Witam serdecznie.
Na wstępie pragnę zaznaczyć, że kończę, studia a firma działałaby na terenie miasta do 15 tys. mieszkańców a po dobrej reklamie, okoliczne miejscowości, ponieważ z tego co sie orientuję to nie ma firmy o tym profilu. Mieszkam w podkarpackim i tam planuje działać.
Zastanawiam się nad założeniem firmy doradczej/usługowej specjalizującej się w dotacjach z UE. Zajmowałbym się usługowym pisaniem wniosków o dotacje, rozliczaniem, pisaniem studiów wykonalności do różnych inwestycji (np. drogowych). Moja oferta byłaby skierowana do przedsiębiorców, rolników oraz samorządów. Przedsiębiorcy oraz rolnicy wolą powierzyć komuś przygotowanie wniosku, zapłacić i zaoszczędzić kupę czasu. Natomiast wiem z doświadczenia, że gminy mają duże probllemy ze studiami wykonalności do inwestycji i z reguły zlecają to komuś. Powiedzmy, pobierałbym 2-3% od wartości uzyskanej dotacji, czyli brałbym pieniądze tylko wtedy, gdy projekt zakwalifikowałby się do wsparcia. Wydaje mi się, że to uczciwe rozwiązanie :-).
Ale interesująca jest tez Franczyza np. od ECC (Europejskie Centrum Consultingu lub DGE Bruxelles. Dlaczego? Ponieważ mimo wysokich oplat wstępnych oferują dostęp do całej ich bazy danych, pomocy, szkoleń itd, co może dużo pomóc w dalszym życiu. Po wygaśnięciu umowy człoiwiek jest po szeregu szkoleń, bogaty w doświadczenia, może pochwalić się jakimiś realizacjami, referencjami i może wtedy otworzyć już coś pod własnymi skrzydłami.
I teraz pojawia się problem ze sfinansowaniem tego "pierwszego tworu" :-). Otóż mógłbym starać sie o pomoc z PUP-u, z POKL 6.2 (z tego co zrozumiałem po zapoznaniu sie z Priorytetami to ja byłbym Beneficjentem Ostatecznym, więc ktoś wcześniej musi złożyć wniosek do 6.2 a potem ja do tego kogoś), no i zostaje mi jeszcze PROW (pochodzę z gminy wiejskiej, więc gdyby siedziba firmy była u mnie w gminie to mogłbym się starać o dotację z PROW-u).
A do "drugiego tworu" to nawet nie wiem pod co to podpiąć, tak szczerze mówiąc.
Pozdrawiam i na zapas dziękuję za słowa ewentualnej pomocy, albo dobrej krytyki :-).