Witam.
Mam zamiar otworzyć perfumerię w 17 tyś. miasteczku.
W takiej perfumerii miałyby się znajdować perfumy,dezodoranty,wody toaletowe,wody po goleniu,ogólne artykuły do pielęgnacji włosów (gumy,żele,pianki,lakiery,szampony) ,artykuły do pielęgnacji twarzy i ciała (kremy przeciwzmarszczkowe ,kremy do rąk,żele pod prysznic itp.) oraz akcesoria kosmetyczne (pilniczki,pensety,grzebienie,lokówki,nożyczki,lakiery do paznokci itp.).
Otóż pracowałem przez półtora roku w hurtowni z artykułami chemicznymi i właśnie tam przyszło mi do głowy aby taki sklepik otworzyć.Widze w tym pomyśle duży potencjał ,ale jeszcze chcę się upewnić czy naprawde już wszystko wiem na ten temat czy warto się jeszcze zastanowić.
Jeśli chodzi o konkurencję to niby jest ale jak to w takich miasteczkach bywa ceny mają kosmiczne.Myślę że dobrą reklamą ,dobrą i miłą obsługą znalazłbym się na miejscu konkurencji.
Jeśli chodzi o reklamę to planuję rozreklamować się w lokalnej tv oraz gazecie.Planuje także zlecić wykonanie plakatów firmie reklamowej.Plakaty porozwieszałbym w salonach fryzjerskich , pubach , oraz w kilku przedsiębiorstwach prowadzonych przez przyjaciół.
Zatowarowanie jest jednym z głębszych problemów ponieważ posiadam kontakty do kilku hurtowni oferujących kosmetyki ale to wciąż za mało.Chciałbym aby w takiej perfumerii znajdowały się artykuły od 1zł do 300zł.
Mój kapitał to 40 tyś zł . Z tym że oczywiście będe się starał o dofinansowanie z UP.
I teraz moje pytania.
Czy z takim kapitałem jestem w stanie w rozsądny sposób zatowarować lokal?
Czy niczego nie ominąłem w planowaniu tego biznesu?
Czy znalazłby się ktoś na forum kto ma dojście do hurtowni znanych marek?
Czy ktoś mógłby mi ukazać słabe strony w takim przedsięwzięciu?
Dziękuje z Góry za odpowiedzi.
Pozdrawiam.