|
Paragon, rachunek, FV |
Paragon, rachunek, FV
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Muszę wystawić na szybko dokument sprzedaży dla klienta indywidualnego, który nie chce faktury VAT, co mam wystawić - paragon (nie mam kasy fiskalnej) czy rachunek?? Jestem Vatowcem.
fakturę VAT
Rachunek.
Podatnik VAT nie ma prawa wystawić innego potwierdzenia sprzedaży jak Faktura VAT lub paragon fiskalny.Rachunek jest dla nievatowca
Oj nie doczytałem że jestes vatowcem.
A dajmy dla przykładu wracając do zadanego na początku pytania. Jeśli przypuśćmy prowadzę hurtownię odzieży i klient chciałby kupić towar bez faktury, czy jeśli ja jemu ową fakturę wystawię on jest zobowiązany wykazać ją w swojej działalności?
tak
Witam,
Dołączam się do tematu, mam podobny problem, mianowicie : jestem VAT-owcem, prowadzę KPiR. np: Zakupie znicze dla przykładu 200 szt. ceny brutto (w księdze wpisze jako zakup materiałów i odliczę VAT). Następnie chcę je sprzedać na rynku lub przy cmentarzu. Co mogę wystawić klientowi, jeśli nie chce fV (bo przecież towar musi zejść ze stanu magazynowego)?
1,Przy KPiR nie masz obowiązku prowadzić stanow magazynowych 2.Sprzedaż osobom fizycznym -paragon fiskalny,a jeśli nie masz jeszcze obowiązku posiadania kasy,utarg dzienny wpisujemy do ewidencji sprzedaży
Znalazłem opis jakiegoś programu KPiR
"Utarg wprowadzamy do programu jako normalną sprzedaż. W oknie wprowadzania dokumentu, wybrać pozycję księgi "Sprzedaż towarów i usług", rejestr VAT - "Sprzedaż". Zamiast kontrahenta można wpisać "UTARG DZIENNY". Dotyczy to wszystkich wersji KR." .Czy utarg dzienny uwzględnia się w ewidencji VAT ( w moim programie jest taka opcja), a jak to zapisać w książkowej KPiR ? Dzięki za pomoc :)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Paragon, rachunek, FV": - rachunek czy faktura lub paragon ? - Rachunek ,paragon , dowód sprzedaży - rachunek uproszczony a paragon fiskalny?! - Dowód sprzedaży, paragon/rachunek? Ewidencja sprzedaży - Paragon Fiskalny
• Strona 1 z 1
|
|