a załoze się, że jest ich znacznie więcej: http://www.samozatrudnienie.ae.katowice ... je.htm#spf Trzeba tylko chodzic i spróbować, a napewno cos sie uda osiągnąć. Od siedzenia i myslenia nic nie przyjdzie. Najchetniej załaqpałbymbym sie na program "Pierwszy Biznes", ale niestety jestem studentem i mi ta pomoc nie przysługuje :sad: . Jedyna opcja to znaleźć do spółki kogos kto sie kwalifikuje... Małpo jak widzisz fundusze jak trzeba to sie znajdą. Potrzebne sa tylko chęci. Własne Pole to duży wydatek,a jakby organizować te wypady w Lasach Państwowych? Wtedy zakupiłoby sie 20 zestawów 16000. wystarczy mieć dobry scenariusz, reklame, znalezc dobre miejsce (blisko miasta, aby dojazd nie był problemem) i oferte mozna kierować do firm, szkół, czy innych gróp. Potem wieczorem zrobic ognisko i impreza jak sie patrzy. Dobrze mysle? No i najważniejsze pytanie: Czy próbować teraz cos robic? Czy się wstrzymać, bo teraz jest srodek sezonu, a zdobycie funduszy i sprzętutroche potrwa, więc wyrobiłbym najwcześniej na październik ( a i co do tego nie jestem pewny). Nawet jak sie uda wcześniej to i tak do zimy dużo sie nie uda zarobic. Może poczekać i w gródniu próbować zdobyć kase, aby na wiosne zacząć działać?
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|