|
PKO Bezpieczna Lokata I - rezygnować czy zostać? |
PKO Bezpieczna Lokata I - rezygnować czy zostać?
Biznes Forum
‹ Banki, lokaty, kredyty
‹ Lokaty
Autor
Wiadomość
Bardzo proszę o radę: dowiedziałam się dziś w banku, że i "bezpieczną" lokatę dotknął kryzys i mogę stracić sporo (ok. 20 %) z wartości wykupionych jednostek. Chodzi o fundusz zamknięty PKO CREDIT SUISSE "Bezpieczna Lokata I" (był emitowany we wrześniu 2006). Pomijając fakt, że Panie w banku kilka razy wprowadzały mnie w błąd co do zasad uczestnictwa - to nie wiem jak teraz postąpić: pozbyć się certyfikatów bez względu na stratę (najbliższa wycena 30 grudnia, potem co 3 miesiące) czy zaczekać do września, kiedy kończy się trzyletni okres funduszu? Czy ktoś zna w ogóle ten produkt, bo PANIE DORADCZYNIE z mojego oddziału mają o nim oględnie mówiąc mgliste pojęcie. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź i pozdrawiam.
Po pierwsze, to nie jest lokata a fundusz inwestycyjny, tylko ładna nazwa. Panie doradczynie z PKO BP- nie ma się co dziwić :/ Zasady uczestnictwa- jest regulamin, który się czyta- szczególnie tekst najmniejszym drukiem. 20 procent to i tak niska strata, patrząc na wykres WIGU z ostatnich kilku miesięcy. Zależy też jakie kwoty tu wchodzą w grę i jakie jest Twoje podejście inwestycyjne. Każdy, inwestując w fundusze- nawet, które teoretycznie wydają się najbezpieczniejsze musi się liczyć z ryzykiem straty.
Główne inwestycje funduszu (nie mniej niż 50%) stanowią bezpieczne papiery wartościowe, takie jak bony skarbowe i obligacje, a tylko część jego portfela jest inwestowana w akcje. Proporcja podziału środków pomiędzy część dłużną i akcyjną jest stale kontrolowana. Rentowność części dłużnej powinna stanowić zabezpieczenie zainwestowanego kapitału. Dlatego coś mi tu śmierdzi, obligacje teraz są rentowne i przynoszą zyski. Ale widzę słabość zarządzania tym funduszem. Śmieszne zyski, ogólnie bardzo zły wybór funduszu.
Sprawdź również podobne tematy:
- Czy rezygnowac ze studiów, czy one sa kluczem do sukcesu?
- BEZPIECZNA INWESTYCJA 50% ROCZNIE - Czy sprzedaż na allegro jest bezpieczna? - Praca w super programie "BEZPIECZNA RODZINA" - Zostać Vat-owcem czy nie? - Jak zostać MILIONEREM - Zostać kurierem - Developer jak nim zostac - Jak zostać dealerem? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|