|
Pizzeria - strona 5 |
PizzeriaBiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
W moim mieście jest kilkanaście pizzerii, a miasto 140 tyś. Pizzeria DA GRASSO ma dwa lokale. Ale przykro mi to stwierdzić, ale jest to ostania pizzeria do której bym się wybrał na pizzę. Ciasto smakuje jak chleb, biały sos jest okropny. W lokalu trzeba czekac 40 minut na pizzę a na dowóż nawet 2 godziny. Pizzeria ma bardzo mały piec - mieszczą się dwie pizze, więc sie nie dziwie no ale pizzy nie zamówię. Pozdrawiam.
A ja lubie pizze z Da Grasso :) Jak i większość moich znajomych i jak widać użytkowników forum, czyli jednak taka inwestycja mogłaby być opłacalna, bo juz masz potencjalnych klientów :)
A jak będziesz otwierał tą pizzerie to zgłoś się do mnie, mogę Ci zaoferować sprzęt gastronomiczny wraz z projektem kuchni :) marki ZANUSSI PROFESSIONAL oczywiście :) Pozdrawiam
Zgadzam się z poprzednikiem. Da Grasso jest najlepsza!!!! A ten sos.... aż mi ślinka cieknie na samą myśl... Ciekawi mnie jak trzeba zaczynać żeby założyć taką pizzerie. Może ktoś w temacie napisze troche na ten temat.....?
Hej!!
Ma ktoś może na komputerze wymagania sanepidu?? Ja byłem w sanepidzie w Gdańsku i niemiała pani powiedziała mi żebym w Ustawie sobie poszukał... :(
Witam
Czytam to forum od dluzeszego czasu dosyc skrupulatnie i staram sie wyciagnac wszystkie interesujace mnie informacje. W tym temacie chcialbym zobaczyc opinie o pomysly oraz doradztwo w sprawach technicznych. Mam zamiar otworzyc mala pizzerie w duzym miescie. Ogolny charakter ma byc taki: - maly lokal gastronomiczny max 25m2 (praktycznie sama kuchnia wraz z lada sprzedawcza, jedno pomieszczenie przedzielone elementem przez ktory widoczny jest proces produkcji) - usluga sprzedazy zlokalizowana w poblizu wielkiego centrum handlowego i uczelni oraz akademikow - pizza bardzo dobra wedlug receptury jednej z najlepszych pizzeri we wloszech (posiadam scisly kontakt z pizzeria w wloszech ktora posiada wlasnie taki charakter i cieszy sie duzym uznaniem) - w lokalu beda pracowaly 2 osoby (pizeerman i sprzedawca) Atuty otwarcia takiego biznesu. Znam zasady dzialania i prowadzenia takiej pizzeri z obserwacji jak i ze strony techniczno-finansowej. Pizza oryginalna wloska nie jakies miksy tworzone w polsce. Szkolenie pizzermana bedzie przeprowadzone przez oryginalnego pizzajolo z Wloch. Receptura ciasta oraz kompozycje identyczne jak we wloszech. Dodam ze srednie zejscie w dzien powszedni we wloszech w nowo otwartym lokalu po okresie 1 roku czasu jest okolo 100 - 120 pizz dziennie. Lokal otwierany okolo godziny 18 i zamykany do wykonczenia ciasta lub max do godziny 23.00. W weckendy okolo 120 do 140 pizz. 1 dzien w tygodniu lokal zamkniety. Sprzedaz pizzy odbywa sie w nastepujacy sposob. W lokalu bedzie zamonotwana lada sprzedawcy. Sprzedawca bedzie dzielil pizze na 4 kawalki i wstawial do lady. Bedzie mozliwe zamowienie pizzy na wynos, na wynos kawalki, na miejscu cos w postaci fast food bez mozliwosci siedzenia, nie trzeba odrazu kupywac calej pizzy zeby ja zjesc tylko mozna sobie zjesc konkretny kawalek a pozniej inny. Poza pizza beda oferowane specjalne bulki (buleczki na goraco z ciasta do pizzy ze skladnikami), pizza zamknieta (normalna pizza zlozona na pol i zapieczona), napoje. W przyszlosci mozliwosc rozszezenia menu ale to nie jest naszym celem. Prosze o opinie ten temat. Wczasie rozwijania tematu bede zadawal konkretne pytania. Pozdrawiam i oczekuje na odpowiedzi.
