|
PKPIR |
PKPIR
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Witam . Mam problem z pkpir . W objaśnieniu do pkpir jest napisane" kol. 1 jest przeznaczona do wpisywania kolejnego numeru zapisu ,tym samym numerem należy oznaczyć dowód stanowiący podstawę dokonania zapisu ".DG mam 2-gi miesiąc wczoraj wystawiłam 2-gą fakturę z numerem 2 a w pkpir lp tej faktury jest na miejscu 5-tym [poprzednio mam zus i zakupy ] według objaśnienia jest niepoprawnie .Pytanie do mądrzejszych odemnie -jak wy to zapisujecie a moze z tyłu faktury napisac pozycja ksiegowania nr.5 proszę o pomoc ! pozdrawiam z rana
Ja mam firme tez baaardzo krotko i do konca tez nie jestem pewna czy dobrze to robie, ale ja wpisujac faktury do KPiR nie kieruje sie moimi numerami faktur, tylko numeruje wszystkie dokumenty wpisywane do KPiR (gdzies u góry po prawej stronie) i taki sam nr pisze w kol. 1 w KPiR
Ziutka dziękuję za zainteresowanie moim tematem póki co też tak będę robić oby bylo dobrze ,gdzieś czytalam że za niezgodnośc numerów US daje kary. Tylko nikt nigdzie tego dokladnie nie wyjaśnia .Może ktoś jeszcze się wypowie i rozjaśni wielu zwątpionym w głowie . Gorąco pozdrawiam !
"...W kolumnie 1 "L.p." podajemy liczbę porządkową zapisu. Dokument na podstawie którego dokonujemy zapisu oznaczamy tym numerem, żeby łatwo było odnieść dokument do zapisu i odwrotnie, żeby mając zapis pozycji w księdze łatwo było odszukać dokument.
Numerację można rozpoczynać od nowa w każdym miesiącu (dokumenty trzeba wtedy oznaczać numerem pozycji i oznaczeniem miesiąca, np. 3/06, co oznacza trzecią pozycję w czerwcu) lub kontynuować ją przez cały rok. Kolejny rok rozpoczynamy z nową numeracją. ...
Z odnalezieniem dokumentów niemam problemu wszystkie faktury z danej ewidencji mam osobno w koszulkach z opisem za który są miesiąc a do pkpir wpisuję dane z ewidencji [ESvat EZvat EPP ] Pozdrawiam i miłego dnia .
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|