|
Pieczarkarnia ? |
Pieczarkarnia ?
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Wiem że temat pieczarkani pojawiał się już kilka razy na forum. Wraz z przyjacielem chcielibyśmy zainwestować właśnie w taką forme produkcji grzybków, mowa tu o kwocie w wysokośći 500tys zł... Chciałbym się dowiedzieć czy taka kwota wogóle wystarczy na załorzenie średniego biznesiku, czy z takimi pieniędzmi nie ma co sobie głowy zawracać pieczarkarnia? Jeśli ktoś posiadał by informacje ile kosztuje produkcja i jakie są niezbędne do tego celu urządzenia to byłbym bardzo wdzięczny za pomoc! Interesuje mnie można powiedzieć wszystko, optymalna wielkość hali, koszt komponentów, trudność ze sprzedaż? pozdrawiam
Myslałem kiedys o założeniu pieczarkarni. I jak sie orientuje to 500 tys powinno starczyć. Mój brat niedawno kupił dwie hale o łacznej powierzchni 1000 metrów za 220 tyś i razem z nim sie zastanawialismy czy nie otworzyc tam pieczarkarni, ale inny pomysł na przyszedł do głowy i powoli go realizujemy. Jak widzisz za ok. 400 tys postawisz nową halę o powierzchni ok 1200 metrów co daje ci jakies 3000-3500 metrów na pieczarki. Z jednego metra mozna wychodować 11 kilo pieczarek. Porsty rachunek 11*3000 = 33000 kilo pieczarek!!!!!!!!!! Cena na giełdzi to jakies 3 zł. Ty bys zarobił 1zł na czysto. 33000zł to jest twoj dochód na czysto po 15 dniach jak to wszystko sprzedaż. Także na brak kasy nie bedziesz narzekał poniewaz bedzie cie stać na dobry kredyt i jeszcze duzo wiecej. Pzdr :lol:
pawelwinnik, pawelwinnik, Dzięki za informacje. Mógłbyś jeszcze napisać jeśli kiedys już rozważałeś załorzenie pieczarkarni jaki byłby koszt wszystkich urządzeń? BO napisałeś ze hala 1200 metrów kosztowała by 400tys ale to miałeś na myśli zapewne pustą hale bez żadnego sprzętu itp? A mnei interesuje bardziej ogólny koszt inwestycji ;)? życze powodzonenia z Własnym biznesikiem ;)
Napisałem ze 400 tys bedzie kosztowac hala nowa. Poszukaj w necie. Jesli chodzi o urządzenia to rzeczywiscie nie napisałem. Najwiecej pochłonie budowa sieci wodnej i instalacji Swietlnej ktora bedzie dostarczas pieczarkom swiatła. Oczywiscie koszt zalezy od wielkosci hali. Ja np. chciałem zatrudnic zwykłego hydraulika z swoja ekipą. Wiem ze koszt budowy instalacji wodnej to 50 tys przy hali 1000 metrów. ale tajniej wyniosłoby cie zatrudnienie kilu łepków ktorzy by biegali i podlewali. :mrgreen: Nie orientowałem sie jescze co do instalacji świetlnej. Jeszcze inną sprawą jest kocioł grzewczy. Z tym to sie zorientuj u klienta ktore buduje kotły. Ja proponuje kociał na bio-paliwo (brykiet drzewny, ze zborza, torf itd) Unia Europejska daje duze dofinansowania na takie cele jak budowa kotła ekologicznego. Poszukaj w necie Programu Rozwoju Wsi i Modernizacji Rolnictwa. Najlepiej jak twoja pieczarkarnia bedzie usytuowana w malej wiosce. Unia da ci bezwrotne dofinansowanie. Także o koszty budowy to sie nie martw. raz ze bedziesz mial duze zyski i szybko ci sie zwroci, a dwa kupe kasy dostaniesz o uni. Pozdrawaim i dzieki za zyczenia i zycze ci tego samego. :lol:
Właśnie ten biznesik chce usytuować na wiosce ;) licze oczywiscie na zwrotk z funduszy iwestycyjnego czyli jakies 50% inwestycji :D ale nie wiem jak to bedzie ze zbytem towaru, bo to chyba jest najważniejsze w kazdym interesie ;) bo ziemi wraz ze znajomym troche mamy tak wiec raczej z placem pod budowe nie bedzie problemu ;)
Podbijam temat! Czy udało się Panu zrealizować ten pieczarkowy biznes? Mam na oku halę o powierzchni ok.1200m2 i też pomyslałam o pieczarkarni. Nie wiem tylko czy bardziej opłacałoby się zbudować namioty na pieczarkarnię czy zaadoptować tę halę. Jeżeli ktos wie jaki jest koszt budowy takiego namiotu to będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Ile razy w roku wypada mniej więcej zbiór pieczarek? Jestem laikiem totalnym w tej branży i dopiero zaczynam zbierać informacje. Słyszałam, ze uprawa boczniaka jest bardziej opłacalna.
