Witam!
Jestem studentem II roku - studia zaoczne. Interesuje mnie założenie własnej jednoosobowej firmy oczywiście jako osoba fizyczna. Ogółem informacje jak założyć firmę tj. jakie kroki zrobić na samym początku łatwo znaleźć w internecie, urzędach itp, dlatego o to będę pytał mniej (jedynie gdy będę miał wątpliwości). Dokładniej interesuje mnie fakt taki:
1. Czy jest opcja rozpoczęcia działalności bez posiadania własnego kapitału ? wiem, że w roku 2009 można było uzyskać dofinansowania z Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego oraz działalności 2.5 czy jeszcze inne opcje ? biorąc pod uwagę fakt, że jako student zaoczny mam status osoby bezrobotnej.
2. Wiem także, że jest szereg ograniczeń co do dofinansowań, interesuje mnie import rzeczy z poza UE czy taka opcja znajduje szanse finansowania ? pytam ponieważ na stronach urzędów itp nie mogę uzyskać informacji.
3. Problemem jest też fakt iż zameldowany jestem na Lubelszczyźnie zaś mieszkam/żyję/studiuję w Wielkopolsce. Zakładając firmę będę musiał się udać do Urzędu Miasta (w miejscu zameldowania? ) po wpis do ewidencji. GUS tak samo w miejscu zameldowania, US i ZUS. Zaś jeżeli chodzi o dofinansowanie ? jeżeli jako siedzibę firmy ustaliłbym miejsce zamieszkania gdzie mógłbym starać się o dofinansowanie ?
pozdrawiam.