Witam, szukałem i nigdzie nie mogę znaleźć informacji która mnie interesuje. Być może jest zbyt banalna ale wybaczcie poziom wiedzy. Mam kilka pytań oraz wątpliwości.
Mianowicie rozliczam się podatkiem liniowym 19% używam formularzy IPS i nie wiem czy do końca dobrze obliczam podatek. To co znalazłem w necie to jak obliczyć podatek tj. przychód - koszty = podatek - składka = podatek do US. Nie mogę odjąć kwoty wolnej od podatku bo jestem na liniówce, zgadza się? Nie mogę natomiast znaleźć jak obliczać miesiąc po miesiącu. W KPiR robię narastająco i kwoty które mi tam wyjdą wpisuje do PIT 5L no i właśnie nie wiem czy dobrze, bo z tego co zrozumiałem podatek powinno obliczać się następująco.
Zakładając, że w styczniu miałem przychód 13900 a kosztów 11490 = 2410 pomniejszone o składkę (niech będzie 0) x 19% = 458zł do US w lutym np. same koszty w wysokości 2000 zł a w marcu przychód wynosi 10150 zł a koszty 4840 no i teraz moim zdaniem koszty sumujemy i przychód i mamy 24050 przychodu - koszty 18330 = 5720 pomniejszone o składki (niech będzie 0) x 19% = 1087 do US ale wydaje się to nie logiczne bo w następnym msc mając nawet 1000 zł dochodu i 0 kosztów zapłacę większy podatek. Z tond wnioskuje że podatek opłaca się co miesiąc ale też nie mogę tego pojąć no bo w styczniu zapłacił bym tyle samo natomiast w marcu 10150 zł - koszty 4840 = 5310 x19% = 1009 i co z kosztami lutego??
Gdzie robię błąd? Czy potrafi ktoś tak krok po kroku, łopatologicznie to wyjaśnić? Pls