Witam, mam kilka pytań odnośnie założenia swojej pierwszej firmy w bardzo młodym wieku (20 lat). Na początku głównie chciałbym sprzedawać na allegro, zakup w hurtowni, raczej w Polsce (mam zbyt mały kapitał). W późniejszym terminie zrobienie sklepu internetowego, dalej otworzenie normalnego sklepu w mieście. Chciałbym iść w to co lubie, i w zawodzie, czyli informatyka (części komputerowe).
Dużo już tematów przeczytałem, aczkolwiek chciałbym potwierdzenia jaiegoś e-eksperta :)
Kilka pytań.
1. Czy jako, że nigdy nie miałem firmy, zakładam ją pierwszy raz jestem zwolniony z podatku oraz ZUSu przez 2 lata?
2. Czy to prawda, że jeśli przekrocze w 1 roku 20tyś obrotu, bedze musiał wejść w kase fiskalną, co za tym idzie odprowadzenie podatku od tego? A w 2 roku 40tyś?
3. Czy założenie firmy coś kosztuje czy jest to darmowy proces? Juz kilka opini słyszałem, wiec totalnie nie mam teraz pojecia.
4. Kiedy opłaca mi sie wejść w VAT, na poczatku chcialbym byc na ryczałcie, w jakim momencie i czy to byłoby w jakims stopniu dla mnei opłacalne?
5. Jeśli miałbym już firme, sprzedawał sprzet na allegro (załóżmy jakąś elektronikę), zakładająć moją teorie z punktu 1, że nie musze odprowadzać podatku, ani być w kasie fiskalnej, nie bedąć w VACie, na jakiej podstawie moge wystawic rachunek, ewentualnie paragon? dokument sprzedaży? Patrzać na to jesli jakis sprzet ma gwarancje, pasowałoby wydać jakiś dokument, prawda?
Chciałbym też przystąpić o dotacje z UP, 6.2 program, o słynne 40tyś. Co jest ogółem dla mnie opłacalne, jesli chcialbym zalozyc sklep komputerowy+sklep internetowy+allegro, i w przyszlosci do tego serwis? jakies porady?
Mam jeszcze pełno innych pytań, ale to dopiero kiedy sobię przypomnę, mam za duzo mętlik w głowie aktualnie.. ;)
Pozdrawiam i z góry dziękuje za poświecenie mi czasu ;)