Witam wszystkich ! Na samym początku chcialabym zaznaczyć że czytalam interesujace mnie watki na forum uzywajac wyszukiwarki . Chciałabym z koleżanką założyć pierwszą firmę (DG) . Będzie to sklep z odzieżą zarówno markową w formie outletu oraz niefirmową (nieopatrzona zastrzezonymi znakami towarowymi) - handel detaliczny . Towar chcemy nabywać głównie od sprzedawców z krajów UE . Czytajac forum wywnioskowalam że najkorzystniejsza forma na poczatku dzialalnosci bedzie RYCZAŁT. Po pierwsze prosze o podpowiedz jaki rodzaj spolki najlepiej bedzie nam zalozyc z kolezanka prowadzac dla takiej formy dzialalnosci . Czy Spolka Cywilna bedzie wporzadku ? Dalsze pytania dotycza samego RYCZAŁTU zapewne niektóre z nich mogą ocierać się o dowcip ale Kto pyta nie Błądzi :) dodam że cała moja wiedza o zalozeniu i prowadzeniu DG opiera sie niemal w calosci na lekturze Biznesforum i Forum Prawnego
-Jak poprawnie prowadzić Księgę Dochodów , na czym to polega?
- Jakie są możliwe stawki dla takiej kwalifikacji PKD ( handel detaliczny , sklep z odzieżą)
-Czy przychód to jest wplyw wartości za towar razem z zarobkiem?
- Po przekroczeniu jakiego limitu przychodu ( w jakim odstępie czasu ) trzeba założyć kasę fiskalną a jakiego przejść na VAT ?
-Jeżeli założymy firme w kwietniu czy limit bedzie taki sam ?
- Czy prowadząc taka DG- Ryczałt , mogę kupować towar od osoby prywatnej ( w UE) np na aukcjach internetowych i sprzedawać go w Polsce jako firma? Jeżeli tak jakie dokumenty będą potrzebne ( czy wystarczy umowa kupna/sprzedaży) . Jakie dane (detale) powinny sie znajdowac na takim dokumencie oraz jakie podatki /koszty powinienem odprowadzic (poniesc) sprzedając ten towar w Polsce.
- Czy wydruk z PayPal-a ( mając konto rozszerzone -kupuje jako Firma ) może być traktowany jako umowa kupna/sprzedaży i może być dokumentem , czy potrzebuje jakis osobny?
- Jeżeli kupuje towar od jednoosobowej firmy w UK ( tzw SOLE TRADER) albo w Fabrykach/Outletach na terenie UE zapewne potrzebuje fakture ( czy musi byc to faktura VAT ? jezeli nie prosze o podpowiedz jaki dokument bedziemy potrzebowac ) oraz jakie dane powinny znajdować sie na fakturze/ innym dokumencie . I czy bedac na RYCZAŁCIE musze odprowadzic tylko podatek dochodowy ?
- Czy prowadząc DG na Ryczałcie mogę wliczyć coś w koszta/ odliczyć coś ? np koszty wynajmu lokalu , telefon , internet, ochrona .W jaki sposób to księgować w jaki sposób odliczać z korzyścią dla siebie?
-Z tego co wiem można działać na Ryczałcie a jednocześnie być Vat-owcem ( VAT + Ryczalt) , jak to dziala ?
Z gory dzienkuje za odpowiedzi , Jeżeli pytania są zbyt szczegółowe albo drażniące :) proszę o podpowiedź gdzie moglabym otrzymac odpowiedzi na moje pytania , jakiej instutucji powinnam sie zgłosić . Pozdrawiam