WITAM!!!!
wszyscy na forum wypowiadają sie, pytają w co zainwestować np. 20 tys bądż 50 czy tez 100 tysiecy....ja mam pytanie do tych którzy do czegos doszli...jak zaczynaliście??? co robiliscie po ukonczeniu szkoły???
|
POCZĄTEK |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
WITAM!!!!
wszyscy na forum wypowiadają sie, pytają w co zainwestować np. 20 tys bądż 50 czy tez 100 tysiecy....ja mam pytanie do tych którzy do czegos doszli...jak zaczynaliście??? co robiliscie po ukonczeniu szkoły???
Powiem ci co ja robie. jestem na pierwszym roku studiow, a pieniadze, ktore mam zaoszczedzilem dzieki pracy wakacyjnej (w sumie ok 10 tys). Tak przy okazji, jesli jestes taka praca zainteresowany i jestes z Krakowa to odezwij sie. cos sie znajdzie. A wracajac do tematu to zalozylem firme na moja mame i dzieki temu dostalem jeszcze pozyczke z marr-u :mrgreen: (20 tys na 5 lat przy oprocentowaniu troszke ponad 4%). To sa przezycia niezbyt doswiadczonej osoby. A sam z checia wyslucham opinii i rad ludzi doswiadczonych, jesli by nie rzec weteranow (bez urazy dla nikogo :wink: )
właśnie..mam dylemat chciałbym isc na studia zaoczne a przy tym gdzies pracować...najbardziej chciałbym cos otworzyć...jakąś małą firmę czy coś w tym stylu...narazie mam ciężki dylemat...
Ja studia traktuje wylacznie jako zabezpieczenie na przyszlosc, a pracowac planuje na swoim. Osobiscie polecalbym na tym etapie jakis interes internetowy, z tego wzgledu, ze nie wymaga takich nakladow czasowych (w tym sensie ze kupujesz laptopa i pozadny tel i mozesz byc online caly czas niezaleznie gdzie jestes). Zaangazuj tez swoich rodzicow, niech ci pomoga, zrob ich wspolwlascicielami, niech zalatwiaja sprawy w urzedach :wink: jak mozesz to radzil bym ci jednak isc na studia dzienne, co znacznie ograniczy twoje wydatki. ja mam to szczescie ze studiuje na znanej uczelni, ale na kierunku na ktorym nie musze duzo zasowac. A literki zawsze beda literkami :mrgreen:
a skąd zdobyłeś wiedze..jak założyc własną firme????skąd wiedziałeś jak zacząć??? robiłeś jakieś kursy ???
ja niby mam ksiązki itp... ale nie jest to wiedza praktyczna i jak narazie nawet teoretyczna...
tez mam taki dylemat i podobne checi jak wy! studiuje zaocznie na pierwszym roku... mam ok 15 000 PLN i chce gdzies pracowac tzn chce otworzc jakas małą firme wlasna zeby byla i zeby byl jakis dochod. Co polecic mozecie??
freek moja wiedze zdobywalem i zdobwam na bierzaca. jak czegos nie wiem, to szukam w sieci (na tym forum przczytalem wszystkie posty i teraz cal czas jestem na bierzaco), bardzo pomocni byi pracownicy marr-u, ktorzy wszysko wyjasniali, ponadto jest biuro rachunkowe. zalozenie samej firmy to nie jest jakas skomplikowana sprawa i wydaje mi sie ze najgorsze dopieo przedemna. Ale wychodze z zalozenia, ze poza tymi moimi pieniadzmi niczym nie ryzykuje, a poniewaz za wiele nie to sie nie przejmuje bardzo :mrgreen:
lukaas tak jak wczesniej napisalem, z takim kapitalem jak moj nie za brdzo widzialem mozliwosc tradycyjnej dzialalnosci (sklep w miescie czy cos w tym rodzaju). Twojej szansy szukal bym albo w uslugach albo w dzialanosci elektronicznej (jakis handel na np allegro na poczatek).
no wlasnie tez myslalem o uslugach... albo o handlu na allegro... ale nie bardzo wiem co by mozna wymyslec.
Nie rob niczego na sile, a zajmij sie czyms, czym sie interesujesz. na poczatek niech to najlepiej bedzie cos w miare prostego. przynajmniej ja tak mysle. kurcze, dziwnie sie czuje w roli takiego doradcy :razz: moze faktycznie ktos z bardziej doswiadczonych ludzi by sie tutaj wypoweidzial...?
osobiście tyez myslalem na początku nad allegro ale 1 sprawa gdzie kupić tanio coś na sprzedarz (jeśli ceny importerów są bezkonkurencyjne ) 2 zeby tanio cos kupić trzeba miec firme a nie wiem czy opłaca się ją zakładać (raczej nie ) ... nie licze że ktoś mi tu wyłoży pomysł na tacy...chcę tylko rady ...
Mozna powiedziec, ze ja wlasciwie rzucilem sie na gleboka wode i zaczalem od importu :grin: a jak na tym wyjde to sie dopiero okaze, wiec nie bede wam tego narazie polecal :razz:
ale sam zajmujesz sie kupnem i transportem czy poprostu masz kontakt z producentem i on załatwia transport itp.????
wszystko zalezy od producenta. jedni zrzucaja wszystko na ciebie inni zalatwiaja transport w ich kraju, a ty zalatwiasz reszte. jak masz jakies szczegolowe pytania to pisz na gg, a jak bede potrafil to odpowiem :mrgreen:
Halski mam do ciebie pytanie. W jaki sposób nawiązałeś kontakty z producentami za graicą. Szukałeś przez internet czy może jakoś inaczej. Jak byś mógł to opisać byłbym wdzięczny.
Wszystko przez internet. alibaba, made in china, globalsources itd. sa tez strony, ktore oferuja wyszukiwanie produktów za granica, ale z ich uslug nie korzystalem narazie. no i oczywiscie wszystko po angielsku. jak masz jakies szczegolowe pytania, to pisz na gg. powiem ile wiem :mrgreen:
|
|