Witam.
Mam 19 lat, chodzę do trzeciej klasy szkoły średniej, na profil mat-inf (jestem z tych przedmiotów przeciętny, ale chodzę do najlepszego w mieście i jednego z lepszych liceów w Polsce). W przyszłości chciałbym rozkręcić jakiś interes, w związku z czym zwracam się do was z prośbą o kilka porad :) Po pierwsze jakie studia muszę/powinienem ukończyć, aby dobrze zarządzać firmą? Po drugie od czego zacząć ? Mój ojciec ma znajomego, który na początku kasy miał mało. Pracował sam - chodził do ogródka, wybierał warzywa, wyciskał z nich sok do butelek, szedł na miasto i sprzedawał, zarabiał na tym grosze. Teraz jest założycielem jednej z najbardziej popularnych polskich firm (Marwit). Jego soki (teraz też sałatki, sushi, ...) podbiły polski, a od niedawna nawet niemiecki rynek i wciąż rośnie ich populacja w europejskich supermarketach. Ma to i słabe strony, nawet bardzo. Gościu nie ma w ogóle czasu dla rodziny, w domu bywa tylko czasami, 90% życia spędza w firmie, w trasie lub poza granicą. Dlatego ja osobiście nie chciałbym mieć aż tak rozwiniętego biznesu :) Chciałbym mieć dużo kasy, ale też mieć trochę wolnego czasu dla siebie i rodziny.