|
Pizzeria, kebab- jak prowadzic? - strona 3 |
Pizzeria, kebab- jak prowadzic?
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam. A ja się wypowiem jako stały klient kilku różnych pizzeri i innych barów które dowożą jedzonko. Średnio zamawiam jedzenie do firmy co drugi dzień, kożystam z kilku firm a to dlatego że można by się przejeść danym smakiem kupująć ciągle w jednej pizzeri, jak różnież dlatego że w jedjej pizzeri jest dobra pizza, w innej są dobre zestawy obiadowe, w innej spaghetti. Nie trafiłem jeszcze na bar który wszystko miałby dobre. Pracuje w dzielnicy przemysłowej i czesto dostaje ulotki od różnych barów. Jeśli cena mnie nie zrazi i ulotka jest estetyczna to odrazu zamawiam w "nowym barze" . Jeśli było dobre ulotkę zatrzymuje, jeśli nie to już więcej nie zamawiam w tym barze. To jest moje główne kryterium - dobra cena (niekoniecznie super niska ) i dobra jakość. Po drugie patrzę na szybkość dostawy, na gratisy - np. napój gratis lub co 10 danie za darmo. Mam już kilku wsoich ulubionych dostawców i czasami zdażają sie im wpadki (niedopieczone, przepalone, za słone, itp. ) ale jak zdarza się to raz na jakiś czas to nie rezygnuje z nich. Ale zawsze sprawdzam nowe bary - czasami można sie mile zaskoczyć!
zapomniałem dodać że w mieście 60 tysięcznym znajomy ma ten bar
Widzę, że temat troche ucichł, także chciałbym go reaktywować. Co myslicie o otwarciu pizzeri + kebab w malutkim miasteczku mającym 4000 mieszkańców? Czy jest w ogóle możliwośc powodzenia tego interesu? Problem tkwi w tym, że duża większość młodzieży po skończeniu szkoły średniej wyjeżdza do dużych miast na studia lub do pracy. W mieście znajduje się liceum, gimnazjum i chyba 2 szkoły podstawowe. Możliwości dobrego zjedzenia tam nie ma, a o kebabie chyba nie słyszeli. Są 2 pijalki w których serwowane są hamburgery i mrożona pizza oraz 1 restauracja która serwuje pizze ale wątpliwej jakości, skupia się głównie na daniach obiadowych. Planuję zatrudnić kierowcę i udostepnić możliwość dowozu jedzenia na terenie miasta jak i pobocznych wiosek, zaden konkurent nie oferuje takiej opcji. Wielkość gminy to 7000 mieszkańców. Lokalu nie mam, musiałbym coś wydzierżawić, niekoniecznie przystosowanego do gastronomii czyli trzeba w koszty wliczyć przystosowanie lokalu. Kolenym minusem jest to, że to miasteczko leży 100 km od mojego miejsca zamieszkania i możliwość kontroli miałbym ograniczoną. Może ktoś z Was prowadzi taki lokal w tak małym mieście lub mieszka i orientuje się jakie jest zapotrzebowanie?
Jezeli cena/jakosc kebaba bedzie atrakcyjniejsza niz hamburgerow i mrozonek, to moze znalezc sie na niego klientela. Aczkolwiek... W Warszawie za tego typu fasfood, licza sobie zazwyczaj 7zl. Przypuszczam, ze cena ta na miasteczko z 4k mieszkancow, wymaga sporego obnizenia. Zwiekszy to popyt, jednak oczywiscie obnizy zyski, badz przyniesie same straty. Zawsze mozna zaaranzowac jakis sightseeing i sprawdzic, czy w ogole istnieje zapotrzebowanie na tak waskim rynku, na tego rodzaju "ekskluzywne" produkty z duzego miasta.
Ponad to nie polecam kebabow, gdyz sa niezdrowe ;)
Jak w kebabie jest ruch a Co godzinę nowa sztuka mięsa to do nie zdrowego jedzenia bardzo daleko! Co niby wg Ciebie jest nie zdrowe? Bułka? Kapusta pekińska? Biała kapusta? sos?...
