|
Pizza na telefon |
Pizza na telefon
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam ! Mam zamiar otworzyć pizzerię, ale tylko dowóz na telefon (odchodzi koszt lokalu). W moim mieście jest 5 lokali serwujących pizzę. Moje pytanie brzmi: czy mam szansę oraz ile mogę zarobić ? Chętnie dowiem się też od doświadczonych właścicieli pizzerii ile tak naprawdę kosztuje wyprodukowanie jednej pizzy, bo mi oś za mało wychodzi. Aż nie chce mi się wierzyć. Dziękuję za wszelki odzew. Powodzenia w waszych pomysłach !
Myśle ze nie zabardzo to wypali . Ponieważ : Gdzie byś chciał robić te pizze ? w piekarniku u siebie ? Ludzie nie będą zamawiać bo nie są pewnie co dostaną , i jak ją przyrządzasz itp . Ja napewno bym nie zamówił pizze z jakiejś ulotki nie wiedząć gdzie ją przyrzadzają i jak . Tymbardziej ze zamawiał bym to od jakiejś nieznajomej prywatnej osoby . A druga sprawa to sanepid by sie raczej na to nie zgodził ze by ktoś prywatnie w domu sobie robił pizze . Koszta w pizzerii jednej pizzy to nie tylko składniki i ciasto . do tego trzeba doliczyć : -Koszt pracownika - Prąd ,gaz , woda itd . - środki czystości - koszt benzyny , która Ci jest potrzebna aby dostarczyć pizze - no i róznego rodzaju skłądniki warzywa , wędliny ,ciasto itp . Więc pizza która kosztuje 15 zl na ulotce to czysty zysk z tego dla własciciela to może jakies 6-7zl maksymalnie . Wyjatkiem tutaj jest Telepizza ktora znajduje sie w wiekszych miastach ale mimo wszystko oni też mają swoje lokale stacjonarne gdzie można zamówić u nich pizze .
witam! jestem dostawcą pizzy od prawie 5 lat w miescie 140 tyś. Znam koszty utrzymania pizzerii. Jak masz jakieś pytania pisz na PW.
Myśle ze nie zabardzo to wypali . Ponieważ :
Gdzie byś chciał robić te pizze ? w piekarniku u siebie ? Ludzie nie będą zamawiać bo nie są pewnie co dostaną , i jak ją przyrządzasz itp . Ja napewno bym nie zamówił pizze z jakiejś ulotki nie wiedząć gdzie ją przyrzadzają i jak . Tymbardziej ze zamawiał bym to od jakiejś nieznajomej prywatnej osoby . A druga sprawa to sanepid by sie raczej na to nie zgodził ze by ktoś prywatnie w domu sobie robił pizze . Koszta w pizzerii jednej pizzy to nie tylko składniki i ciasto . do tego trzeba doliczyć : -Koszt pracownika - Prąd ,gaz , woda itd . - środki czystości - koszt benzyny , która Ci jest potrzebna aby dostarczyć pizze - no i róznego rodzaju skłądniki warzywa , wędliny ,ciasto itp . Więc pizza która kosztuje 15 zl na ulotce to czysty zysk z tego dla własciciela to może jakies 6-7zl maksymalnie . Wyjatkiem tutaj jest Telepizza ktora znajduje sie w wiekszych miastach ale mimo wszystko oni też mają swoje lokale stacjonarne gdzie można zamówić u nich pizze .[/quote] Bardzo dziekuje za te wypowiedz, ale spiesze wyjasnic, ze pizze zamierzam robic w piecu do pizzy w wynajmowanym niewielkim lokalu. Gdy pisalem, ze odchodzi mi koszt lokalu, chcialem powiedziec, ze nie bede placil 4500zł/mc za lokal, tylko jakies 1000 - 1500 za lokal, w ktorym jest tylko kuchnia ! Prosze o kolejne uwagi
mowisz ze w twoim miescie jest juz 5 takich pizeri
a czy dysponuja czym wiecej niz tylko kuchnia? ludzie czesto chca gdzies wyjsc , zabrac dziewczyne czy znajomych do lokalu..a ciebie gdzie mieli by usiasc ? przy piecu w kuchni?sorry ale uwazam ze lokal jaki by nie byl to musi miec oprocz kuchni toalety dla ciebie toalety dla klientow tak ze miejsce do spozycia twojej pizzy na miejscu przydalby sie takze jakis maly barek gzie mozna kupic cos do picia
Witam.
NIe zgadzam się z przedmówcami. Sam w Krakowie zamawiam pizze z pizzeri gdzie nie ma możliwości konsumpcji na miejscu. Uważam że w okolicy jest najlepsza. Jezeli bedziesz robił smaczną pizze to i klienci się znajdą, a do tego cena też ważny argument. Powracając do pierwszego wątku to pochodzę z Bochni (30000 mieszkanców) i tam tez funkcjonuje taka pizzeria bez lokalu a w krakowie to juz jest tego kilka Radzę jednak pomyśleć też o innych potrawach niż pizza. Często ludzie w pracy zamawiają jedzenie a pizza już się przejadła. Jakieś zestawy obiadowe, tudzież Kebab, skrzydełka, zapiekanki itp, itd.
Dzieki za wpis, ale nie napisalem nigdzie, ze jest 5 takich pizzerii, tylko, ze jest 5 pizzerii. W tamtych lokalach mozna zjesc na miejscu. Mnie niestety stac tylko na urzadzenie kuchni. Moj kapital to okolo 25000zł. Pozdrawiam. A przy okazji bardzo dziękuję Rafalowi Przybylo za slowa otuchy.
