Witam.
W internecie przeczytałem pewną informację, która mnie trochę zmartwiła i spowodowała zwątpienie, nie będę podawał linku tylko zacytuję ten fragment :
"Wpis do ewidencji działalnosci gospodarczej [WPIS 100zl/szt]
Krajowy Rejestr Sądowy - Rejestr przeds. gdy chce miec przed nazwa firmy P.H lub P.H.U [WPIS 1000zl/szt]
Ja napewno wybiore DG - 100zl/jednorazowo "
Wynika z tego, że jeśli chce sie mieć w nazwie jednoosobowej działalności gospodarczej człon P.H./Przedsiębiorstwo Handlowe to należy zapłacić 1000zl.
Ja rejestrowałem swoją jednoosobową działalność w Urzędzie Gminy i byl to wpis do ewidencji i zapłaciłem 100zł , ale w związku z rodzajem działalności użyłem nazwy :
Przedsiębiorstwo Handlowe "NAZWA" Imię Nazwisko
Jeśli rzeczywiście za ten człon należy płacić to nie wiem dlaczego,ale ja nie miałem problemów z rejestracją takiej nazwy w Urzedzie Gminy, ani przy rejestracjo Regonu w Urzędzie Statystycznym.
Jeśli ktoś wie coś na ten temat, czy rzeczywiście należy płacić za ten człon itp. to proszę o odp.
Zamieszczę również przy okazji drugie pytanie :P
Czy poniosę jakieś konsekwencje jesłi jako datę rozpoczęcia działalności we wpisie do ewidencji podałem 20.07.2007 , natomiast w Urzędzie Statystycznym byłem dopiero 09.10.2007 czyli około 2,5 miesiąca później i przy wypełnianiu Regonu jako datę rozpoczęcia podałem 01.11.2007 ?
Są to nie da sie ukryć duże rozbieżności :/ Teraz muszę się udać do Urzędu Skarbowego i czy nie będę miał jakich problemów z tego powodu? Która data liczy się dla ZUS-u jeśli chodzi o opłacanie składek , czy będę płacił zaległe składki od 20 lipca 2007 ? Dodam,że fizycznie nie wykonałem żadnego działania w związku z działalnością także według mnie jeszcze jej nie rozpocząłem fizycznie i nie powinienem płacić składek,ale to tylko moje przypuszczenie :P
Także przeprasza,za dość długi post i z góry dziękuję za odp. i pomoc na powyższe pytania.
Pozdrawiam