Witam!
Czytalem troche o dotacjach z PUP, ale jednoznaczych odpowiedzi na moje pytania nie znalazlem (tzn. nie rozwialem swoich watpliwosci w 100%).
1) Czy zakup serwera na caly rok z gory kwalifikuje sie do kosztow,
ktore moze objac dotacja? Dodam, ze planuje prowadzic dzialalnosc zwiazana z IT, taki serwer bedzie bardzo przydatny dla moich klientow.
2) Czy wklad wlasny jest wymagany? Jezeli tak, to jaka jest optymalna
wysokosc wkladu wlasnego (w zlotowkach lub procentowo w stosunku do wnioskowanej kwoty dofinansowania). Poniewaz wiadomo, ze nie moze byc on zbyt wysoki bo wowczas, komisja moze uznac, ze dotacje jest niepotrzebna. Mam racje? I ten wklad wlasny rowniez musze spozytkowac? Tzn. mozna wklad wlasny przeznaczyc na poczatkowe koszty zwiazane z prowadzeniem dzialalnosci (ZUS, rejestracja firmy jako VATowca, pieczatki itp)
2) Chcialbym wnioskowac o dwa komputery - jeden - stacjonarny - dla mnie oraz drugi - laptop - dla grafika, ktorego bede zatrudnial w oparciu na umowe o dzielo. Czy moge wnioskowac o dwa komputery, zwazywszy na to, ze aktualnie posiadam komputer stacjonarny, tyle, ze
chcialbym go wymienic. Czy bedzie z tym problem?
3) Czy do wniosku mozna zalaczyc portfolio? Nie mam wyzszego wyksztalcenia informatycznego, jedynie doswiadcznie poparte projektami oraz certyfikat. Mozna dolaczyc do wniosku jako jako zalacznik?
4) Czy moge przeznaczyc jakas czesc dotacji na poczet przyszlych uslug? Przykladowo: stworzenie grafiki pod strone firmowa. Czy pozycjonowanie witryny. W takim przypadku musze dolaczyc do wniosku wstepne umowy, tak? Czy musza to byc firmy, czy rozliczyc sie moge w oparciu o rachunki wystawione przez te osoby, z ktorymi podpisuje umowe?
P.S. PUP z Wroclawia jezeli ma to znaczenie :)