Witam !! :)
Ja troche z innej beczki :) A mianowicie jak wygląda rozliczenie z kierowcami doworzącymi pizzę?? Slyszałem już dwie opcje: 1) Kierowca dostaje 3zł na godzine + 2,50zł od każdej rozwiezionej pizzy 2) Kierowca dostaje 5zł na godzine + rozliczenie za benzynę (tylko nie wiem ile zł za ile km) Jak sądzicie jaki system jest najlepszy?? A może ktoś w tym pracuje??
oczywiscie ze pomysl bardzo dobry. w moim starym miescie ( 100 000 mieszkancow), potentatem jest taka wlasnie pizzeria. Pizzeria miesci sie w malym baraczku - jeszcze kilka lat temu mozna bylo wejsc do srodka i zjesc przy stoliku, ale widocznie wlasciciel potrzebowal wiecej powierzchni i bardziej mu sie kalkulowalo zlikwidowac stoliczki. teraz pizze mozna zamowic przez telefon, lub zamowic i odebrac przez male okienko - jak w kiosku. W cieplejsze miesiace przed pizzeria stoi stolik ogrodowy plastykowy z kilkoma krzeselkami.
Tak ze proponuje pomyslec o malym okienku chociaz, bo telefony to nie wszystko. Nawet jesli klienci siedzacy przy stolikach to 1/3 utargu i z powodu braku funduszy mozesz sobie pozwolic na ich utrate, to nie pozbywaj sie tych, ktorzy pizze wola odebrac sami i zjesc gdziekolwiek. Patrzac na zachod - to wlasnie takeaway jest najpopularniejsze i przynosi najwiecej kasy. Zarobki kierowcy zaleza od pracodawcy. Pracowalem przez dwa tygodnie w telepizzy (5 czy 6 lat temu) - warunki jakie oferowali to 1,60 za godzine plus 3 zl za kazda dostawe i to wszystko - nie dziwcie sie ze kierowcow nie umieli utrzymac, kazdy sie zwalnial. Inny wlasciciel pizzeri dawal najnizsza krajowa i pieniadze na paliwo - obojetnie jakie auto ekwiwalent 8 litrow paliwa za kazde 100 km.
Witam
kurcze tez sie zastanawiam na taka pizza tylko na telefon( na poczatek, jak wypali to mozna pomyslec o lokaliku), myslale o przystosowaniu garazu w domu jednorodzinym na miejsce do przygotowywania pizzy, jest to misto 40 tys., w sumie to jest jedna moim zdaniem liczaca sie pizzeria w centrum ktora ma dosyc dobra i niedroga pizze, ale za sam dowoz kaze sobie placic 7 zl!!!!! mysle ze jestem w stanie zaoferowac wieksza i tansza pizze niz konkurencja i spokjnie nizsza cena za dowoz, moze rusze z tym projektem na wakacje mam pytnko czy niema norm na pizze tzn np; -ze w ciescie musi byc tyle i tyle maki,drozdzy itd????? -ze tyle i tyle danych produktow pieczarek, wedliny sera itd????? Mareczo jak tam sprawa wyglada u ciebie??,zaczoles cos dzialac?? pozdro
interesujacy temat, choc stwierdzam z cala pewnoscia ze pizza to juz nie to co kiedys, przejadla sie
Obawiam się, że sam piec pochłonie większą część tej sumy, z resztą gdzieś na forum był już podobny temat gdzie padła dokładna cena takiego pieca:( poza tym jeśli nie masz jakiegoś samochodu to musiałbyś na niego zarezerwować kilka tysięcy... ale pomysł jak najbardziej pozytywny! Przydałoby się jeszcze coś co odróżniałoby Twoją pizze od konkurencji. No i mimo wszystko troszke większy kapitał:( Powodzenia!
W moim mieście (zbliżone rozmiary) ostatnimi czasy powstały dwie nowe pizzerie - jedzenie tylko na telefon, nie posiadają lokalu, w którym serwowaliby pizzę klientom na miejscu.
Dobre ceny + niezły towar + szybki dowóz = biznes się kręci. Wiele osób z tego korzysta, masę klientów uciekło klasycznym pizzeriom istniejącym od wielu lat i oferującym również towar na wynos z dowozem.
Dla zainteresowanych pizzerią itp. napiszcie do mnie na email konkretne pytania to może zaczerpniecie z mojego kilkuletniego doświadczenia w tej branży.Tu powiem tylko tyle na ten temat ze w polsce to jest jeszcze bardzo dobry interes pod warunkiem ze dbasz o to.
Ewentualne pytania prosze pisać na email moretto@op.pl p.s. p.s. za ewentualne błędy ortograficzne w tekście,nie odpowiadam.
Zgadzam się. Pizza odniosła ssówj sukces także dlatego, że kojarzyła się z konretną oryginalną kuchnią - włoską. Sama pizza może się przejeść. Ale cała włoska kuchnia na pewno nieprędko. A ja bardzo chętnie szukałbym smaków na telefon! Np. czemu nie ma żarcia MEKSYKAŃSKIEGO na dowóz?? Śmiesznie prosta kuchnia, a stosując oryginalne składniki można zakasować miasto wspaniałym smakiem... Ja bym kupował :-)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Pizza na telefon": - 1.Sprzątanie.... 2.Pizza na telefon...... - pizza,dania na telefon - Pizza, Pizzeria tylko na telefon - lody włoskie.pizza na telefon - Pizza na telefon. - pomysł na biznes z małym wkładem.
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
|
|