|
Paradoks NIP-u |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Mam następujący problem: Jestem osobą pełnoletnią, jednak nie posiadam jeszcze NIP-u. Chciałem założyć rachunek maklerski w mBanku, jednak aby to zrobić trzeba mieć NIP. Kiedy zaś poszedłem do US w moim mieście powiedziano mi, że abym otrzymał NIP muszę dostać pieczatkę banku na zgłoszeniu. Kiedy zaś zadzwoniłem do banku powiedzieli mi, że US musi mi wydać NIP. Macie jakiś pomysł jak to rozwiązać?? Czy mógłbym np. przybić sobie pieczątkę jakiejkolwiek firmy i z tym pójść do US??
Pieczątkę? Pierwsze słyszę.
Znaczy się według US muszą mi wypełnić w banku paragraf E formularza NIP-3
Dokładnie! miałem ten sam problem. podobno kiedyś tak nie było, do dzisiaj jeszcze w nie wszystkich miastach polski stwarzają takie problemy. W UC odsyłaja do banku po pieczątke na formularzu która ma być czymś w rodzaju potwierdzenia. Ale w banku robią wielkie oczy i nie chca takiej pieczątki dać. Tak przynajmniej było w ING bo tam próbowałem. Nie wiem czym pokierowana była taka zmiana w UC ale pomysł był idiotyczny. Kolejny przepis który nie pozwala młodemu człowiekowi się rozwijać i stwarza same problemy. Sam sie prosze o to żeby móc zapłacić im podatek... Jeśli ktoś jednak zna rozwiązanie to niech czym prędzej pisze.
Możesz przecież wyrobić sobie najpierw zwykły NIP- taki jak ma każdy kto się rejestruje. US nie musi wiedzieć, że to dla banku to robisz. Przecież mają obowiązek nadać Ci NIP nawet jesli nie pracujesz nigdzie... Ja mam NIP mimo, że nigdzie przy jego wyrabianiu nie pracowałem i nie było mowy o żadnych pieczątkach. Chyba, że źle zrozumiałem temat.
Hm, jak napisał przedmówca: NIP nie musi mieć nic wspólnego z jakimkolwiek bankiem. Sam miałem NIP w wiek 11 lat, nie wiedząc jeszcze co to. :)
US wcale nie musiał wydać nikomu NIPu i przez długi czas nie wydawali "bez powodu" ale sam bylem sprawdzić ostatnio czy coś sie nie zmieniło i na szczeście ktoś w końcu zajął sie tym. Teraz mozna otrzymać nip ale jeżeli sam sie po niego zgłaszasz a nie np. pracodawca to musisz wypełnić dodatkową karteczke że robisz to na własną odpowiedzialność, czy jakoś tak :) w każdym razie ja mam z tym wreszcie spokój.
|
|