Witam. Mam 19 lat i myśle że czas zastanowić się juz nad biznesem.
Interesuje mnie produkcja palet, pomysł podpaczyłem z różnych forum - czytałem, analizowałem i doszłem do wniosku, że lepiej będzie dla mnie, dla tych którzy też nie wiedzą jeszcze co i jak tak do końca. A więc:
Prosił bym także aby odpowiedzi udzielali ludzię którzy mieli z tym dotrzynienia.
Ludźmi którzy mogli by pomóc zapewne będą stolarze i różni ludzie którzy zajmują się w podobnej tematyce.
Posiadam lokal, była mini-fabryka powierzchnia: 1200 m2 wysokość: 2,5 m2, obiekt znajduje się o około 1,5 km od centrum wioski.
Moje pytania są następujące, ponieważ nie mogłem wpełni sam wywnioskować odpowiedzi z podobnych tematów na tym forum, jak i na innych.
Pytanie 1: "Maszyny"
Jakie maszyny będą potrzebne do tego biznesu oraz jak duża inwestycje pieniężną będę musiał zrobić, chodzi o cene - A więc:
- Oczywiście nie chodzi tutaj o maszyny z allegro/google - gdzię się wpisze "maszyny do palet drewnianych" tylko, w miare rozsądne ceny.
- Nie chodzi mi także o wypowiedzi typu "potrzebna będzie piła na stolarzu, wydatek około 250 zł"
Pytanie 2: "Transport"
Zapewne musi być do tego jakieś ciężarowe.
- Jakie na początek auto by wystarczyło, oczywiście aby biznes się rozkręcił.
- Auto oczwyiście używane.
- Skrzynia z Plandeka czy Skrzynia Zabudowana? / Myślę że Plandeka była by w tym rozwiązaniu lepsza. Ale proszę o wasze wypowiedzi i sugestie.
Pytanie 3: "Odpady"
Co robić z trocinami, zapewne przy cienciu, obrobki desek będzie ich sporo, napewno ktoś ma możliwość wykorzystania tego surowca w odpowiedni sposób.
- Jeśli, wiecie co z nimi zrobić - Bardzo bym prosił o napisanie przykładowych firm/przedsiębiorstw i w jakiej cenie mogł bym je sprzedać.
Pytanie 4: "Recykling"
Interesuje mnie także, recykling zużytych palet - połamane deski zastąpiać nowymi. Zapewne gdy bym produkował palety, takie deski bym miał.
- Czy recykling palet tanio kupowanych (uszkodzonych) mogł by być opłacalny? Warto czy nie? zając się samą produkcja?
Pytanie 5: "Działaność Gospodarcza"
A więc, jeśli chciał bym otworzyć taki biznes - muszę otwierać działalność gospodarczą?
- Zatrudniał bym ludzi z pobliskiej wioski, mam dostęp do 2 / chodzi o to że dojadz pracowniów nie był by problemem.
- Używał bym do tego "średnie taniej siły roboczej" a więc nie chodzi mi o jakiegoś menela któremu dał bym piłe, czy też obsługiwać maszyne do robienia desek "traku" lub coś w tym stylu, bo prędzej by sę ręce poucinał niż zrobił palete...
- Chodzi mi o chłopaczków silnych/w miarę, wiek około 20 + lat.
Pytanie 6: "Surowiec: Drewno"
Jestem w stanie załatwić drewno, zapewne wszystko drewno by było na hali, ponieważ na Wsi mogło by byc łatwym łupem dla złodzieji, wiadome jestem wstanie zabezpieczyć się odpwiednio ale jak jest na hali miejsce, no to można go wykorzystać wkońcu to 1100 m2.
- Dodaje że jest możliwość trzymania drewna na działce.
Pytanie 7: "Licencja"
Interesowało by mnie tylko i wyłącznie produkcja palet, bez podbijania na palety "Euro" 1200 x 800 oraz na zamówienie, jeśli by była potrzeba robił bym także różne inne rzeczy z drewna, ponieważ miał bym do tego maszyny.
- Niestety, podobno trudno jest dostać licencje EPAL na produkcje palet euro, więc interesuje mnie jak narazie tylko produkcja zwykłych palet, na podobieństwo.
- Zgadzam się z wypowiedzami że licencje na podbijanie ich znaczków firmowych jest trudno dostać, ponieważ te licencje otrzymują tylko Ci, którzy siedzą w tym od dawna.
Pytanie 8: "Dochody"
Jeżeli paleta by mnie wychodziła około 10 zł, nie jestem w stanie powiedzieć, ile dokładnie ale z moich obliczeń tyle. Jeżeli bym podpisał umowe z firmą która skupoje palety dajmy za 14 zł, oni by je podbijali i mogli by na tym tez dobrze zarobić ponieważ z tego co się orientuje paleta euro chodzi po 23 zł. Więc mają dość duży dochód.
- Palety bym transportował swoimi środkami.
- UWAGA! Wszystkie ceny jakie podałem, mogą być nie zgodne z prwadą!
Proszę nie krytykować mnie, ponieważ jestem nowy tutaj - nie mam odpowiedniej wiedzy jeszcze, ale chciałbym ją uzyzyskać w tym portalu.
- Nie wszystko pewnie jeszce napisałem, ale będę się starał uzupełniać treść.
- Proszę o tak samo wyczerpujące odpowiedzi, tak jak ja zadałem wyczerpujące pytanie, he :).
Pozdrawiam Coim.