|
Piekarnia-Cukiernia |
Piekarnia-Cukiernia
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam! czy Ktos mogłby udzielic mi informacji jakie wymagania trzeba spełnic, jakie pozwolenia trzeba miec zeby otworzyc piekarnie z cukiernia?? moze ktos mógłby udzieli jakichkolwiek wskazówek?? i jakie sa mniej wiecej koszta z tym zwiazane???:) za wszelką pomoc bardzo moj e-mail mrwaszka@op.pl dziekuje i pozdrawiam :grin:
Odświeżam wątek. Czy ktoś mógłby podzielić się swoim doświadczeniem/ wiadomościami w tym zakresie?
szczerze?? żeby coś takiego otworzyć to potrzebujesz 200tys zł bynajmniej
rozglądnij się za programami UE dotyczącymi dofinansowania twój pomysł jest kosztowny
Jeśli chodzi o koszty, mam na ten temat pewne pojęcie. Chodziło mi raczej o wymagane zezwolenia/dyplomy/obowiązkowe kontrole, etc potrzebne do prowadzenia takiej działaności. W każdej instytucji, z którą się kontaktowałam, dowiadywałam się o trzech kolejnych, z którymi jeszcze powinnam się skontaktować... Nikt też nie udzielił mi odpowiedzi na pytanie - kto może skontrolować pracownika pod kątem jego kompetencji zawodowych i gdzie znajduje się przepis mówiący o tym, że zawód cukiernika wykonywać może tylko dyplomowany cukiernik...
Jeśli chodzi o urządzenia i instalacej potrzebne do uruchomienia piekarni i cukierni to napewno kosztą są bardzo duuuż. Pracuje w firmie zajmujące sie inżynieria przetwórstwa żywności i ceny urządzeń, zaworów i całych instalacji są naprawde bardzo wysokie. Co do niezbędnych uprawnień, nie wiem ale nie wydaje mi sie żeby prawo zamykało droge do takiej działalności ludzią którzy są cókiernikami z zamiłowania. Uprawnienia mistrza z cechu są napewno potrzebne do tego żeby przyjąć i szkolić praktykantów.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|