|
Piasek, żwir, kamienie. |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
W mojej okolicy jest bardzo dużo kopalni kruszyw. Można tam dostać piasek, żwir, kamienie o różnej frakcji. Zastanawiam się co by można z tych surowców, półproduktów wyprodukować, oczywiście poza sprzedażą luzem na budowę. Czy macie jakieś ciekawe pomysły ?
Gotowe zaprawy murarskie, tynkarskie itp. Bierzesz troche piasku, trochę cementu, podobno są jeszcze jakieś dodatki polepszające właściwości( ale wsumie możesz to pominąć), wymieszać, na początek możesz nawet w zwykłej betoniarce( tak zaczynali gostki z Atlas-a ) i sprzedawać. Jest chyba na tym niezła przebitka, bo dajmy na to że worek 25 kg. zaprawy murarskiej to 8zł., a w nim jest 25% cementu i 75% piasku( bodajże takie są proporcje ), a woreczek 25 kg. samego cementu to( chyba ) koło 9 zł. ( ale pewien tej ceny nie jestem) - to masz jeden worek cementu starczy Ci na 4 worki zaprawy, piach to grosze tylko robocizna i dowóz do sklepów, albo rób pustaki czy inne wyroby typu kostka do układania chodników. Pozdro ;-)
Mam lepszy. Pakowany w woreczki piasek do piaskownic dla dzieci. Musi być wyjałowiony (najlepeij w wys. temperaturze) do tego powinien miec jakiś atest lub certyfikat np PZH. Ładne opakowanie. Sam się do tego przymierzałem ale koszty mnie pokonały. Ale jeśli ktoś ma środki.....Nie ma tego jeszcze na większą skalę ani u nas ani np. w Czechach. Odbiorcy: Ja bym pchał nawet do marketów :) Przebitka? x kilka:)
Co do pierwszej wypowiedzi to jest ona zbyt optymistyczna - worki z zaprawą - troche cementu+piasek :grin:
Powodzenia z takim podejsciem Przykro mi ale to nie jest takie proste - dlaczego ponieważ jak sam byś zauważył w zaprawach klejowych nie ma tak grubego piasku a cement to nie jakieś tam dziadostwo + dochodzą dodatki któóre są również ważne jak cement i wypełniacz. NIESTETY Druga wypowiedź jest bardziej optymistyczna i w takim kierunku bym chętnie poszedł - gdybym miał kasę . To bardzo fajna sprawa. Sam bym chętnie kupił do piaskownicy dla dziecka. Po drugie nie musi być nawet wyjałowiony tylkko oczyszczony i stosowany do różnorakich zapraw. To jest fajne
Owszem zgodzę się, ale tylko w tych " lepszych " ( czyt. droższych), w tych najtańszych( niefirmowych ) zazwyczaj nie ma wyżej wymienionych dodatków; a co do granulacji piasku to nie wiem czy nie jest on tylko przesiewany przez sita o odpowiedniej frakcji.
Jesli masz granit rob kostke i krawezniki :cool:
Kostka z granitu to podobno na zachodzie hit. Zresztą u nas też już się wraca do tradycyjnych materiałów. Oczywiście są drogie ale chętni napewno by sie znaleźli.
A te zaprawy to szkoda się z nimi bawić za dużo formalnościz nią związanych. Ale może np gotowe tynki cementowe tam w sumie potrzebny piasek i cement w odpowiednich prporcjach. TO MOGłO BY ZNALEść KLIENTA.
|
|