Jeżeli otrzymam od ojca komputer w postaci darowizny czy będę musiał zapłacić jakikolwiek podatek? Jeśli tak to jaki? Wartość komputera to około 1500 zł przy czym komputer był odliczany przez mojego ojca od podatku .
Z góry dziękuje za odpowiedź
|
Podatek od darowizny - darowizna podatek |
Podatek od darowizny - darowizna podatek
Biznes Forum ‹ Podatki i ZUS ‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Jeżeli otrzymam od ojca komputer w postaci darowizny czy będę musiał zapłacić jakikolwiek podatek? Jeśli tak to jaki? Wartość komputera to około 1500 zł przy czym komputer był odliczany przez mojego ojca od podatku .
Z góry dziękuje za odpowiedź
nie musisz nic placic
witam wszystkich.pisz bo mam problem.
wszystko po kolei.moj ojciec wykupuje mieszkanie (47m²) za moje i mojej dziewczyny kase.po tym wykupie chce zrobic darowizne na nas dwoch.chcilby to podzielic bo jak wiadomo w zyciu roznie bywa i lepiej zeby moja dziewczyna byla jakos zabezpieczona.z tego co wiem to ja nie bede musial nic placic podatku od darowizny a dziewczyna juz tak.tylko nie wiem jak to sie liczy i od czego.a moze jest jakies prostrze rozwiazanie. z gory wielkie dzieki pozdro4all
Podstawa opodatkowania bedzie 50% wartosci rynkowej tego mieszkania.
Jesli chcecie ominac ten podatek a darowizna ma byc koniecznie na was dwóch to nic innego jak sie pobrac ;) Jednak taniej wyjdzie zaplata tego podatku :)
dzieki
a jaka bedzie wartosc tego podatku od 50% wartosci rynkowej tego mieszkania? :) pozdro
Nie wiem ile jest warte twoje mieszkanie. Poszukaj w twoim miescie ogloszen dotyczacych sprzedazy podobnych mieszkan i wyciagnij jakas srednia. 50% z tej wartosci chyba juz umiesz obliczyc.
aha to jak mieszkanie kosztuje 30000zl to moja dziwczyna bedzie musiala zaplacic 15000 ??
to chyba duzo :(
15 tys bedzie podstawa opodatkowania! Czyli od tej kwoty zostanie naliczony podatek! Skup sie- to nie boli.
ale ile procent 3%? 2% ???? wiem ze bedzei musiala zaplacic od 50% do wartosci mieszkania ale ile procent ???
Art. 15 ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn.
Twoja dziewczyna nalezy do III grupy podatkowej.
dzieki
Witam,
Moj ojciec dostal pirniadze w darowiznie od swojej matki. Mam w zwiazku z tym pytanie czy moze mi (w niedlugim czasie - kilka dni po otrzymaniu tych pieniedzy) przekazac darowizna część tej kwoty bez placenia podatku. Dodam ze kwota jaka chce mi przekazac wynosi okolo 30tyś zl. I czy moze mi dac "do reki" czy trzeba to wplacic na konto. Z gory dziekuje Pozdrawiam lukson
Wszystko zależy do jakiej grupy podatkowej zaliczysz osoby przekazujące Ci darowiznę. W zależności od grupy możesz dostać i nie płacić podatku od kwoty:
9 637 zł - I grupa podatkowa 7 276 zł - II grupa podatkowa 4 902 zł - III grupa podatkowa I grupa podatkowa to: Małżonek, zstępni (dzieci, wnuki itd.), wstępni (rodzice, dziadkowie itd.), pasierb, zięć, synowa, rodzeństwo, ojczym, macocha i teściowie. II grupa podatkowa to: Zstępni rodzeństwa, rodzeństwo rodziców, zstępni i małżonkowie pasierbów, małżonkowie rodzeństwa i rodzeństwo małżonków, małżonkowie rodzeństwa małżonków, małżonkowie innych zstępnych III grupa podatkowa to: Pozostałe osoby, również obce Oczywiście możesz łączyć w danej grupie osoby, czyli matka da Ci 9 637, ojciec da Ci 9 637, dziadek da Ci 9 637 oraz szwagier da Ci 7 276 i od całej tej sumy nie musisz płacić podatku.
Mateusz, masz nieaktualne informacje, od 1 stycznia br. nieco sie zmieniło:)
Generalnie na korzyść, ale powyżej limitów jest trochę pracy papierkowej plus należy dostosować się do warunków, cytuję za Gazetą Prawną: "Warunkiem skorzystania z całkowitego zwolnienia z podatku dla osób najbliższych (małżonek, wstępni, zstępni, pasierb, rodzeństwo, ojczym, macocha) jest złożenie w urzędzie skarbowym zawiadomienia o nabywanym majątku (formularz SD-Z1). Jeżeli najbliżsi przekazują sobie darowizny pieniężne, muszą spełnić dodatkowy wymóg. Ustawodawca nałożył na nich obowiązek udokumentowania otrzymania pieniędzy. Oba warunki dotyczą jedynie takich sytuacji, kiedy wartość majątku nabytego łącznie od tej samej osoby w okresie pięciu lat, poprzedzających rok, w którym nastąpiło ostatnie nabycie, doliczona do wartości rzeczy i praw majątkowych ostatnio nabytych przekracza 9637 zł." Także tutaj Podatnik musi informować urząd Autora pytania odsyłam przede wszystkim do ustawy o spadkach i darowiznach, zwróć uwagę na to aby była aktualna.
Czy te ulgi podatkowe dotycza tylko tych, ktorzy jako darowizne otrzymuja gotowke, czy też można otrzymać cos materialnego np wyposazenie sklepu i tez byc zwolnionym z podatku?
Sprawdź również podobne tematy:
- Podatek od darowizny
- Podatek od spadku czy darowizny ? - Podatek od darowizny ile razy? - Podatek od darowizny Mieszkanie - Podatek od darowizny nietypowa sytuacja - Podatek od darowizny samochodu używanego. - Pieniądze otrzymane z fundacji a podatek od darowizny - Podatek od darowizny - przelew z zagranicy na konto ojca - Darowizna wyposażenia sklepu, a podatek. Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|