|
Pieczarki - strona 8 |
PieczarkiBiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
To mówicie że trzeba zamawiać duże ilości czyli tak jak ja bym chciał zamówić około 600 kostek to nie przyjmą zamówienia?
W końcu zebrała się grupa ludzi która się zna na temacie a nie ludzie którzy czytają jedynie informacje z internetu i tak powinno wyglądać to forum. Widze że przez rok niektórzy poszli po rozum do głowy i nie wypisują już bajońskich kwot na rozpoczęcie działalności. Jestem ciekaw jak idzie nowym w tym biznesie ????.
Skup na terenie woj. podlaskiego, jeżeli ktoś wie coś na ten temat z góry dziękuję.
Odświeżam temat.
Mam kilka pytań 1. Jakie są ceny wybudowania budynku pod pieczarkarnie ? Bez wyposażenia, chodzi o kilka hal po 200-400mkw 2. Czy jest nadal problem ze zbytem ? 3. Jaka cena w skupach krajowych i jaką cene można osiągnąc za kilogram pieczarki na eksport ? 4. Jaki jest koszt podłoża i torfu ? Czy można negocjowac na podstawie dośc dużego zamówienia ? 5. Ile pieczarek zbiera się z metra kw ? 6. Ile zbiorów można osiągnąc bez zmiany podłoża i czy to będzie opłacalne ? 7. Jakie polecacie książki by zdobyć jak najwiecej wiedzy o tym ?
A to ja tak z nudów odpisze:)
1.Mnie koszt wybudowania mini pieczarkarni bo tylko 100m2 uprawy kosztował około 8tyś zł. Oczywiście większość budynku już stała regały miałem już od znajomego. Na samym dole klikając w linka można zobaczyć jak wyglądało to w etapach. W tych kosztach jest zawarta kotłownia 3mx3m piec już nie bo udało się dostać z odzysku:). No i najważniejsze wszystko robione we własnym zakresie czyli odpadły koszty robocizny. Ale z tego co się orientowałem koszt postawienia gotowego tunelu foliowego o powierzchni 150m2 max 15tyś zł oczywiście z własną robocizną bo sam chce latem sobie taki jeden postawić aby mieć ciągłość czyli co miesiąc jedną hale. I niech mi ktoś nie ciśnie kitu że trzeba dać 120tyś zł za hale 200m2 bo to się do śmierci nie zwróci:):) max 40tyś zł za dobry tunel foliowy z pełną elektroniką:) 2. Zbyt rzecz najważniejsza bez tego nie ma co się w ogóle pchać w pieczarki. Pieczarkę trzeba mieć już sprzedaną zanim jeszcze wyrośnie bo potem będzie za późno:) Zbyt kwestia tego z jakiej jest się części Polski ja akurat z Śląska okolice Pszczyny sami przyjeżdżają i zabierają:) 3. Żeby samemu pomyśleć o sprzedaży do skupu minimum 1tona dziennie lub dobra znajomość to wtedy mniejsze ilości ci "znajomy" weźmie. A tak to można tylko liczyć na handlarzy standard to 4zł za kilogram jak nie ma grzyba to 4-4,3 jedynie przed Bożym Narodzeniem podskoczy do 5-5,5 zależy tez od roku. Ale jeszcze trzeba dostać kostkę żeby grzybki wyrosły na święta:) Są to dane z trzech ostatnich lat wiem że lata wstecz płacili nawet 3zł max no to się nie opłacało:) 4. Kostka 7zł z kilkunastoma groszami:) Worek torfu w dobrej cenie 5,2zł a potrzeba na 10 kostek 3,5worka. I NIE TRZEBA ZAMAWIAĆ DUŻYCH ILOŚCI KOSTKI JA ZAMÓWIŁEM TYLKO 490szt I DOSTAŁEM OD REKI w firmie Karol kania i synowie:) 5. Mówią że i nawet 30kg. Średnio 22-25kg. Ja miałem 21,5kg ale wiem że miałem za mało torfu bo nie miały już skąd ciągnąć wody:) i jeszcze kilka błędów które wyszły w praktyce. Myślę że te 23kg było do osiągnięcia. 6. 