zalozylem firme, data rozpoczecia 6 styczen 2009.
do 20 lutego powinienem zlozyc PIT'a
czy jesli nie uzyskalem dochodu w styczniu - musze skladac PIT'a ? czy dopiero gdy uzyskam dochód ?
|
Pierwszy PIT |
Pierwszy PIT
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
zalozylem firme, data rozpoczecia 6 styczen 2009.
do 20 lutego powinienem zlozyc PIT'a czy jesli nie uzyskalem dochodu w styczniu - musze skladac PIT'a ? czy dopiero gdy uzyskam dochód ?
W ciągu roku nie składa się żadnych deklaracji dotyczących podatku dochodowego.
slyszalem ze do 20 kazdego miesiaca mam zlozyc deklaracje za poprzedni meisciac.
Opodoatkowanie wg skali 18% jak z zaliczkami ? teraz nie mam dochodu, ale np. w nastepnym miesiacy go uzyskam, jaka mam zaliczke wplacic ?
Do 20-go, masz zapłacić zaliczkę na podatek (o ile taka wystąpi).
Żadnych deklaracji pod.doch w ciągu roku się nie składa.
ok :)
a jak w nastepnym uzuskam juz dochod, to skad mam wiedziec ile tej zaliczki zpalacic ? i mam przelac tylko kwote na konto US ? bez zadnych papierkow ?
Tworzysz sobie (czy to z pomocą komputera czy też papierowo) deklarację PIT-5 (bo 18% to dla zasad ogólnych jest). Na podstawie tak wygenerowanego dokumentu wpłacasz zaliczkę na podatek dochodowy. Tego PIT-5 to sobie chowasz w dokumenty księgowe z potwierdzeniem wpłaty do US. I już. Do US składasz tylko deklarację roczną PIT 36 czy 37, nie pamiętam, która dla DG.
Rozliczając się na zasadach ogólnych możesz to zrobić wspólnie ze współmałżonkiem.
witam.
trochę nie odpowiednie miejsce do pisania na mój temat, ale nie chcę niepotrzebnie śmiecić na forum dlatego piszę tutaj. zbliża się czas na złożenie rocznego zeznania. doradźcie mi w miarę waszych możliwości co będzie dla mnie korzystniejsze, otóż: prowadzę firmę od lipca 2010, nie zapłaciłam jeszcze podatku, gdyż koszty przewyższały moje zarobki, chciałabym się rozliczyć z mężem i odliczyć ulgę na dziecko, mąż pracuje na etacie na umowie na czas nieokreślony, jak to jest z tym odliczeniem na dziecko, czy skoro ja nie zarobiłam do 31 stycznia praktycznie nic (bo dochodu wyszło mi zaledwie niecałe 300 zł)- jak na razie firma się słabo rozkręca ale się nie poddaję, to czy mogę odliczyć tą ulgę? czy jeśli ja jej nie mogę odliczyć a rozliczę się z mężem to jemu będzie można? bo gdzieś w sieci przeczytałam, że jak są zwroty to przeważnie dostaje je podatnik a nie małżonek. czy po prostu popisać trochę więcej deklaracji i rozliczyć się osobno? proszę o wyrozumiałość i poradę, dzięki i pozdrawiam serdecznie.
Jeśli nie wybrałaś podatku liniowego to nie widzę problemu-możesz rozliczyć się z mężem
Ale ci się "namotało".Ty nie zapłaciłaś ani złotówki podatku to z czego chcesz sobie odliczyć?Nie ma znaczenia przy uldze które z rodziców dostaje zwrot-dostaje ten kto zapłacił podatek.Ot i cała filozofia.
Tego już już wcale nie rozumiem.Rozlicz razem z mężem to odliczysz od jego podatku nie tylko ulgę na dziecko ale i twoją składkę zdrowotną zapłaconą z DG
Starałam się jak mogłam
Hanka wielkie dzięki. No namotało mi się namotało.
Chciałam spróbować sama wypełnić ten pit, dobrze, że jednak rozliczy mi pita ktoś kto się na tym zna :-) bo jeszcze kłopotów bym sobie narobiła. Widzę, że znasz się na rzeczy. Wiele razy czytałam twoje posty- pomagają. Pozdrawiam.
hanka a powiedz mi jeszcze proszę jak to jest ze składkami społecznymi czy jeśli wpisywałam je w KUP to teraz w picie w tej rubryce wpisuję 0zł?
TAK
dziękuję
haniu i już naprawdę ostatnia sprawa, jak to jest z tym dochodem zwolnionym od podatku? czy skoro u mnie wyszło zaledwie 300zł to wpisuję tą kwotę? a jak się to ma w przypadku dochodów męża z normalnego etatu? zdaję sobie sprawę, że zadaję głupie pytania ale naprawdę chciałabym się tego nauczyć żeby w przyszłym roku zrobić pita własnoręcznie :-)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Pierwszy PIT": - Krok pierwszy... - Pierwszy post - Pierwszy post... - pierwszy post - Pierwszy Milion
• Strona 1 z 1
|
|