|
Pijalnia czekolady i kawy |
Pijalnia czekolady i kawy
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
witam, przymierzam się założyć pijalnie czekolady i kawy w miasteczku ok. 75 tys mieszkańów, w którym brak jest podobnego lokalu, są dwa lokale eleganckie do ktorych ludzi ciagnie. Nastawiam sie na same kawy i czekolady plus do tego cos slodkiego itd. co sadzicie na ten temat? czy mozliwe jest zarobienie na samej kawie i czekoladzie po oplatach ksoztow stalych ?
Szybki plan Ijona dla Ciebie:
1. Jedź do podobnej wielkości miasta, gdzie taki lokal już jest 2. Znajdź taki lokal i wejdź do środka 3. Zobacz co oferują, co może przyciągać klientów, co sprawia że dobrze się tam czujesz 4. Zobacz czego nie oferują, co sprawia że mogłoby być lepiej, co ci się nie podoba 5. Spytaj obsługi jak długo istnieją 6. Wyciągnij wnioski.
Dzis byłem w Toruniu,na starym rynku jest taki lokal,ludzi było sporo,ale to Toruń i Stare Miasto,mnóstwo turystów
7. nie zlokalizuj swojej pijalni na osiedlu gdzie połowa ludzi to bezrobotni a druga połowa to emeryci
Dzięki Ijon za odpowiedź. Byłem w takim lokalu w Białymstoku, większe miasto, i to była pijalnia Wedla, ale wiem jak chciałbym zrobić i wykończyć swój lokal, na pewno w starym stylu, eleganckim. Przychodzi dużo ludzi tak wiek ok 30-50 lat, zamożnych, w wedlu są dwie loże, do których ciężko jest się dostać. Więc jeśli chodzi o samo wykonczenie lokalu to mam koncepcje. Natomiast co do oferowanego menu to zastanwiam się czy tylko sama kawa i czekolada, czy do tego dorzucić ciasta, i inne drobne słodycze jak czekoladki itp.
a co do lokalizacji to w mieście jest stara powojenna ulica, która jest już w połowie odremontowana i ładnie wygladą i właśnie mysle nad tą lokalizacją, gdyż centrum skupia najwięcej ludzi.
Kawa jest produktem, na którym można dużo zarobić, jeśli wie się jak to zrobić. Gorzej z ciastkami (mniejsza marża, straty), ale umiejętnie budując sprzedaż jesteś w stanie to ograniczyć. Nie wiem, co rozumiesz przez "koszty stałe". Twoją analizę radziłbym podzielić na trzy katygorie kosztowe: sprzedaży, pracy oraz stałe i zmienne. Koszty stałe to praktycznie tylko czynsz, abonamenty itp. Reszta kosztów jest zmienna (ilość pracowników, ilość tranzakcji, zużycie energii itp.). Jeśli zaś chodzi o czekoladę, to zysk z niej jest mniejszy niż z kawy, ale większy niż ze słodyczy :) 75 tyś mieszkańców to potencjał, który z pewnością pozwoli Ci na wygenerowanie zysku, pod warunkiem, że nie wpoadniesz w koszty, tak jak niestety większość ludzi otwierających kawiarnie :( Pozdrawiam
mi taki pomysł się podoba. ale ciekawe jak z opłacalnością- ile tych kaw trzeba sprzedać, żeby "wyjść na swoje". lokal, utrzymanie, pracownik, ekspres do kawy (cena nowego to 8-12 tyś zł)...
za rok się nad tym głębiej zastanowię;p
"wyjść na swoje" czyli odnieść zysk, czy zarobić na kawiarnie? Minimum pół roku pracy :) Oprócz ekspresu masz też młynek, który nie jest najtańszą inwestycją, kostkarkę, zmywarkę, blender, wyciskarkę (nie są to urządzenia AGD tylko gastronomiczne, więc cena jest wyższa). Co do ekspresu: 8-12 tyś za nowy? Zapomnij :) Lepiej te 12 tyś wydać na używany, ale dobry niż kupować maszynę nową za 12 tyś, chyba, że dobre firmy mają jakieś promocje, o których nie wiem:) Przykładowo: ja wolę używane Audi za 20 tyś od nowe Punto za tę samą cenę. Co do opłacalności - jeśli sprzedaż masz na poziomie min. 600-700 netto/dzień to zarobisz na kawiarnię, ale nie na siebie (100m2 w centrum Warszawy, przy 1 pracowniku i własnej pracy) Pozdrawiam
Wedel ma markę, Ty jej nie będziesz miał na początku działalności, więc to też weź pod uwagę.
Ja też się nad tym zastanawiałem ale nie mam tak łatwo, w mieście mieszka nie więcej niż 45000 ludzia:D
Dziekuje wszystkim za opdowiedzi, za rady, zaczne robic analize i trzeba bedzie brac sie do pracy, pozdrawiam
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Pijalnia czekolady i kawy": - Pijalnia czekolady - franczya - MILKA czekolady, batony - Czekolady wedel 100g - 2zł/szt Baton pawełek 0,85zł/szt ! - Pijalnia piwa - Pijalnia piwa
• Strona 1 z 1
|
|