|
Paragon fiskalny w koszty uzyskania przychodu |
Paragon fiskalny w koszty uzyskania przychodu
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Witam. Jestem nowy i od października mam firmę. Mam pytanie, kiedy wolno mi wpisać w KPiR kwote netto a kiedy brutto, ponieważ mam z tym kłopot. Mam też pytanie, zakupiłem troche materiałów zanim miałem NIP i musiałem kupić na paragon. Teraz mam NIP i nie mogę dostać faktury. Czy wolno mi wrzucić ten paragon w koszty, ponieważ z kilku źródeł dowiedziałem się że nie wolno mi odliczyć vat-u. Za odpowiedzi dziękuje.
1. W KPiR netto
2. W wyjątkowych i uzasadnionych przypadkach dopuszcza się taką możliwość
Proszę o podpowiedź, bo nie bardzo rozumiem Twój post Mateusz.
Jest możliwośc wliczenia w koszty paragonu? Czy musi byc rachunek/faktura na firmę?
Tak, np. za przejazdy autostradą.
Albo np. za zakupy materiałów pomocniczych w punktach sprzedaży detalicznej (tylko wówczas nie odlicza się VATU i wpisuje się kwotę brutto z paragonu).
Albo np. za znaczki na poczcie itp. Taki paragon należy odpowiednio opisać, czyli wpisać na nim swoją nazwę firmy (coby nie mógł być wykorzystywany wielokrotnie przez inne podmioty) i rodzaj zakupów, po czym wprowadzić dowodem wewnętrznym do księgi.
Wielkot a jak jest w takiej sytuacji:
Kupuję towar w detalu na paragon, bo innej możliwości nie mam. Mam DG, kpir, VAT Chcę to sprzedać (jako dowód zakupu mam paragon) Czy mogę to sprzedać "normalnie" i wrzucić paragon w koszty, wystawić Klientowi np fakturę czy zrobić sprzedaż nieudokumentowaną? Dla założeń zakupiony towar niech będzie ekierką :)
Sprzedać możesz.
Zaliczyć paragonu w koszty, niestety nie. Paragonem możesz dokumentować i wliczać w koszty m.in zakup w punktach sprzedaży detalicznej materiałów pomocniczych, ale nie towarów i materiałów podstawowych.
Z vatem analogicznie?
Nie.
Z VAT-em, to już absolutnie żadnych paragonów nie wolno stosować. Odliczanie wyłącznie na podstawie faktury VAT
Mam pytanie :
Kupiłem towar w anglii i nie wystawili mi faktury, powiedzieli ze nie sprzedają towaru dla firm. Towar jest bez vatu na paragonie, a w polsce na ten towar (odziez dla niemowlat) jest stawka 7%. Moje pytanie, jak moge to sprzedawac? I czy moge to sprzedawac? Dziekuje.
Sprzedawać możesz.
Wliczyć w koszty nie możesz. A w Anglii zrobili cię w konia.
jak to "w konia", pytalem sprzedawcy trzy razy, wezwala menagera ktory powiedzial ze to jest odziez bez vatu a onie nie sprzedaja firmom tylko osobom prywatnym i nie wystawiaja faktur.
Ale jak juz mnie zrobili to czy moge to powtorzyc kilka razy?
nie zaksięgujesz towaru kupionego za granicą na paragon; patrz:
http://sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p=1& ... _strona=16
Sprawdź również podobne tematy:
- Paragon fiskalny a koszty
- Koszty uzyskania przychodu - KOSZTY UZYSKANIA PRZYCHODU - Koszty uzyskania przychodu - Koszty uzyskania przychodu - wątpliwość - Wliczenie w koszty uzyskania przychodu - Koszty uzyskania przychodu - rachunek. - Usługi a koszty uzyskania przychodu? - 50% koszt uzyskania przychodu i koszty pozostałe Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|