przecież pizzeria nie musi mieć sali konsumpcji.
Na początek może być tylko dostawa do domu - wtedy odpadają koszty "dekoracyjne" lokalu.
|
Pizzeria - strona 3 |
PizzeriaBiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
przecież pizzeria nie musi mieć sali konsumpcji.
Na początek może być tylko dostawa do domu - wtedy odpadają koszty "dekoracyjne" lokalu.
ale jako klient wolal bym miec wglad do tej pizzeri bo jak by mi ktos powiedzial, ze piza ktora zamierzam zjesc robiona jest gdzies w jakims garazu to moglo by mi sie odechciec chciaz zdaje sobie sprawe ze pizze roznie za przyrzadzane :P Pozatym jakas ewentualna "poczekalnia" dla klientow ktorzy akurat beda mieli po drodze do domu i beda chcieli zamowic na wynos bez dowozu tez musi byc. Przeciez na dworze nie beda stac (chociaz w lesznie na rynku spotkalem sie z takim barem szybkiej obslugi gdzie jedzenie bylo podoawane przez okienko a czekac trzeba bylo na chodniku - nie spodobal mi sie ten pomysl pomimo tego ze bylo taniej o 5-10%)
w Krakowie działa przynajmniej kilka pizzerii skierowanych wyłącznie na dowóz.
Łatwo to sprawdzić - takie nie podają z reguły adresu na ulotce a wyłącznie numer telefonu. Oczywiscie ma to swoje plusy i minusy : PLUS : odpadają koszty dekoracji lokalu, lokal może być w "gorszym" miejscu, oficynie (niższe ceny najmu), koszt zatrudnienia kasjerki MINUSY : lokal generuje pewne przychody - zawsze ktoś chętnie zje pizzę np. przechodząc obok, lub wpadnie z przyjaciółmi.
swoją drogą czy ktoś się ostatnio interesował tym tematem?
wie jakie są wymagania sanepidu? sprzęt można znaleźć przez google i na allegro więc problemu nie ma. co jakiś czas wraca mi pomysł otwarcia własnej, ponieważ długo pracowałem jako manager w jednej z sieciówek.
Jezeli chdozi o sanepid to sa penwe standady ale kazda oddzil moze interpretowac je inaczej. Np. Świetokrzyski sanepid jest na pierwszym miejscu jezeli chodzi o wymagania. nie moge Ci napisac jakie sa wymagania. Trzeba sie zglosisc do sanepidu zeby zrobili ci projekt. pozniej nastapuje odbior lokalu. Ale powiem Ci ze potrafia czepic sie o kolor wiadra
Witam!!
Chciałbym otowrzyć pizzerie i interesują mnie koszty otwarcia takiej działalności oraz koszty utrzymania. Może ktoś ma przykładowy biznes plan, bądź coś na w tym stylu i mógłby mi udostępnić i pomóc :) Rozglądałem się za sprzętem i wiem że nowy piec to cena 6-7 tys zł. , ale przecież piec to nie wszystko ;) Pozdrawiam Kamil
znam gościa który wystartował w tym biznesie w latach swietności tego interesu czyli w połowie lat 90. Teraz ma sieć 6 pizzeri i żyje jak panisko. Wiele pizzerii w moim mieście powstało i po kilku miesiącach poszło z torbami, a jego biznes sam się kręci, dlaczego? - bo był pierwszy, złapał stałych klientów, ludzie się przyzwyczaili, a jego pizza jest naprawdę dobra.
Co do kosztów to trudno powiedzieć, czynsz jeśli nie masz swojego lokalu, opłaty za prąd (pewnie dość spore, piecyk potrafi licznikiem zakręcić). Wiem, że we wszelkie produkty zaopatruje się w marketach, kupuje końcówki wędlin, serów, warzyw, więc pewnie bierze to za grosze.
O pizzerii bylo juz nieraz. poszukaj.
hej mnie meczy juz od roku myśl o założeniu pizzeri ale cieżko jest samemu mając pomysł dobry bo w okolicy jest tylko jedna pizzeria a miejscowka dobra bo mam ziemie czyli mam gdzie postawic budynek i wogóle ale nie mam pojecia ile złotówek potrzeba zeby wystartowac moze ktos wie ile to bedzie koszto wało? zawsze chciałem otworzyc pizzerie:)
josheman, Basia,
Czy moze mi ktos pomuc? chce postawic nowy budynek i wyposazyc go na pizzerie ale nie wiem jak? co potrzeba? jakie formalności? jestem w trakcie szukania wiadomości na ten temat ale zawsze mile widziana opinia profesjonalisty, osoby która tak właśnie zaczynała . czekam na wiadomości i z gory dziekuje:)
a ja własnie chce spróbowac tez w małej mijscowosci wybudowac lokal pod pizzerie na własnym terenie bo go troche mam tylko ile to bedzie kosztowało>?????
Najlepiej jeśli napiszesz chociaż wstępny biznesplan. Wtedy się wyjaśni ile potrzebujesz :)
Mam ten sam problem co "Pedrosek" :)
Potrzebowałbym jakiś wzór kosztorysu, abym analogicznie mógł swój zrobić :)
Ja rowniez mam zamiar otworzyc pizzerie, ale nie wiem od czego zaczc. Moze ktos jest doswiadczony w tym temacie u udzieli porad? Jaki sprzed musialabym zakupic( ceny)? jak to jest z sanepidem i pozwoleniami?
Dziekuje za kazda porade
zawsze mozna otworzyc siec pizzeri
przebicie na pizzy jest niezle i zawsze zarobisz bo przy jednej pizzeri czy pubie to marne zyski sa
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Pizzeria - strona 3": - pizzeria - bar pub pizzeria na wsi - pub czy pizzeria - Pizzeria - Bar / pizzeria...
|
|