Witam wszystkich biznesomaniakow i pizzomaniakow :)
cos o sobie. Jestem w trakcie pozyskiwania pieniedzy na moj pomysl na biznes, jest to pizzeria :)
w moim wstepnym kosztorysie wyszlo mi okolo 65 tysiecy zlotych potrzebnych na wyposazenie lokalu i rozruch.
znalazlem miejsce gdzie jest nisza (i tu jest problem) zrobilem maly wywiad dzwonilem do urzedu i dowiadywalem sie o zaludnienie czyli islosc mieszkancow i dowiadywalem sie takze od ludzi z forum ktorzy tam mieszkaja jaka jest sytuacja i moim zdaniem nie jest najgorzej ale prosilbym o rade jak to wyglada z Waszej strony, czy wogole jest sens zaczynac ???
tak to wyglada z mojej strony:
Male miasteczko liczba mieszkancow nieco ponad 3 000 ALE!!!widze jakis potencjal w tej miescinie poniewaz jest ona polozona niedlaeko jednego z wiekszych miast w Polsce :) i juz teraz widac jak duzo osob woli przeprowadzic sie na kilka kilometrow od wielkiego mieszczanskiego zycia i tylko dojezdzac tam do pracy. czas dojazdu sie zbytnio nie wydluzy bo tak jak juz mowilem to niedaleko.Juz teraz deweloper stawia tam male osiedle z mieszkaniami.Dane te sa z konca 2007 roku a laczna liczba mieszkancow w odleglosci nie wiekszej niz 6 km to prawie 6 tysiecy. w miasteczku istnieje tylko jedna restauracja ale ledwo wiaze koniec z koncem to prawdopodobnie wynika ze zlej reklamy, poza tym nie ma nic wiecej nablizsza pizzeria jest 10 km dalej, z ktorej wiekszosc zamowien jest wlasnie na wynos do tej mojej przyszlosciowej miescinki :) .oprocz pizzy chcialbym rowniez uruchomic od razu kebab i cala liste fast fudow.wiem ze tydzien w gastronomi (przynajmniej tak mi sie wydaje) dzieli sie na dwie czesci: pierwsza to od poniedzialku do czwartku a druga to od piatku do niedzieli...
i na koniec moje pytanie do osob kotre prowadza taki biznes lub znaja takie osoby jaki zysk na jedna pizzerie w okolicy moze wygenerowac srednio tysiac ludzi w pierwszej i drugiej fazie tygodnia, lub calotygodniowo, albo miesiecznie?? Doadam ze jest tam male bezrobocie, szkola podstawowa i jezdzi duza liczba autobusow podmiejskich.to by bylo na tyle czkam na Wasze odpowiedzi i jakies podpowiedzi jesli macie ;)
pozdrawiam