|
Pełny etat, a działalność gospodarcza |
Pełny etat, a działalność gospodarcza
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Mam problem, nie wiem jak go rozwiązać. Jeżeli pracuję u kogoś na pełny etat (umowa o pracę) i mam odprowadzane składki rentowne i emerytalne to przy działalności gospodarczej też muszę je odprowadzać, czy tylko obowiązkowo zdrowotne. Czy muszę informować mojego obecnego pracodawcę o założeniu działalności gospodarczej? Nie będę żadną konkurencją, ponieważ moja działalność to całkiem inna dziedzina w ogóle nie spokrewniona z obecną moją pracą
Witam
Ubezpieczenie zdrowotne jest obowiązkowe, pozostałe są w takiej sytuacji dobrowolne.
Jeżeli podatek dochodowy z działalności opłacany byłby wg skali podatkowej to tak (pod warunkiem że został złożony pracodawcy PIT-2 odnośnie obniżenia kwoty podatku o kwotę zmniejszającą). W przypadku opodatkowania działalności podatkiem liniowym, ryczałtem lub kartą nie jest konieczne informowanie o tym fakcie pracodawcy. Pozdrawiam
Dziękuję serdecznie za odpowiedź.
Pozdrawiam
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Pełny etat, a działalność gospodarcza": - działalność a pełny etat - składki zus - Działalność gospodarcza a etat - Działalność gospodarcza i etat - Działalność gospodarcza + etat - Działalność gospodarcza + praca na etat
• Strona 1 z 1
|
|