ludzie co wy za bajki piszecie po piersze z 1 metra kwadratowego z dobrego podloza mozna zebrac nawet 30 kilogramow grzyba po 2 jakie oswietlenie w pieczarkarni pieczarka rosnie w ciemnym switlo jest jedynie potrzebne przy pracach przy tym poza tym wy tu mowicie o kosztach nie z tej ziemi same postwienie hali przystosowanej do produkcji pieczarki jest nie wiekszy jak od podstaw 150tys a zbyt na pieczarke jest nie ograniczony w polowie roku 2007 nawet bylo za malo pieczarki na polskim rynku jak i europejskim
misiiorrr09 napisz cos wiecej bo konkretnie mowisz! czyli twojim zdaniem 150tys wystarczy na poczatek? prosze napisz cos wiecej
a co bys chcial wiedziec konkretnie mowiac tak 150 tys wystarczy ci wtedy gdy bedziesz wszystko profesjonalnie budowal a jezeli na poczatek chcialbys tylko podstawaw hale z foli i streopianu konstrukcji w ocynku mozna jeszcze zejsc o wiele nizej a kto powiedzial ze pierwsza hale trzeba miec od razu wypasiona mozna zaczynac od prowizorki a z czasem i sukcesami dochodem mozna profesjonalnie rozbudowywac sie trzeba miec tylko lep na karku a wy od razu chcecie budowac super kompleksowe hale
Wiatam!!!
Rowniez jestem zainteresowany uprawa. Mam do dyspozycji stara stodole i inne mniejsze pomieszczenia gospodarcze. Czy da sie to zaadoptowac do uprawy? A jak nie to treba by postawic jakas hale czy cos w tym stylu. Mieszkam w okolicy Tychow... Moze ktos w okolicy juz sie zajmuje uprawa? Chetnie nawiaze kontakt... Z gory dziekuje za pomoc!!! Pozdrawiam
jestem z okolic Gorzowa Wlkp. również jestem zainteresowany uprawą pieczareki , mam do dyspozycji gotówkę. Poszukuję kontaktu i ewentualnie pomocy w rozpoczęciu uprawy . Z góry dziękuję za pomoc .
misiiorrr09 dzięki za odp i powiedz mi proszę jeszcze jak taka hala powinna wyglądać? co tam powinno sie znajdować? może ma ktoś jakieś zdjęcie takiej hali może projekt?
19zaku86, mam pytanie czy już coś zacząłeś działać???potrzebuję jakiś wskazówek na początek ,dzięki z góry
jeszcze nie bo szukam info na ten temat ale myślę ze zacznę w niedługim czasie muszę biznes plan napisać i zobaczyć czy unia mi w tym pomoże bo sam nie dysponuje takim kapitałem
mam jeszcze pytanie dla zorientowanych w temacie grzybów jak wygląda sprawa z boczniakami tzn. jaka jest cena? czy trudno to hodować? jak ze zbytem?
Sprawdź również podobne tematy:
- Pieczarkarnia
- Pieczarkarnia na wsi - Hodowla strusi, bazantów ,pieczarkarnia - Pieczarkarnia, uprawa pieczarek, pieczarki - Pokieruję pieczarkarnią /cała Polska/ - Pieczarki, pieczarkarnia - zainwestuje w doswiadczonego hod. - Potrzebny biznes plan - boczniakarnia/pieczarkarnia - Myjnia samochodów osobowych i dostawczych czy pieczarkarnia? - Pieczarkarnia- o jakie dotacje najlepiej sie starac ? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|