|
Podatek od darowizny - darowizna podatek - strona 2 |
Podatek od darowizny - darowizna podatek
Biznes Forum ‹ Podatki i ZUS ‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Czy jako firma która systematycznie przekazuje darowiznę w niewielkiej kwocie pieniężnej musi płacić podatek od darowizny każdorazowo bez względu na kwotę darowizny, czy (jeśli jest taki obowiązek) dopiero gdy suma wszystkich darowizn w pewnym przedziale czasowym (jakim?) przekroczy kwotę wolną od podatku?
mam pytanie moja mam darowała swoim rodzicom domo powierzchni 80m2 i działkę ok 20 ar
czy po śmierci dziadka aby odzyskac tę działke musi placic podatek i w jakiej wielkości on bedzie?
witam.mam pytanie.
otórz chcę sie przybudowac do domu babci i chce wziąśc na ten cel kredyt hipoteczny i...zaczynaja sie schody...po pierwsze okazało sie że dom jest własnościa babci i dziadka.dziadek zmarł 13 lat temu.babcia żyje.mają jedna córke , moją mame.i teraz żeby w ogóle były szanse na ten kredyt to musi być jeden właściciel!postanowiliśmy że po ustaleniu sądownie praw do spadku na rzecz mojej mamy przepiszemy dom na mnie.i pytanie:ile wyniesie podatek jeżeli dom bedzie wart jakies 200 tysięcy?(nie jest wyceniony przez rzeczoznawce)i nie mowie tu juz o przepisie tylko samym ustanowieniu prawa do spadku.bo pani w sądzie powiedziała że od tego trzeba do skarbówki podatek zapłacic.prosze o pomoc.
Witam!
Mam podoobny problem, mianowicie moja babcia chce przekazać mi ziemię jako darowiznę, wydaje mi się,że powinnam zapłacić podatek od darowizny, ale nie wiem jakiej wysokości, inny problem polega na tym, że nie wiem ile ta ziemia jest warta i kto powinien oszacować jej wartość, aby wszystko było zgodnie z prawem. Ziemia to grunty rolne, ale niskiej wartości zdaje się siódmej klasy.
Pan Mateusz wprowadza ludzi w błąd swoim postem.
Otóż tak się składa że przez jakiś czas pracowałem w Urzędzie Skarbowym w dziale ds. spadkow i darowizn i śpieszę poinformować , że od 1 stycznia 2007 roku podatek od darowizny wśród osób z I grupy pokrewieństwa został zniesiony. Tak więc ojciec może przekazać synowi bez żadnych opłat pieniądze, rzeczy , nieruchmości obojętnie ile by one nie były warte. Oczywiście mówimy tu o darowiźnie bo od spadku jest podatek dla osób z tej grupy. Jeśli chodzi o przekaz pieniężny to darczyńca musi przekazać obdarowanemu w formie przelwu bądź przekazu pocztowego ( nie można z ręki do ręki ) i dostarczyć dowód wpłaty do Urzędu Skarbowego oraz wypełnić odpowiedni druk.
czy wnuczka należy do I grupy pokrewieństwa? zdaje mi się, że tak, ale wolę się upewnić
Tak, wnuczka i babcia znajdują się w I grupie pokrewieństwa. Tak więc podatku nie będzie.
odziedziczyłem wraz z bratem mieszkanie, chcę swoją część dać mu w formie darowizny, jak to zrobić aby nie płacić podatku
sprawy sądowej o nabycie spadku jeszcze nie założyliśmy wiesław
W pierwszej kolejności należy założyć sprawę w sądzie o nabycie praw do spadku. Sąd wydaje Postanowienie w którym stwierdza KTO jest spadkobiercą i w JAKIEJ części dziedziczy, nastepnie przesyła postanowienie do Urzędu Skarbowego. Spadkobiercy maja miesiąc na zgłoszenie się z Postanowieniem ( które sąd wydaje również spadkobiercom) do Urzędu Skarbowego celem wypełnienia odpowiedniego druku i wykazaniu masy spadkowej i uiszczenia podatku od spadku o ile podatek będzie naliczony ( zależy od wartości spadku i od ilości spadkobierców ). Po załatwieniu tych formalności będzie można sporządzić umowę darowizny i przekazać bratu cześć mieszkania ( bez opłacenia podatku ) .
Będzie musiała zapłacić dlatego lepiej jest aby teraz sporządzić umowę darowizny odwrotną. Jego wysokosć zależy od wartości masy spadkowej.
Można. Ważne tylko aby darowizna była wśród osób z I grupy pokrewieństwa.
Dostaliśmy wraz z mężem działkę budowlaną od kuzyna (od strony męża).Ale mamy problem z określeniem do której grupy podatkowej nalezy mąż.Dodam że matka męża i ojciec kuzyna są rodzeństwem.Tomiqu może ty będziesz zorientowany w tym temacie.
Wszystko wskazuje na to, że to będzie III grupa podatkowa. Polecam upewnić się jeszcze w US .
Witam, mam takie pytanie. Rodzice chca przekazac mi w formie pole ok 1ha i teraz pytanie czy mozemy spisac zwykla umowa darowizny miedyz nami czy musimy zalatwiac to w sadzie czy u notariusza?? I czy musze informować o tym na piśmie US?? niby to figuruje jako pole ale teraz ludzie zabudowali ten teren i wartosc chyba wzrosla wiec niewiem jak to zglosic wyczytalem ze musze zlozyc formularz SD-Z1. Poprosze Was o odpowiedz z gory dzieki
pozdrawiam Łukasz
Witam mam pytanie odnośnie darowizny pienięznej. Otóż moi rodzice sprzedali mieszkanie i chcą całą kwotę przekazać mi jako córce na konto. Kto będzie płacił podatek od podarowanej kwoty ja czy rodzice a może wszyscy. Jaka suma podatku wchodzi w grę suma jaką rodzice mi chcą przekazać darowizną opiewa na ponad 230 tys. Prosze o odpowiedz.
Sprawdź również podobne tematy:
- Podatek od darowizny
- Podatek od darowizny ile razy? - Podatek od darowizny Mieszkanie - Podatek od spadku czy darowizny ? - Podatek od darowizny samochodu używanego. - Podatek od darowizny nietypowa sytuacja - Pieniądze otrzymane z fundacji a podatek od darowizny - Podatek od darowizny - przelew z zagranicy na konto ojca - Darowizna wyposażenia sklepu, a podatek. Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|