|
POCZATKI NA GIELDZIE |
POCZATKI NA GIELDZIE
Biznes Forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich!Kieruje sie z prosba do Was o podpowiedz i dobra rade;)A mianowicie:posiadam troszke oszczednosci i czesc z nich chce przeznaczyc na gre Gieldowa;)Nigdy sie tym nie interesowalem,jestem zwyklym ,,szaraczkiem,, w tym temacie;)Jednak ze,zaczynam czytac na temat gieldy i chce sprobowac.Czy posiadajac 30.000 PLN (to suma ktora moge przeznaczyc)jest warto inwestowac?Jakie pieniadze mozna zarobic??no i jak zaczac?? i czy nie jestem za mlody na tego typu ,,rozrywke,,(wiek-22Lat)dziekuje z gory wszystkim za odpowiedzi Pozdrawiam
Inwestowanie na giełdzie to nie taka prosta sprawa. Giełda to temat rzeka aby zacząć z powodzeniem na niej inwestować należy jednak troszkę zagłębić się w literaturę tematyczną. Bez chocby minimalnej wiedzy na temat podstawowych zasad panujących na gpw musisz liczyć się ze stratą, zreszta osoba która nie liczy się ze stratą wogóle nie powinna zabierać się za inwestowanie.Jężeli jesteś laikiem w tym temacie to raczej radze Ci wpłacić 70% tych pieniędzy na lokatę, resztę możesz spróbowac zainwestować aby małymi krokami nabrać obycia z rynkiem.Pamiętam jak ja zaczynałem przygode z giełda , miałem chyba 20 lat kupiłem parę akcjii MIAŁEM FARTA zarobiłem w 3 dni 20%, jakież to były "łatwe pieniądze" myślałem że świat zawojuję! jakież było moje zdziweienie gdy już za tydzien straciłem swój zarobek i nawet zaczołem odnotowywać straty.SZczęściem w niesczęściu było to że zachowałem się na tyle rozsądnie że nie zainwestowałem całej posiadanej gotówki.Dziś wiem już że giełda to psychologia, to jednak ciągła rywalizacja między inwestorami , to stategie inwestorów które mają na celu zarobienie na czyjejś niewiedzy, lub nie uwadze. Od mojego debiutu mineło już 10 lat , mimo wzlotó i upadków nie mniej jednak z perspektywy czasu wyło warto bo giełda to doskonała szkoła życia
Giełda uczy pokory!
Dzieki wielkie;)Wiem bardzo dobrze ze aby grac na gieldzie potrzebna jest wiedz i doswiadczenie.Jak na chwile obecna mam kapital i nie bede go wyzucal w cos, co jest dla mnie wielka zagadka;)Jak narazie probuje sie obeznac z tematem;)ksiazki,symulatory gieldowe,fora,podpowiedzi......itp. Jestem osoba niepelnosprawna i moge poswiecac Gieldzie nawed 10 godzin dziennie;)Zdaje sobie tez spraw z tego ze moge stracic i zostac z reka w nocniku...Dlatego tez kwota ktora chce przeznaczyc jest kwota ze tak powiem przeznaczona na straty;)Prosil bym jeszcze o jakies madre podpowiedzi;)Pozdrawiam wszystkich
30 tys przeznaczasz na straty? Daj mnie ją:-)
Nie przeznaczaj takiej kwoty na początek. Zacznij od znacznie mniejszych sum. Trochę pieniędzy przeznacz na uzupełnienie swojej wiedzy w zakresie ekonomii i giełdy.
Polecam oglądanie biznesowych stacji telewizyjnych i czytanie prasy nie tylko ściśle dotyczącej giełdy ale szeroko rozumianej ekonomii. Wpływ na ceny poszczególnych akcji ma nie tylko kondycja danej firmy ale szereg innych czynników. Za długo by tu wszystko opisywać. Co do szczegółów to: NIGDY NIE SŁUCHAJ PODPOWIEDZI TYPU: KUP TE AKCJE ALBO TE!!! Zanim kupisz jakiekolwiek akcje dowiedz się jak najwięcej o firmie ale śledź też ogólne informacje ekonomiczne.
Sprawdź również podobne tematy:
- Informacje o gieldzie
- Jak zaczac inwestowac na gieldzie ?? - Czy moge grac na Gieldzie bez NIPu? - Sprzedaz na gieldzie kilku opon - Czy majac 16 lat moge grac na gieldzie?? - Handel na bazarze, gieldzie, targach... - Chce zaczac grac na gieldzie - Wynajmę pawilon na gieldzie warzywnej katowice lub kraków - Wynajmę pawilon na gieldzie warzywnej katowice lub kraków Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|