|
Pieniądze z Urzędu Pracy a wkład własny? |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
ale ja nie chce pokrywac wynajmu ze środków z dotacji tylko ze swoich i wpisac je jako wkład własny. Czy takie cos jest mozliwe? A i czy moge np jako wkład własny wpisac samochód? Bedzie on wykorzystywany do dojazdu do klienta oraz czy z wkładu własnego równiez musze sie rozliczac fakturami? Np zrobilem remont lokalu, czy musze do urzedu równiez przynosic faktury za farbe itp czy wystarczy ze wpisze remont lokalu i kwote?
z wkładu własnego nie musisz się w PUPie rozliczać. Ich interesują tylko środki z FP. Wynajmu bym nie wpisywał. Samochód możesz.
czyli moge wpisac wkład własny zkup samochodu np kwota 4000zl a wcale nie musze go odrazu kupic?
Tak.
A jak wyglada kwestia rozliczenia ,a mianowicie czy wymagana jest faktura czy wystarczy umowa kupna sprzedazy ?
Nie ma umowy kupna-sprzedaży. Jest umowa sprzedaży ;-)
Jest to równoważny dokument księgowy. Zorientuj się tylko czy Twój PUP nie będzie wymagał do niej wyceny rzeczoznawcy (czasem tak chcą). Na pewno warto podpiąć do niej ofertę np z allegro z podobną rzeczą i podobną ceną.
WZIELAM DOTACJE Z UP, WSZYSTKIE PRZEDMIOTY PONIZEJ 3500ZL, ALE POINFORMOWANO MNIE W US, ZE ICH ZAKUPU NIE MOGE WLICZYC W KOSZTA!!!! CZYTAM TEZ NA NECIE, ZE ZAKUPOW Z DOTACJI Z UP, NIE MOZNA UWZGLEDNIC W KOSZTA? jak to wiec wyglada, wszystkie przedmioty kupilam juz po zalozeniu DG, na faktury na moja forme, tak mi polecono w UP.
Pytałem sie równiez o to w moim PUP, moze byc umowa sprzedarzy, ale musi ona oczywiście przejść przez US.
Nie uważasz, że byłoby za dobrze gdybyś najpierw dostała 13 tysięcy a potem jeszcze wpisała do książki wydatki na kolejne 13 tysięcy? :D
Jeżeli chcesz je wpisać do książki to powinnaś w niej uwzględnić także otrzymaną dotację.
tak tez myslalam, tylko, ze dochodzily mnie roznorakie info od ludzi bioracych dotacje i wpisujacych zakupy w koszty... dziekuje za odpowiedz...
jeszcze ostatnie banalne pytanie, dotacje w ksiazce PiR wpisuje w pozycji "pozostale przychody"? przepraszam, ze zadaje takie pytania, ale to jedyne watpliwosci przy prowadzeniu ksiazki jakie mam :) wszytskie zakupy robilam juz po zalozeniu DG i bralam faktury na firme z gory dziekuje za podpowiedz
Witam
staram się o dotację również. usługi www i IT moje wydatki mniej więcej notebook: 3200 oprogramowanie: 2300 elektronarzędzia i testery: 2000 (około 10 pozycji) drukarka, tablet graficzny, art biurowe, skaner etc. 3000 router: 500 (zamierzam po jakimś czasie zatrudnić pracowników, najpierw na staż) meble biurowe: 500 materiały startowe: 500 reklama 1500 = wszystko mnie więcej, wszystkich pozycji dość dużo, nie zmieszczą się w tabeli wniosku z UP 1. czy mogę wpisać np. tylko ogólnie: elektronarzędzia? dla grupy rzeczy własne środki - lokal współwłaściciel plus zgoda reszty współwłaścicieli - samochód: użyczenie na stałe, ewentualnie przerejestrowanie na mnie od rodzica - aparat cyfrowy +++ wiedza ;) zapał i motywacja ;) i kontakty. pierwszy kontrakt praktycznie już mam zapewniony. mam pytania: UP mówi, że zakup albo biorę na siebie przed rejestracją firmy, albo po rejestracji na firmę. "bo i tak ten sam nip" i dla nich to będzie ok. będę prowadził KPiR 2. czy w moim przypadku lepiej jest brać faktury zakupy na firmę czy osobę fizyczną? np. pierwszy miesiąc: przychód 2000netto za wykonanie strony www. czy jak wrzucę zakup tego co wyżej wymieniłem jako rozchód oraz 13tysiaków z UP jako przychód nieopodatkowany to od tych 2000netto zapłacę podatek? będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam, SmokIT
Jeżeli kupujesz dużo elektronarzędzi za stosunkowo niedużą kwotę to nie wymieniaj ich wszystkich tylko napisz "elektronarzędzia" i w nawiasie obok wymień kilka i daj itp.
To czy zapłacisz podatek zależy od wielu rzeczy :-)
"chciałbym wiedzieć jakich rzeczy?"
ale może postawię pytanie inaczej. czy zakup na firmę daje większe "manipulacje" przy wyliczeniach? ewentualnie czy taki zakup i wpisy do kpir mogą zaszkodzić? Chciałbym mieć możliwość zaoszczędzenia i cięcia wszelkich kosztów oczywiście legalnie i czysto :) czyli moge też ogolnie: oporamowanie 2.000 (5 pozycji)?
Jeszcze nawet działalności nie otworzył i już chce manipulować :-) Ehh Ci "przedsiębiorcy" ;-)
To czy wpiszesz do książki czy nie nie ma znaczenia w sensie podatkowym. Jak wpiszesz to będziesz mieć przychód 13,5 tysięcy i tyle samo kosztów (jeżeli nie jesteś VATowcem). Jeżeli nie jesteś to kosztów będziesz mieć mniej ale odliczysz sobie VAT. I tu widziałbym opcję do "manipulacji". Jednak jak to będzie potraktowane przy kontroli z US - tego nie wiem. Ja bym nie ryzykował dla dwóch tysięcy. To czy zapłacisz podatek zależy m.in. od formy opodatkowania, kosztów, tego czy gdzieś pracowałeś w tym roku. Oprogramowanie bym wymienił jeżeli to tylko 5 pozycji.
Czy można w podaniu wypisać, że chce sie kupić inne rzeczy niż się naprawdę kupi?
Pytanie nieaktualne odpowiedź znalazłem w innym poście.
|
|