|
PET |
PET
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Szukam pomysłu na Biznes
Autor
Wiadomość
Mam ukończone studia ekonomiczne i 200 000. Chciałbym otworzyć coś z branży recyklingu PET. Czy są jakieś dotacje z UE. Proszę o pomoc. Od jakich ilości najlepiej zacząć??
Czesc poszukaj w necie srodki na utylizacje odpadów ale mysle,ze chyba sa na ochrone srodowiska.Niewiem z jakiego jestem woj. czy miasta, bo miastach sa przecież instytucje które sie zajmują dotacjami,może przy urzęfdzie miasta itp.A jesli chodzi o butelki, to ostatnio szłam u mnie i widziałam trochę ich,brzydki widok.Ale biznes napewno dobry Marzena
Thx za pomoc :)
Za 200,000 tysi mozesz sobie skup otworzyc ;)
Zobacz ile kosztuje linia do PET
Przeczytaj dokładnie, że chciałem się dowiedzieć o jakiekolwiek dotacje, Ameryki to Ty nie odkryłeś :)
A może pomysł ze skupem nie jest zły? Z produkcją na pewno coraz ciężej będzie się wbić, mimo że rynek jest nadal chłonny. Co z tego jak dążymy w sumie do "zachodu", UE, a tam jest całkiem inny PET - to znaczy - butelki w większości są obciążone kaucja i są na wymianę. Więc jeśli już produkcja to właśnie już takich - nie wiem czy to wypali w Polsce akurat teraz. Ale skup - przecież surowiec jest zawsze potrzebny - czy to granulat czy z odzysku. Ciężko jest bowiem zmobilizować ludzi do segregacji - oczywiście bez uogólnień - ale jeśli np. za 100 kg płacić -"X"zł to butelki byłyby pozyskiwane przez zbieraczy (wiesz o kim myślę)..
jest tylko jeden problem, "chętni na zakup butelek"
sprawdzałem, u mnie w okolicy mija sie to z celem jest to marny grosz w porównaniu np ze zlomem
Hmm.. kiedyś był taki reportaż w TVP1 - taka młoda kobieta wzięła się za utylizację.Skupowała ( to znaczy z czasem wytworzyła sobie sieć dostawców, którzy jej dowozili PETy) gniotła najpierw, potem rozdrabniała... Nie wiem może skup to Rafineria Płocka do przerobu dalszego. Czy można samemu to przerabiać - wydaje mi się, że bez wiedzy od kogoś, kto w tym tkwi raczej ciężko ( co nie = niemożliwe). W każdym razie interes był na tyle dobry i dochodowy, że podostawała jakieś dofinansowania, umorzenia, potem nagrody za ekologię itd. Myślę, że bez szczegółowego kosztorysu ciężko jest ocenić. Np. róbmy butelki litrowe do olei silnikowych. Np. sklep motoryzacyjny kupuje olej w beczkach i rozlewa je do (1- 2,5,5 litrowych) butelek. Koszt wytworzenia butelki z granulatu na wtryskarce a koszt z utylizowanych butelek? Napisałem specjalnie że butelki do oleju bo nie wymagają one jakiejś specjalnej jakości ( przeźroczystość) - muszą być szczelne.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "PET":
• Strona 1 z 1
|
|