Witam,
z góry przepraszam jeżeli trafiłem z nieodpowiednim tematem do tego działu, ale w sumie to biorąc pod uwagę komplikacje mojego problemu nie wiedziałem co wybrać. proszę o wszechstronną informację. sprawa wygląda tak. Starałem się ze swoją znajomą o dofinansowanie z MARRu nowego biznesu który miał być otwarty na zasadzie spółki cywilnej. niestety nie udało się i chcemy otworzyć firmę bez dotacji. Problem w tym że średnio orientujemy się w tym co i jak i gdzie. Dlatego jakby nie perfekcyjny (mam nadzieje:) pomysł na biznes to pewnie olalibyśmy cała sprawę. a teraz do sedna. po pierwsze: jaka jest prawna i praktyczna różnica pomiędzy jednoosobową działalnością gospodarczą a spółką cywilną? przecież w spółce cywilnej i tak każdy z osobna zakłada działalność... czy nie lepiej założyć dwie oddzielne działalności i "razem ale osobno" współpracować i się rozliczać? tym bardziej że teraz podobno wszystko zakłada się w jednym okienku....:) kolejna sprawa, nasz działalność ma się opierać na szkoleniach, nie liczymy raczej na kilkudziesięciu tysięczne obroty miesięczne:) będzie to raczej mała firma prowadząca kilka kursów w miesiącu, głównie w przeciągu sezonu. jaki najlepiej wybrać sposób rozliczania się z US? ponieważ czytam i czytam i szczerze powiem że nie wiem... wielkie dzięki za pomoc i z góry przepraszam za może dla Was błahe pytania:)
pozdrawiam