|
Piaskowanie i szkiełkowanie - strona 2 |
Piaskowanie i szkiełkowanie
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
witam.do piaskowania nie nadaje sie kompresor za 2-3 tys podstawa to wydmuch min. 850litrow na min. 8-10 barow do dyszy 5-6mm moc silnika od 5 kw koszt takiego kompresora ze zbiornikiem 500 litrow to okolo 8 tys. ale ja wolal bym dolozyc i za 11 tys kupi juz sie kompresor spalinowy na zasadzie przyczepki do samochodu i jestes wtedy mobilny mozesz robic uslugi u klienta na miejscu .Piaskarka to juz nie duzy wydatek za 3 tys kupisz bez problemu helm z doplywem powietrza z 500 zl.Piaskujesz glownie piaskiem zecznym niby zakazane a i tak kazdy to robi albo korundem.
Do tego mógłbyś dołączyć jakieś usługi związane z konserwacją wstępną - czyli pokrycie natryskowo podkładówką wypiaskowanych elementów. W sumie mając już dobry kompresor potrzebujesz tylko pistoletu do malowania i odpowiedniego pomieszczenia w którym pomalowane elementy mogłyby schnąć. A zysk może się zwiększyć, także warto rozważyć ; )
Mieszkam w małej miejscowosci i 2 moich znajomych maja swoje piaskarki.Wiec gdzie tu szukać klientów?? Jakie ceny za takie usługi?
Witam od dłuzszego czasu zastanawiam sie nad piaskowaniem szkiełowaniem mycie myjka wysokocisnieniowa elewacji itp Mieszkam na wsi 15 km od duzego miasta 55 tys Z tego co sie orientuje jest tylko jeden zakład co takie usługi swiadczy ale tylko piaskowanie felg samochodowych i małych rzeczy Mnie interesuje tez piaskowanie wszystkiego tzn ram samochodowych zbiorników metalowych roznych rzeczy gospodarskich to co sie nadaje do piaskowania ale takze elewacji budynków dachów tarasów myjka wysoko cisnieniową itp Posiadam stodołe murowana która mozna przerobic do tego celów rzeczy Chce tez swiadczyc usługi u klijentów Jestem osoba pracujaca swojego wkładu mam 20 tys wiec chciał bym sie ubiegac o dotacje z uni co o tym sadzicie?
Na łamach tego forum już kilka razy był poruszany ten temat.
Zawsze jednak kończył się na piaskowaniu ram, konstrukcji stalowych, mostów itd. Szanowni Państwo, a może byśmy się tak zebrali "cuzamen do kupy" i zaproponowali klientowi coś innego. Coś co mogło by "wyróżnić" szarego człowieka, a mianowicie, coraz większa rzesza ludzi potencjalnych klientów szuka czegoś czego nie mają inni. Czyli niekonwencjonalnych rozwiązań. Wiem po sobie, jeżeli zrobię coś w domu, czego nie mają inni to małżonka jest szczęśliwa. Tak że chciałem zaproponować współpracę w zakresie niecodziennego zdobienia glazury. Co Państwo powiedzą na ścianę w łazience z "wtopionym" lustrem ale wypiaskowanym wzorem, który przechodzi z lustra na glazurę? Lub ścianę w salonie, wyłożoną czarną glazurą z motywem kwiatów lub innym (oczywiście wypiaskowanym) który można by wypełnić: wąskie piaskowanie - kolor fugi wypiaskowane płaszczyzny - stiuk wenecki lub inne? ??? Czy taki pomysł zdobienia ma racje bytu? Czy znajdzie się ktoś, kto podjął by współpracę w takim kierunku? Nadmieniam, że mam duże doświadczenie w obróbce wektorowej i przygotowaniu grafiki do cięcia na ploterze (który też posiadam).
witam-mysle o zalozeniu firmy zajmujacej sie piaskowaniem granitu tj wizerunki,litery itp.prosze osoby ktore sie tym zajmuja o porady,moze namiary na jakies maszyny.co sadzicie o tym pomysle?.pozdrawiam
Zastanawiam się nad rozpoczęciem działalności związanej z piaskowaniem powierzchni metalowych (ramy, kontenery, maszyny rolnicze, ogrodzenia i wiele innych) Myślę o wzięciu dotacji z UP na ten cel. Wystarczyłoby to na zakup maszyny do piaskowania i odpowiedniego kompresora i jeszcze byc może coś by zostało na opłaty. Działalność byłaby dodatkowa gdyż utrzymujemy sie z gospodarstwa. Posiadam pomieszczenia do pracy więc koszt już odchodzi. Okoliczni mieszkańcy a przede wszystkim rolnicy mają dużo sprzętu który należałoby odnowić jednak nie każdy ma możliwość to zrobić. Sami niejednokrotnie męczyliśmy sie z czyszczeniem rdzy na maszynach i za każdym razem powraca problem posiadania takiego urządzenia. Do tego mógłbym oferować malowanie. Jak myslicie, wypaliłoby to? Pozdrawiam.
