Proszę o pomoc. Czy ktoś wie, plus minus jakie mogą być "łączne" koszty wyposażenia zaplecza kuchni pizzerii. Chodzi mi o lokal, który serwuje wyłącznie pizzę na wynos oraz dowóz przez własnych dostawców pizzy. Kontaktowałem się z kilkoma firmami i rozpiętość cen (kosztów) jest ogromna. Stal nierdzewna (blaty kuchenne, umywalki, zlewy), wyposażenie typu zmywarka, piece do pizzy, urządzenie do formowania pizzy z ciasta, lodówki, wykafelkowanie powierzchni, lada itp. itp. Są firmy, które (za niemal takie samą markę urządzeń, moc i niezawodność) wyliczyli takie coś zarówno na 25.000 zł, 40.000 zł, jak i 70.000 zł. Wydaje mi się, że niektóre firmy, chciałyby klienta "wyruchać na kasę". Najlepiej sam zająłbym się zakupem odpowiednich urządzeń i pod "opieką" architekta i sanepidu wszystko zlecił ekipie montażowej.Ale nie wiem czy to dobry pomysł. Suma sumarum mnie wyszło ok. 12.000 zł plus założenie instalacji elektrycznej, wodnej oraz robocizna, więc plus minus 20.000 zł za wszystko. Czy to realne ?? Aha - czy jest wymagana jakaś minimalna powierzchnia lokalu (zaplecza kuchennego), bo ja mam jedynie taką możliwość: powierzchnia gdzie by można wstawić piece do pizzy i blat do jej wyrabiania "i dekorowania" ma 4 metry na 5 metrów. Do tego zaplecze magazynowe 3 metry na 2 metry. Następnie pokój socjalny typu gabinet, w którym mogą przebywać pracownicy (ok. 12 m2 z oknem), oraz pomieszczenie socjalne (toaleta). Lokal nie posiadał by w ogóle części konsumpcyjnej. Sprzedaż odbywała by się wyłącznie na telefon, lub jak by ktoś przyszedł, to mógłby zamówić pizzę "na wynos" do domu.
W najbliższym promieniu 10 km nie ma takiego lokalu. Wyliczyłem, że ze skuterami wszystkimi kosztami powinienem się zmieścić w 30.000 zł. Czy to ma sens ??