Panowie a ja z innej beczki troche. Obecnie szykuje się do owatrcia punktu gastronomicznego z kebabem i w związku z tym chciałem się dowiedzieć taką rzecz. Będe dzierżawcą gruntu na którym będzie punkt, pozostaje mi do rozstrzygnięcia kwestia czy będzie to przyczepa czy gotowy kiosk. Ciekaw jestem jak wygląda od strony prawnej postawienie kiosku (bezfundamentowego) na dzierżawionym terenie a pozstawienie przyczepy. Generalnie chodzi o wymagane pozwolenia poza sanepidowskim. Jeśli ktoś zna odpowiedz to bede wdzięczny, a jesli nie to proszę o jakieś sugestie co do tego gdzie takową odpowiedz mozna by uzyskać.
Witam a ja mam takie pytanko do osob ktore juz otworzyly kebaba bo tez sie nosze z zamiarem otwarcia takiego lokalu :) mianowicie chodzi mi o mieso do kebaba i zwiazane z nim wymogi sanepidu!czy jesli zdecyduje sie robic samemu mieso bo mam bardzo dobry przepis to czy przed sanepidem mam wykazac fakture na kupione mieso od przedsiebiorstwa ktore sprzedaje mieso juz nabite czy moge im pokazac fakture od tzw rzeźnika no i co wiąze sie z tym to ze samemu je przygotowuje a na to nie mam warunkow bo to jest tylko bar fast food. pomożcie prosze niewiem tu albo na priv! a no i tak samo z surowkami! czy musze miec fakture na gotowe czy fakture na warzywa!
Witam. Mam zamiar otworzyć własny kebab. Muszę przyznać, że posty moto3 sporo mi pomogły w podjęciu decyzji i całość jest na etapie finalizowania :)
Mam tylko jedno pytanie do osób, które już prowadzą tego typu interes: Jak wygląda relacja w obrotach dziennych w stosunku do nocnych i czy opłaca się zatrudniac pracownika (któremu za godziny nocne trzeba zapłacic więcej)? Dodam, że kebab będzie w odległości 300-500 metrów od kilku klubów. Osoby, które mają dośw. w tej branży i chętnie służą pomocą proszę o kontakt na piv.
Witam, podobnie jak powyżsi forumowicze planuje otwarcie przyczepy z kebabami.Mam parę pytań.
1. Czy można prowadzić taką przyczepę zimą? 2.Jak wyglada doprowadzenie wody do takiej przyczepy? 3.Na allegro jest wiele przyczep gastronomicznych już od 13tyś.Czy sprzet do gastronomi tego typu jest awarayjny i czy warto może kupić coś nowszego i droższego? Proszę o szybka odpowiedz : )
Jeżeli dzięki ulotkom obrót wzrósł o 100% a następnie spadł, to radzę przyjrzeć się dokładnie pracy obsługi kelnerskiej oraz zaplecza kuchennego. Zbadać jakość wydawanych potraw. Dodatkowo warto przyjrzeć się działaniom marketingowym gigantów rynkowych, takich jak np pizza hut w przypadku pizzy lub sphinx w przypadku kebabów. Tak naprawdę w Polsce gastronomia jeszcze raczkuje. Ludzi chcą zjeść tanio i dużo, rzadko zwracają uwagę na jakość potraw. Jeżeli chcesz zarabiać na pizzy to musisz zapewnić maksymalną jakość i smak. Wielkość ma znaczenie na tyle, że jeżeli pizza będzie zbyt duża to dla jednej pary zamiast dwóch pizz sprzedasz jedną. Możesz zrobić zniżki studenckie lub promocję na zasadzie kup dwie coś dostaniesz gratis.
Powodzenia
Jak dla mnie ludziom właśnie zależy, żeby zjeść coś co nie tylko dobrze smakuje, ale także dobrze wygląda. Polecam system "pieczątek" - klientowi dajesz kartę, na którą przybijasz pieczątkę za każdy zestaw/pizze i np. co dziesiąte jest gratis - na pewno będzie wracał.
zimon666 zamiast przyczepy lepiej chyba zainwestować w wynajem niewielkiego lokalu, szczególnie zimą - komfort pracowników większy, a i klient miałby gdzie usiąść i zjeść na spokojnie:)
no niby tak ale wolałbym na poczatek zaczać od czegoś mniejszego
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Pizzeria, kebab- jak prowadzic? - strona 3": - KEBAB&PIZZERIA - PIZZERIA RESTAURACJA KEBAB - PIZZERIA KEBAB KUCHNIA WŁOSKA???? - SEVI KEBAB vs. Da Grasso(pizzeria) - Jak Prowadzić Firme?
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
|
|