Witam,
Chciałbym zarejestrować parę domen i je sprzedać. Mam tylko problem bo nie wiem czy muszę płacić od tego podatek i jak tak to jaki ?
Firmy nie założę bo jak uda mi się trafić na jedna czy 2 domeny które sprzedam za 100-1000zł no to wiadomo że zakładanie firmy się nie opłaca.
A nawet jakbym był szczęściarzem i kupił domenę która sprzedałbym za 10 tyś (hipotetycznie) to tez nie założę firmy na jedna sprzedaż.
Ogólnie wydaje mi sie że to jest tak jak inwestowanie w nieruchomości, ludzie często kupują jakieś mieszkania czy działki po to żeby jakoś ulokować pieniądze, a potem jak juz kasa jest im potrzebna to je sprzedają i nikt z nich nie prowadzi DG.
Tak wiec reasumując jak to zrobić żeby legalnie raz na jakiś czas sprzedać jakąś domenę, zarejestrowaną samemu lub z drugiej reki np. z allegro.
Słyszałem gdzieś że podatek płaci się tylko od sprzedaży powyżej 1000zł, ale jak wcześniej czytałem ogólnie o podatkach to było że tylko od rzeczy używanych nie ma podatku i kwota tu nie ma znaczenia.
PS. Nie zauważyłem wcześniej tego działu i napisałem ten temat w dziale "zarabianie w internecie" Tamten temat można usunąć :D