|
|
PIT-28 jak go wypełnić |
PIT-28 jak go wypełnić
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
witam wszystkich.prosze o pomoc ludzi,którzy juz rozliczali sie z us.Prowadzę mały sklepik odzieżowy jestem na ryczałcie.książkę prowadzę sama.przyszedł czas złożenia do us pit-28, ale nie mam pojęcia jak go wypełnić.jesli ktos potrafi mi pomóc to bardzo dziekuję.podam jeszcze że podatek od sprzedaży w wysokości 3% place co miesiąc do urzędu skarbowego.bardzo prosze o pomoc w tej sprawie.pozdrawiam wszystkich i dziekuje za pomoc
nie zadałaś pytania .Jak mogę ci pomóc kiedy nie wiem co sprawia ci problem w zeznaniu PIT 28
tak szczerze to chyba wszystk sprawia mi problem.poprostu boje sie bym nie popełnila błedu.naprawde nie mam pojęcia jak wypełnic ten pit.przepraszam ale musialabym miec wytłumaczone krok po kroku.wydaje mi sie że kieruje mna strach i dlatego sądze że jest to dla mnie czarna magia.dziekuje i pozdrawiam
Musisz mieć podsumowane: a/ewidencja przychodu miesiącami b/zapł.skladkę społeczną w 2007 roku c/zapł.skł.zdrowotną 7,75 % podstawy
zaczynamy od PIT 28A kolumna po kolumnie cała metryczka w kol.10 przychód z 2007 roku i przenosisz do kol 15. PIT 28 - metryczka ,kol.21 i 27 przeniesione liczby z PIT 28A poz,10 razem kol 38 i 44 poz 65 społeczne przenosisz to do poz.74 i różnica poz.81 i 88 poz 89 podatek wyliczony poz 99 odliczamy zdrowotną i dalej jak pisze.Dalej już proste
Diękuje napewno dużo bardzo dużo mi pomogłaś.Jednak nie jest to takie straszne jakby się wydawało.życze wszystkiego najlepszego w nowym roku i pozdrawiam raz jeszcze
witam. Mam pytanie czy jesli rozliczam sie z US pit-em 28 (z tytułu wynajmu) to czy musze rowniez zlozyc PIT 37?
Z góry dziekuje za odpowiedz
PIT-28 dotyczy tylko ryczałtu.
PIT-37 (36), to wszystkie inne twoje dochody poza ryczałtem. (no może prawie wszystkie inne)
Dzieukje.Czyli jesli w ciagu roku nie miałam innego przychodu niz z najmu to pit 37 nie jest potrzebny?
Pyt. nr 2: CZy jak sie rozliczam pit-em 28 to czy moge sobie odliczyc skladki KRUS(bo tam wlasnie jestem ubezpieczona)? DZiekuje z góry
Witam.
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie PIT 28, co wpisac w pozycjach 116-128 sekcja L, jeśli jestem na stawce 5.5% to czy mam wpisac 5.5% X przychód miesięczny czy też wkalkulować już jakoś (ale jak ) odliczenia bo tak wynika z opisu "po dokonanych odliczeniach" ale jak wpisać odliczenia w poszczególnych miesiacach skoro robi się je hurtem rocznie .
Witam! Mam następujące pytanie dotyczące PIT 28 dla rozliczających się z ryczałtu: wiem, że jest możliwość odliczenia od przychodu wydatków z tytułu użytkowania sieci internet, mój problem polega na tym, że faktura za korzystanie z internetu jest wystawiana na osobę a nie na firme, tzn na wlasciciela tej firmy, a po drugie adres gdzie uzytkowany jest internet i na ktory jest wystawiona fv rózni się od adresu firmy. Reasumując firma jest moja, dzialalnosc zarejestrowana jest poza miejscem zamieszkania, a fv za internet jest na moje imie, nazwisko i na adres zamieszkania inny niz formowy. Czy w takiej sytuacji moge odliczyc internet?/ I jak jest sprawa z odliczeniem ulgi na dzieci, czy tez ryczałtowców to dotyczy?? Z gory dziekuje.
Sekcja C punkt 45 "określone przez organ podatkowy na podstawie art.17 ustawy" znalazłem kilka ustaw i instrukcji.. jednak nie zauważyłem nic co by w sposób jednoznaczny odpowiedziało co mam tak wpisać i do czego to ma służyć. Więc proszę o jednoznaczną regułke.
Dodam że pracuje także na umowie o prace i dzieło i będe musiał składać także pit37? tak więc wszystkie składki zdrowotne i społeczne będą na pit37 i 28? LOL ja już mam dość ;).. Jeszcze gorzej niz za komuny..
Kolejna próba uzyskania odpowiedzi, może tym razem ktoś bedzie łaskaw :) Bedac vat'owcem na ryczałcie w PIT 28 wpisuję kwoty netto?? Wystarczy tak albo nie?? :)
Oczywiście że netto, tak samo jak netto musisz wpisywać do ewidencji przychodóww
Co do PIt-28 po prostu wolałam się upewnić. Za co dziękuję. Co do ewidencji to już mam mętlik w głowie, ale żeby nie zaśmiecać tematu 'PIT-28' poszukam czegoś na ten temat.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "PIT-28 jak go wypełnić": - Jak wypełnić NIP-1 i VAT-R - VAT-R jak wypełnić? - Jak wypełnić VAT 7K - Dra, społeczne za 4 dni, jak to wypełnić?? - Jak poprawnie wypełnić PIT 28 I 28A???? - Jak wypełnić wnisek EDG-1
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|