Jak utrzymujesz się z gospodarstwa i masz ziemie na siebie to nie dostaniesz dotacji z UP ale ogólnie pomysł mi się podoba i sam się nad takim czymś zastanawiałem tylko bardziej opłaca się piaskować ramy od naczep do samochodów ciężarowych bo na wsi niewiele osób stać na takie remonty maszyn.
Witam!
Z własnego doświadczenia wiem, że z kredytami, dotacjami trzeba uważać. Proponowałbym Ci rozważenie zakupu maszyn używanych sprężarkę a nowy pistolet i ubrania ochronne. Adaptację pomieszczenia można również przeprowadzić we własnym zakresie :)
Witaj. Nie zastanawiaj sie tylko dzialaj. To dobry pomysl. Dodam ze jest bardzo duze zapotrzebowanie i na brak zlecen nie bedziesz narzekal. Nie wiem skad jestes ale proponuje nawiazac wspolprace z zakladami produkujacymi z elementow stalowych a ktore nie maja wlasnej komory do piaskowania to robisz dla nich jako podwykonawca. Poszukaj tez i daj znac warsztatom z Twojej okolicy, nawiaz wspolprace z jakas lakiernia proszkowa. Mnie sie podoba Twoj pomysl bo jest wiele mozliwosci rozwoju o galwanizerie, lakiernie proszkowe w pozniejszym czasie oczywiscie. Pozdrawiam i zycze powodzenia.
Bycie rolnikiem w niczym nie przeszkadza bo jeżeli posiadłość leży w gminie powyżej 5tyś mieszkańców to można korzystać programów RPO na inwestycję gdzie najczęściej minimalna wartość inwestycji waha się między 10 a 40 tyś w zależności od województwa.
Jak w gminie poniżej 5 tyś. to można skorzystać z programów PROW na różnicowanie działalności na wsi. Ogólnie pomysł fajny tylko piaskowanie chyba jest zakazane i można tylko śrutować a to już trochę droższa zabawa.
Szczerze mówiąc nie wiem jak to jest mając na sobie ziemię. Ja takowej nie posiadam bo wszystko jest na ojca a zanim na mnie przekaże chciałbym spróbować coś swojego...Dotacja z urzędu pracy czyli jakieś 18 tys stykła by na maszynę i kompresor no i trochę ścierniwa. Dobre jest to że w razie problemów działalność musiał bym prowadzic tylko przez rok żeby kasy nie oddawać. Ale podejżewam że dałoby się przynajmniej na opłaty zarobić a po roku sprzęt by został;) Wybiorę się do UP w poniedziałek i zapytam o te dofinansowanie. Jak jest możliwe to pisać projekt i do roboty:)
Witam
Nie chciałem zakładać nowego tematu więc piszę tutaj. Chciałbym na wiosnę otworzyć profesjonalne piaskowanie(ram, kontenerów, maszyn rolniczych, wiaduktów, karoserii, cegły, elewacji itp), szkiełkowanie i malowanie. Mieszkam w miejscowości która ma około 2tys. mieszkańców, a niedaleko mnie jest kilka innych tego typu miejscowości oraz dwa miasta. Jedno jest oddalone o 14km i ma 40tys. mieszkańców, a drugie o 12km i ma 20tys. mieszkańców. W jednym i drugim mieście znajduje się podobna firma, ale nie prowadzą one działalności mobilnej, a ja chcę zainwestować w kompresor spalinowy i dojeżdżać do klienta o ile wystąpi taka potrzeba. Dodam też, że firmy te są słabo rozreklamowane i większość ludzi mieszkających w tych miastach nawet nie wie, że one istnieją. Można powiedzieć, że w promieniu 50km nie mam żadnej konkurencji. Posiadam dwa spore garaże, oraz dużą działkę na której mógłbym piaskować naczepy samochodów ciężarowych. Chciałbym złożyć wniosek o dotację do UP na część sprzętu a resztę sfinansuję sam. Co myślicie o tym pomyśle ? Pozdrawiam Adam
Opisane było, że pomysł ciekawy. Ale o co ho dokładnie z tą ochroną środowiska?
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|