witam, a teraz ja chcialbym napisac swojego pierwszego posta na tym forum, a mianowicie:
jestem studentem politechniki w czestochowie na wydziale zarzadzanie i inzynieria produkcji semestr I-szy,
ostatnio podczas wykladow naszla mnie mysl zeby rozpoczac wlasna DG, a chodzi mi dokladniej o zaklad fryzjerski.
chcialbym studiowac dalej ale takze chcialbym byc zarejestrowany w UP jako bezrobotny, poniewaz chcialbym sie starac o dofinansowanie a takze wziac kredyt w http://www.bgk.pl. najwazniejsze dla mnie to jest miec uregulowane stosunki z WKU i moje pytanie jest nastepujace czy jest mozliwosc uczac sie byc zarejestrowanym w UP jako bezrobotny? a teraz ciag dalszy moich pytan: na poczatku zamierzam miec 2 stanowiska fryzjerskie i zatrudniona jedna fryzjerke, jesli ktos sie orientuje mniej wiecej to mam pytanie jaka suma pieniedzy powinienem dysponowac na poczatek aby zapewnic sobie przez ok 6 mesiecy zaplecze w razoe czego (zus, wynagrodzenie) a takze jaki jest orientacyjny koszt wyposazenia salonu fryzjerskiego? lokalu w to narazie nie wliczam i remontu pod moj gust. lokal planuje miec troszke wiekszy bo plany na przyszlosc mialbym nastepujace: wraz z rozwojem planowal bym zatrudnic druga fryzjerke a takze stanowisko manicure wraz z tipsami oczywiscie, a takze kupic na poczatek jedno solarium i saune. wiadomo na poczatku bedzie dosc trudno ale chcialbym troche pieniedzy zainwestowac w reklame oczywiscie bo to podstawa no i oczywiscie wybrac lokal zeby byl w miare w dobrej lokalizacji z nie wygorowanym czynszem. moje pytanie jest teraz nastepujace: zakladajac ze fryzjerka bedzie miec wynagrodzenie rzedu 900zł na poczatek netto i czynsz za lokal bedzie wynosil ok 1000zl to ile na poczatku bede musial zarobic abym mogl wyjsc w miesiacu na 0 bo nie licze na jakies zyski na poczatku oczywiscie, znaczy ile bede musial do zusu odprowadzic i oczywiscie podatku dochodowego? co do dalszego rozwoju to mam bardzo duzo pomyslow do zrealizowania dlatego chcialbym prosic o garsc porad co powinienem zrobic najwazniejszego na starcie aby pomysl mial szanse wypalic jakie dzialania przedsiewziac aby firma na starcie nie upadla,
pisze pewnie troszke lakonicznie a wynika to pewnie troszke z mojego dzisiejszego zmeczenia, dlatego prosze o lekka wyrozumialosc :)