Bardzo fajny pomysł
mozesz potem w menu rózne pizze swiata a nie te banalne które są w kazdej pizzeri w polsce...
Ja mam takie pytanie :jak miala by wygladac taka kuchnia z tego co sie orientuje to "normalna pizzeria" ma pomieszczenie do wypieku pizzy, pomieszczenie do przygotowania składnikow,pomieszczenie do zmywania. Czy pizzeria sprzedajaca tylko na wynos nie musi miec wyznaczonych tych trzech pomieszczen ???moze to wszystko znajdowac sie w jednym pomieszczeniu???co na to sanepid ???? Pozdrawiam
jeżeli masz całe know how i taką lokalizację to pomysł jest genialny. Jednego jednak nie mogę pojąć. Czemu lokal otwarty od 18.00 i czemu zamknięty jeden dzień w tygodniu?
Te godziny otwarcia i jeden dzien wolny to jest przyklad pizzeri w takim systemie pracuje we wloszech.
A co do sanepidu to bardzo chetnie bym poznal opinie osoby siedzacej w tym temacie. Tzn interesuje mnie w jaki sposob umeblowac takie pomieszczenie (oczywiscie jedno) aby posiadalo w sobie: piec, zmywak, szafki, lada do produkcyjna, lada chlodnicza z pojemnikami, lada do eksponowania i sprzedazy, lodowka, okap, oswietlenie. Czy w takim pomieszczenie potrzebne jest jeszcze pomieszczenie sanitarne wraz z pelnym wezlem. Prosze o odpowiedz i opinie na ten temat.
Ja rozumiem, że tak jest w oryginale. Ale dlaczego ty chcesz kopiować nawet takie bzdury, jak tylko 8 godzin otwarcia dziennie i jeden dzien zamkniety kompletnie. Tygodniowo na tym jednym dniu tracisz jedną siódmą przychodów. Mając lokal otwarty tylko wieczorem (8 godzin) zamiast od rana (16 godzin) masz z głowy 50 procent przychodów.
Ja nie chcem kopiowac systemu pracy tzn godzin otwarcia itp. To tylko przyklad!
Pozdrawiam
Kolego jak bedziesz otwierać tą pizzerie to zapraszam do kontaktu ze mna. Moge ci ją wyposażyć w urządzenia i sprzet niezbedny do jej produkcji. wiec jak cos to pisz
Pozdrawiam
Da Grasso - jest najlepsza od pewnego czasu tyko tam jadam w swoim mieście.
witam mysle o otwprzeniu pizzerii w kolobrzegu.byc moze nowej wlasnej,a byc moze pod czyjas egida.posiadam na to ok 30tys zl.co sadzicie? czy ma to jakies szanse na orzetrwanie?no i ile by to mniej wiecej kosztowalo?prosze o porady.
dziekuje i pozdrawiam
najdroższy patent to przystosowanie lokalu.
nie należy zapominać również o kosztach na reklamę. Dla przykładu otwarcie lokalu na zasadach franczyzy zaczyna sie od 100.000 w zależności od franczyzodawcy. Podsumowując - 30.000 to trochę mało, ale oczywiście jest to możliwe. Zacznij od lokalu z pizzą tylko na dowóz - wtedy wystarczy lokal w gorszym miejscu (tańszy najem) i tańsze przystosowanie lokalu. Jak się uda - poszerzysz o konsumpcję na miejscu.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Pizzeria - strona 5": - pizzeria - bar pub pizzeria na wsi - pub czy pizzeria - Pizzeria - Bar / pizzeria...
|
|