Wybaczcie ale przejżałem dziesiątki tematów o PKD i nie znalazlem odpowiedzi.
Obecnie prowadze dzialalnosc ale bez rewelacji. Dlatego chcialbym być pośrednikiem. Umówiłem już się wstępnie z kilkoma różnego rodzaju firmami ktore są zainteresowane wspolpracą. Działają w Internecie, miałbym zdobywać im klientów. Chciałbym od tego brać prowizję w wysokości 1/5 całej kwoty. Tę kwotę pokrywać bedzie osoba zainteresowana (nie firma z ktora wspolpracuję). Firma bedzie wystawiac fakturę na normalną kwotę a ja rachunek na 1/5 danej kwoty z tytułu pośrednictwa. Czy wymagana jest kasa fiskalna przy tego typu działaności? Jakie PKD podchodzi pod taki rodzaj działalności?
Kolejna sprawa to chcę prowadzić sklep Internetowy z dowozem do domu. Beda to raczej zabawki, akcesoria rowerowe, drobne agd np. odtwarzacze MP3, czytniki kart pamięci, filtry wody BRITTA, wkłady do filtrów. No i na pewno wiele innych rzeczy bo akurat teraz improwizuję. Czy w tym przypadku konieczna jest kasa fiskalna? Na pewno warto wejść na VAT w tej chwili, ale na poczatek sprobuję bez VATu. No i tez pytanie odnośnie PKD. nie bede sprzedawal na pewno zywnosci, zwierzat ani inncych rzeczy typu alkohol czy chemikalia i inne na ktore tzreba miec zezwolenie.
Czy to wszystko takie proste jest czy mi się tylko zdaję? Czekam na odpowiedz w sprawie KASY FISKALNEJ oraz PKD a przy okazji liczę na komentarze ktore sprowadzą mnie na Ziemię:)