3zbiory ale w sumie dają takie wyniki jak ci podałem wyżej:) Jeżeli zrobisz sobie wszystko sam to obniżysz koszty do minimum i wtedy jest to opłacalne. kosztami jest wrzutka, nakładanie torfu, czesanie, podlewanie, wyrzutka. Jednego czego nie da się za bardzo obejść to zbieraczki chyba że się ma liczna rodzinę:) takie już z doświadczeniem ale nie robiące tego zawodowo to na godzinę ciachają 15-18kg i cenią się na 8zl na godzinę-to z mojego doświadczenia. 7. sory że dużymi:) ŻADNA KSIĄŻKA CI NIE POMOŻE POMÓC MOŻE CI TYLKO WŁASNA PRAKTYKA. Nie polecam tej zabawy w grzybki jeżeli nie miał styczności. Ja pracowałem przez 2lata u znajomego ojca ma tylko dwie hale ale żadna książka cię tego nie nauczy co praktyka. Wpakujesz się tylko w koszty niestety ale idei biznesu nie odradzam bo kto nie próbuje ten zdany jest tylko na etat heheh Jeszcze tak dodam jak już się rozpisałem o największych dwóch problemach: TO ZBIERACZKI I TO ŻEBY DOSTAĆ W OGÓLE KOSTKI:) Mam znajomego który też się napalił jak mu powiedziałem jaka kasa mi na ręce została za pierwszym razem z tej mini hali:) nie odradzałem mu czekam tylko aż zacznie:) To co wyżej napisałem nie jest wyssane z palca dwa lata robiłem dorywczo na halach jak wspomniałem a teraz od września mam swoją i tez u kogoś lepiej to wyglądało:) ale zapewne ktoś inny napisałby coś innego podaje link z fotkami jak to wyglądało u mnie: http://www.meridaa.pinger.pl/
kolego mozesz odezwac sie do mnie na priv - chcialbym skonsultowac z toba pare problemów. pozdrawiam
Witam , ja mam praktykę około 2 lat w pieczarkach , ale nie widziałem całego cyklu rośnięcia pieczarki. Wykonywałem takie prace jak :
1.Wyładowanie kostki , 2.Rozcięcie oraz równanie kostek, 3.Kładzenie torfu, 4.Czesanie, 5.Czesanie helikopterem (jakieś 2 tyg. po nałożeniu torfu) 6.Wyrzutka oraz utrzymanie czystości hali Wiem jeszcze z swojego doświadczenia i obserwacji ze hale się paruje aby zabić zarazki , stosuje się odpowiednie środki ochrony , na hali nie może być much ani innych owadów latających aby nie poznosiły zarazków .Regały na pieczarki powinny być ocynkowane ( nie muszą ), ściany pokryte specjalna farba która zapobiega wilgotnieniu murów(dzięki farbie bakterie nie wchodzą w mur i hala spełnia lepsze warunki higieniczne ) .Oczywiście na hali musi być wentylator który utrzymuje odpowiednia temperaturę , system zraszaczowy do nawadniania (utrzymanie odpowiedniej wilgotności). Do tego jeszcze piec oraz cała instalacja aby w zimie dogrzać pieczarkarnie . Do założenia pieczarkarni trzeba mieć spora wiedzę , trochę praktyki , a co do budynku może to być stodoła i trochę chęci i pracy i jak kolega wyżej można samemu to zrobić.... To było wprowadzenie do tych osób które mało wiedza o pieczarkarni ..... A moje pytanie do tych ludzi którzy siedzą w tym biznesie , czy z taka praktyka i wiedza mam szanse na dobry start z pieczarkarnia? Dodam ze niedaleko mnie jest firma która robi podkład (10km) i około(12km) mam do firmy która sprzedaje torf.
kolego kiroszima mozesz odezwac sie do mnie na priv - chcialbym skonsultowac z toba pare problemów. pozdrawiam
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Pieczarki - strona 8": - Pieczarki - pieczarki w anglii - eksport pieczarki - Dodatek do uprawy pieczarki - szukam odbiorców pieczarki
|
|