Otóż zakładamy, że mój przychód wynosi 6000zł w m-cu, a koszty jego uzyskania wynoszą 2000zł.
Moje pytania:
- Jak się płaci ten nieszczęsny podatek? Czy to co wpłacamy co miesiąc to zaliczka na poczet podatku i podsumowanie następuje pod koniec roku? Czy co miesiąc wpłacamy dokładny podatek z dochodu jaki uzyskaliśmy?
- Nie rozumiem takich pojęć (praktycznie) jak kwota wolna od podatku oraz odliczenie składki zdrowotnej od kwoty tegoż podatku (ktoś pisał o jakiś składki zdrowotnej 7.5%, o co tu chodzi?). Czy kwotę wolną od podatku odejmujemy od podatku całkowitego? Proszę mi jasno odpowiedzieć, czy ZUS odliczamy kosztu uzyskania przychodu czy jak i jak się to ma do karty podatkowej, ryczałtu i pod. linowego i zasad ogólnych? Proszę miesięczną kalkulację i dokładny sposób wyliczenia podatku dla wszystkich czterech sposobów.
- VAT, haha kolejna zmora, kiedy stajemy się płatnikami Vat (był tam jakiś próg), oraz ile tego podatku odprowadzamy? Rozumiem że np. w tym wypadku 22%*6000 jeśli mój towar jest towarem luksusowym i jesteśmy płatnikami VAT.
- Czy VAT może odliczać każdy przedsiębiorca który prowadzi DG i kupione przez niego surowce (dobra) zaliczają się do kosztów uzyskania przychodu? Jest jakiś limit lub restrykcje z kartą podatkową, ryczałtem lub pod. liniowym
Nadmieniam, iż będę bardzo wdzięczny za każdą udzieloną odpowiedź oraz pozdrawiam wszystkich użytkowników forum
Haxior